Δύο μέλη του προσωπικού της σερβικής πρεσβείας στη Λιβύη, εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη κατά ύποπτου στρατοπέδου του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Σαμπράτα, με περισσότερους από 40 νεκρούς.

Οι δύο Σέρβοι πολίτες – η Σλανγιάνα Στάνκοβιτς, υπεύθυνη επικοινωνία και ο Ζόβιτσα Στέπιτς, οδηγός της πρεσβείας -είχαν απαχθεί στη Λιβύη τον περασμένο Νοέμβριο κοντά στην ίδια πόλη, όταν η διπλωματική αυτοκινητοπομπή τους, συμπεριλαμβανομένου και του πρεσβευτή της Σερβίας, στη Λιβύη, δέχτηκε πυρά.

Η κυβέρνηση της Σερβίας ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τον θάνατο των δύο υπαλλήλων της καθώς μέσα στο κτίριο που βομβάρδισαν οι ΗΠΑ κρατούνταν όμηροι οι δύο υπάλληλοι της σερβικής πρεσβείας και πιθανότατα και άλλοι ξένοι υπήκοοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών της Σερβίας (BIA) γνώριζε και τον τόπο και ακριβώς το κτίριο όπου κρατούνταν οι Σέρβοι, αλλά και άλλοι ξένοι όμηροι, και ότι την πληροφορία αυτή την έλαβαν από υπηρεσίες ασφαλείας της Λιβύης και των ΗΠΑ. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη και γι’ αυτό ζητήσαμε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ, να μας απαντήσουν γιατί αγνοήθηκαν οι πληροφορίες αυτές, υπήρχε κάποιο πρόβλημα στην επικοινωνία των υπηρεσιών τους και του στρατιωτικού επιχειρησιακού κέντρου που σχεδιάζει τους βομβαρδισμούς ή συνέβη κάτι άλλο;» αναρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Παράλληλα, στο Βελιγράδι έγινε μεγάλη αντι-νατοϊκή διαδήλωση με χιλιάδες κόσμου.