Ο Άντι Μπέρνχαμ, ένας από τους υποψήφιους για την ηγεσία των Εργατικών, κάλεσε χθες Σάββατο τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να δεχθεί τις ποσοστώσεις που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ισχύσουν στην υποδοχή μεταναστών και να συμφωνήσει στην εισδοχή μεταναστών από το γαλλικό λιμάνι του Καλαί, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα The Telegraph.

Ο Κάμερον είχε απορρίψει τον Ιούνιο το αίτημα πολλών κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Ιταλίας, η Βρετανία να υποδεχθεί ένα μέρος των 150.000 ανθρώπων που μετανάστευσαν στην Ευρώπη για να σωθούν από τη βία στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

«Είναι λάθος να αφήνουμε την Ελλάδα και την Ιταλία να επωμίζονται ένα τεράστιο βάρος. Νομίζω ότι εάν [το κάναμε] θα αποσπούσαμε περισσότερα από όσα θέλουμε στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ όσον αφορά τη μετανάστευση», τόνισε ο Μπέρνχαμ στις δηλώσεις του στην Τέλεγκραφ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η υποδοχή περισσότερων μεταναστών θα βοηθούσε το Λονδίνο στην προσπάθειά του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία αντιμετώπιζε ήδη μεγάλη αύξηση της ροής παράτυπων μεταναστών, καθώς 641.000 άνθρωποι έφθασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τη χρονιά που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ έως τα τέλη του 2017. Ο Κάμερον επιδιώκει να αναθεωρηθούν οι όροι της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ, ιδιαίτερα να της παραχωρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία στη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για τη μετανάστευση.