Η βραδιά των Όσκαρ είναι αναμφισβήτητα μια βραδιά γεμάτη λάμψη, ακριβά φορέματα, χαμόγελα και λύπη για νικητές και ηττημένους. Εκτός από τη στιγμή της απονομής, το κουτσομπολιό πίσω από όλη τη βραδιά πάει και έρχεται. Και το τι φοράνε οι σταρ του Χόλιγουντ γίνεται αντικείμενο διατριβής από γνώστες του χώρου της μόδας και άσχετους που απλά θέλουν να ρίξουν λίγη λάσπη στα ατσαλάκωτα είδωλά τους.

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η 87η τελετή απονομής των χρυσών αγαλματιδίων στο Dolby Theatre, κάνουμε μια αναδρομή σε ό,τι χειρότερο και κιτσάτο έχει περάσει από το Κόκκινο Χαλί, που σίγουρα θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί, αν θέλουμε να σώσουμε λίγο από αυτό που αποκαλούμε καλαισθησία και στιλ!

Cher



Κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να έχει ένα μαύρο σύνολο στην γκαρνταρόμπα της. Αυτή μάλλον ήταν η πρώτη σκέψη της Cher όταν αναρωτιόταν τι να βάλει στην απονομή των Όσκαρ το 1987, όπου ήταν υποψήφια για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου στην ταινία «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού» του Νόρμαν Τζούισον. Κάπου στην πορεία, όμως, φαίνεται ότι κάτι της ξέφυγε. Και μπορεί να επέλεξε ένα μαύρο σύνολο, αλλά δεν ήταν και ό,τι πιο κομψό έχει δει ο χώρος της μόδας. Η μαύρη τουαλέτα δεν άφηνε πολλά περιθώρια στη φαντασία. Διαφάνεια, ένα μεγάλο σάλι, η γνωστή μπούκλα να κοσμεί κάθε σημείο του προσώπου και τα σκουλαρίκια να διανύουν χιλιόμετρα από το αυτί μέχρι το μέσο του μπούστου, ολοκλήρωναν το σύνολο. Μαντέψτε… Η Cher κέρδισε τελικά το Όσκαρ και η νικητήρια φωτογραφία της με φόντο το χρυσό αγαλματίδιο έκανε το σύνολο να κραυγάζει ακόμα περισσότερο.

Bjork

Ανατρέχοντας στην ιστορία του Κόκκινου Χαλιού των Όσκαρ είναι να αναρωτιέται κανείς αν θα βρεθεί ποτέ θηλυκό στον πλανήτη γη που να φτάσει σε κακογουστιά το σύνολο που έβαλε η Bjork το 2001. Οι φωτογραφίες της τραγουδίστρας με την τουαλέτα-κύκνο του Marjan Pejoski έκαναν το γύρο του κόσμου και τα στόματα των απανταχού κουτσομπόληδων πήραν φωτιά. Και σαν μην έφτανε αυτό η ισλανδή τραγουδίστρια τερμάτισε το κοντέρ της τρέλας και της κακογουστιάς όταν φωτογραφήθηκε με το φόρεμα ανασηκωμένο και στο πάτωμα ένα μεγάλο αυγό, παραγωγή του αγαπημένου της κύκνου. Ο,τιδήποτε άλλο περιττεύει…

Demi Moore

Κάθε σταρ που σέβεται τον εαυτό της οφείλει κάποια στιγμή να αφήσει τη φαντασία της ελεύθερη. Κάπως έτσι σκέφτηκε και η Demi Moore και αποφάσισε να ράψει το φόρεμα που θα φορούσε στα Όσκαρ το 1989. Τρομερή επιτυχία, θα τη ζήλευε κάθε καταξιωμένος μόδιστρος! Το πάνω μέρος, αυτού που θα αποκαλούμε τουαλέτα, κάπως βλεπόταν. Ένα βελούδινο μαύρο μπούστο, στο τελείωμα του οποίου υπήρχε μια μακριά ουρά. Στο εσωτερικό της επικρατούσε το χρυσό χρώμα, έτσι για να μη χάνει κανείς από τα μάτια του τη γνωστή σταρ. Στο κάτω κομμάτι του ρούχου, όμως, η απορία δεν θα λυθεί ποτέ. Πού κόλλαγε το ποδηλατικό; Είχε πάει για τρέξιμο η Demi πριν την τελετή; Το έκανε για να νιώθει άνετα, για να μην συμβεί κάποιο ατύχημα και γίνουν αποκαλύψεις; Κανείς δεν θα μάθει την έμπνευση πίσω από αυτό το φόρεμα. Σημασία έχει ότι η Demi ένιωθε περήφανη και κάθε της χαμόγελο το αποδείκνυε περίτρανα!

Kim Basinger

Το δρόμο της Demi Moore φαίνεται πως ζήλεψε και η γυναίκα που κόλασε τη μεγάλη οθόνη με τον αισθησιασμό της στις «9½ εβδομάδες», Kim Basinger. Έτσι λοιπόν εμφανίστηκε στα Όσκαρ το 1990 με ένα λευκό σύνολο φτιαγμένο από τα χεράκια της και όλοι καταλάβαμε γιατί τελικά επέλεξε την ηθοποιία και όχι το χώρο της μόδας. Το σατέν (αν ήταν σατέν και όχι κάποια απομίμηση) γυάλιζε από χιλιόμετρα μακριά, αλλά δεν ήταν αυτό που τράβηξε τα βλέμματα. Το πάνω μέρος της τουαλέτας ήταν ασύμμετρο. Από τη μία πλευρά υπήρχε μανίκι και το μπούστο καλυπτόταν, από την άλλη πλευρά το χέρι ήταν σχεδόν γυμνό, μόνο ένα γάντι το στόλιζε. Το υπόλοιπο σώμα χανόταν κάτω από μια μπαλούν φούστα και οι χρυσές λεπτομέρειες μπορεί να θύμιζαν και κάτι από τα ρούχα του Μάικλ Τζάκσον. Κάτι μπορεί να σώθηκε σε αυτή την καταστροφή από το απλό μαλλί και το κόκκινο κραγιόν. Κατά τα άλλα σε απλά λόγια, καταστροφή!

Geena Davis

Φαίνεται πως το λευκό χρώμα παίζει πολύ στις τελετές των Όσκαρ. Τρανή απόδειξη και η Geena Davis στην τελετή του 1992. Κοιτώντας τη φωτογραφία αναρωτιόμαστε τι μπορεί να σκεφτόταν την ώρα που επέλεγε τη δημιουργία των Ruth Meyers and BillHargateat. Μήπως το είχε επιλέξει για το γάμο της και της ξέμεινε στην ντουλάπα; Λευκό σατέν μπούστο, με μαύρες τιράντες (η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά), κοντό μπροστά και μια μακριά ουρά πίσω, γεμάτη φρουφρού! Κανείς δεν της είπε να μην βάλει καλσόν ή έστω να επιλέξει ένα στο χρώμα του δέρματος. Αντίθετα αυτή έβαλε ό,τι πιο σκούρο βρήκε, μαύρο δηλαδή και το συνόδευσε με μαύρη, μυτερή γόβα. Πέρλα στο λαιμό, πέρλα στο αυτί και βουρ στο Κόκκινο Χαλί!

Lizzy Gardiner

Και ερχόμαστε σε μια γυναίκα που ζει από την κατασκευή κουστουμιών, τη Lizzy Gardiner, η οποία με ένα πομπώδες τρόπο αποφάσισε να δείξει πόσο άξιζε το Όσκαρ που κέρδισε το 1995. Η μακριά τουαλέτα της ήταν φτιαγμένη εξολοκλήρου από χρυσές πιστωτικές κάρτες American Express, 254 στο σύνολό τους. Όλες οι κάρτες ήταν αυθεντικές, απλά είχαν λήξει. Το συγκεκριμένο φόρεμα το είχε φτιάξει για την ταινία « The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert », αλλά η η American Express απαγόρευσε τη χρήση του. Και έτσι της ξέμεινε και είπε να μην πάει χαμένο. Η κυρία Gardiner «θάφτηκε» για την κακή επιλογή της από περιοδικά όπως το Time και το Cosmopolitan και μπήκε ψηλά στη λίστα με τις πιο κακοντυμένες κυρίες του Κόκκινου Χαλιού!

Whoopi Goldberg

«Πατρινό καρναβάλι για πάντα», ένα τραγούδι που γίνεται επίκαιρο βλέποντας την εμφάνιση της Whoopi Goldberg στα Όσκαρ του 1993. Μια ολόσωμη γκρι μεταλιζέ φόρμα δεν ήταν, μάλλον αρκετή για τη γνωστή ηθοποιό και έτσι έβαλε από πάνω κάτι που έμοιαζε με κάπα. Τα έντονα χρώματα –μωβ με λαχανί- την έκαναν να μοιάζει με χρυσόμυγα, εκτός αν η διάσημη κωμική ηθοποιός ήθελε να προκαλέσει απλά το γέλιο. Και πόσο εύκολα το κατάφερε!

Faith Hill

Και αίφνης βγήκε το ουράνιο τόξο στα Όσκαρ. Τι άλλο σας θυμίζει το φόρεμα της τραγουδίστριας Faith Hill (Versace παρακαλώ!) όταν το κοιτάτε; Ροζ, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, όλη η παλέτα των χρωμάτων είχε επιλεγεί γι’ αυτό το ύφασμα. Όταν βέβαια την ακούσαμε να τραγουδάει «Somewhere Over the Rainbow» καταλάβαμε την ατυχή επιλογή εμφάνισης, που την κατέταξε (ας είμαστε δίκαιοι!) στις κυρίες που δεν είχαν την καλύτερη έμπνευση της στιγμής της επιλογής!

Helena Bonham Carter

Μάλλον μπέρδεψε τις εκδηλώσεις που θα πήγαινε η Helena Bonham Carter στα Όσκαρ του 1987. Ναι, το έχουμε πει χιλιάδες φορές, το μαύρο είναι διαχρονικό και σικ, αλλά βάλε και κανένα αξεσουάρ να μη θυμίζει η εμφάνισή σου δυσάρεστες καταστάσεις. Βάλε και λίγο μέικ απ, φτιάξε και το μαλλί (το «μόλις σηκώθηκα από το κρεβάτι» δεν το λέμε χτένισμα). Βελούδο, τούλι, πουά, διαφάνεια, τι άλλο θα χωρέσει σε αυτό το φόρεμα; Η εκκεντρική σταρ σίγουρα τράβηξε τα βλέμματα και σίγουρα ένιωσε κάπως βαρύ το κεφάλι της (όχι από την κουπ, αλλά από τη λάσπη που πέταξαν όσοι τη σχολίασαν!)

Pharrell Williams

Μπορεί οι γυναικείες παρουσίες να κλέβουν τα βλέμματα στο Κόκκινο Χαλί, όμως και οι άντρες έχουν τις στιγμές τους. Υπάρχουν αυτοί που θα καταλήξουν στην ασφαλή επιλογή ενός κουστουμιού και αυτοί που θα τη θεωρήσουν βαρετή και συνηθισμένη. Στην περίπτωση του τραγουδιστή Pharrell Williams οι ειδικοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Στα Όσκαρ του 2014 τα μάτια γούρλωσαν όταν ο 42χρονος μικροκαμωμένος τραγουδιστής της r’n’b εμφανίστηκε με σακάκι και βερμούδα, που άφηνε εκτεθειμένο το τατουάζ του και την άτριχη γάμπα του. Απαραίτητο αξεσουάρ το σμόκιν και το σκαρπίνι (χωρίς κάλτσα φυσικά!), μαζί με το πολλά βαρύ ύφος. Έτσι και ο Pharrell πήρε επάξια μια θέση στο πάνθεον των κακοντυμένων.

John Bon Jovi

Αγαπάμε τα τραγούδια του και την αγέραστη φωνή του. Αλλά η εμφάνιση του John Bon Jovi στα Όσκαρ του 1991 δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη (και φυσικά ασχολίαστη!). Πιο κιτς δεν έχει. Μελιτζανέ βελουτέ κουστούμι, με αντίστοιχη μελιτζανί δερμάτινες λεπτομέρειες, άσπρο πουκάμισο, μαύρο γιλέκο και μαύρο παπούτσι. Μαλλί ατημέλητο που θύμιζε κακιά περμανάντ και μαύρο στρογγυλό γυαλί για να μη φαίνεται το μάτι και να ξεχυλίζει το μυστήριο. Ο John κράταγε σφιχτά το χέρι της συζύγου του Dorothea Hurley, που και αυτή δεν πήγαινε πίσω σε κακογουστιά και εμφάνιση φουλ στο γκλίτερ.
 
Bonus εμφάνιση: Lady Gaga

Η λίστα με τους πιο κακοντυμένους celebrities δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω τη βασίλισσα του εκκεντρικού –μέχρι το σημείο του κιτς- Lady Gaga. Η εμφάνισή της δεν έγινε στο Κόκκινο Χαλί των Όσκαρ, αλλά στα MTV Video Music Awards το 2010 και θα μείνει αξέχαστη, γι’ αυτό και θεωρήσαμε σωστό να τη συμπεριλάβουμε στη λίστα μας.

Η 28χρονη άφησε τους πάντες άφωνους με το ρούχο της που ήταν εξολοκλήρου φτιαγμένο από κρέας από τον σχεδιαστή Franc Fernandez. Σύμφωνα με τον Fernandez το ρούχο ζύγιζε πάνω από 20 κιλά, αν και η εκκεντρική σταρ είχε υποστηρίξει ότι ήταν ό,τι πιο ελαφρύ είχε φορέσει ποτέ στη ζωή της. Έμοιαζε, στα σίγουρα, με κινητό κρεοπωλείο καθώς κομμάτια από κρέας κρέμονταν από την κορυφή –στην κυριολεξία η Gaga είχε στολίσει το κεφάλι της με μία μπριζολίτσα- μέχρι και τα νύχια (και τα παπούτσια ήταν καλυμμένα από κρέας). Η Lady Gaga είχε βέβαια δηλώσει ότι με το συγκεκριμένο ρούχο ήθελε απλά να φωνάξει ότι «δεν είμαι ένα κομμάτι κρέας». Το outfit συμπλήρωναν ένα βαρύ και αστραφτερό κολιέ με πέτρες που γυάλιζαν από χιλιόμετρα και ίδια βραχιόλια. Το μαλλί ήταν σε άσπρη απόχρωση, με τιρκουάζ τελείωμα και το κραγιόν κόκκινο, για να ταιριάζει με το κρεατάκι! Και επειδή ένα τέτοιο ρούχο δεν πρέπει να λησμονηθεί από κανέναν αποτελεί πλέον έκθεμα στο «Rock and Roll Hall of Fame Museum» στην Αμερική.

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr