Με το Grindr μπορείς να εντοπίσεις τα LGBT μέλη της κοινότητας που βρίσκονται κοντά σου. Με το cuddle μπορείς να βρεις την επόμενη «αγκαλίτσα» που σε περιμένει σε απόσταση αναπνοής από εσένα και να την επισκεφτείς μέσα στην επόμενη ώρα. Τέλος το Thrinder διευκόλυνε αισθητά όσους όχι μονο πιστεύουν στο στους δύο τρίτος χωρεί αλλά το εφαρμόζουν κιόλας.

Συνέντευξη στη Νίκη Παπάζογλου

Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό μελών, κατασκευάζει όλο και περισσότερες εφαρμογές που στοχεύουν στα μέλη διαφόρων κοινοτήτων. Η πιο πρόσφατη εξ αυτών, κατάλληλη για iOs, ονομάζεται Poly Life, και υπόσχεται να οργανώσει ολόκληρη την πολυερωτική κοινότητα και κάθε πολυερωτική οικογένεια ξεχωριστά… προσφέροντας την απαιτούμενη ισορροπία σε ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να χωρέσει όλο και περισσότερους ερωτικούς συντρόφους.

Το Calendar Events, επιτρέπει στους χρήστες να μανατζάρουν τα ραντεβού και τις συναντήσεις τους με τους διάφορους συντρόφους τους. Το Poly Chat είναι ο εύκολος τρόπος για κουβεντούλα μεταξύ των πολυάριθμων συντρόφων, ενώ το Poly Family, ενδείκνυται για να οργανώνει κανείς τα μέλη της πολυερωτικής οικογένειας. Φυσικά οι δυνατότητες δεν σταματούν εδώ, αφού το νέο app προσφέρει και το Relationship Status, εργαλείο ικανό να διευκρινίζει ίσως και να προκαθορίζει τη σχέση των συντρόφων και εραστών, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Και φυσικά το To Do List που καταργεί συνήθης δικαιολογίες ορίζοντας ευκρινώς τις αρμοδιότητες κάθε μέλους. Εκτός από τα προηγούμενα βασικά χαρακτηριστικά δεν λείπει και το Poly Fun, το οποίο είναι και το μόνο δημοσίως εμφανές μέρος της εφαρμογής μέσω του οποίου κάθε μέλος μοιράζεται event με άλλους λάτρεις της πολυερωτικής ζωής, ώστε η οικογένεια δυνητικά να μπορεί να επεκταθεί.

Την ιδέα για αυτή την εφαρμογή είχε μια πολυερωτική οικογένεια, η οποία αποτελείται από 4 ενηλίκες και τα 7 παιδιά τους. Με βάση τα προβλήματα που η ίδια αντιμετώπιζε στην συνεννόηση, απευθύνθηκε στην developer Christine Tseng, ώστε να βρούνε μαζί τις απαιτούμενες λύσεις για να οργανώσουν και κατ’ επέκταση να απολαύσουν την πολυερωτική ζωή τους. Όπως άλλωστε δηλώνουν στον newsbeast.gr η πολυερωτική ζωή έχει τις ίδιες απαιτήσεις, τις ίδιες ταλαιπωρίες και τις ίδιες καθημερινές χαρές με τις παραδοσιακές σχέσεις, απλά προσαυξημένες αφού εμπλέκονται περισσότερα άτομα που αγαπιούνται μεταξύ τους.

« Τα πολυερωτικά ζευγάρια, διαφοροποιημένα από τους swingers και τους άπιστους, αυξάνονται συνεχώς,  αφού το συγκεκριμένο μοντέλο ζωής έχει πολλά πλεονεκτήματα πέραν της αυξημένης σεξουαλικής δραστηριότητας» αναφέρουν τα μέλη της πολυερωτικής οικογένειας, που επιθυμούν να παραμεινουν ανώνυμα σε μια κοινωνία που ακόμα δεν είναι έτοιμη να τα υποδεχτεί χωρίς επικρίσεις

«Τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά, από πού να αρχίσουμε; Αρχικά αισθανόμαστε πολύ ασφαλείς όσον αφορά τα παιδιά αφού αν παραστεί ανάγκη όλο και κάποιος ενήλικας θα είναι διαθέσιμος, τα τηλέφωνα επικοινωνίας για έκτακτες περιστάσεις περιλαμβάνουν παραπάνω από δύο άτομα. Επίσης είναι ιδιαιτέρως βοηθητικό κι από οικονομικής άποψης, αφού συμψηφίζουμε τα εισοδήματά μας. Είμαστε 4 ενήλικες και 7 παιδιά στο σπίτι οπότε μπορείτε να φανταστείτε πως βασίζεται ο ένας στον άλλον σχεδόν για τα πάντα. Και φυσικά, είναι ωραίο να στηρίζεσαι συναισθηματικά σε περισσότερα από ένα άτομα. Στην δική μας περίπτωση γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε και ποια τα όρια του καθενός, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως δεν διαφωνούμε. Απλά κάθε διαφωνία ή τσακωμός ξεπερνιέται ευκολότερα αφού πάντα περισσεύει κάποιος για να κάνει τον διαιτητή. Σίγουρα ο πολυερωτισμός δεν ενδείκνυται για όλους, για εμάς όμως δουλεύει» δηλώνουν στο newsbeast.gr..

Όμως οι δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι πολυερωτικές οκογένειες είναι αρκετές λαμβάνοντας υπόψη πως το να ισορροπήσεις ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 δεν αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση.

«Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως έχουμε παραπάνω από ένα σύντροφο, οπότε υπάρχει περισσότερη “ζωή” για να προγραμματίσεις καθώς και διαφορετικές ανάγκες για κάθε έναν από εμάς. Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε την εφαρμογή που είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο το οποίο μας κρατά ενημερωμένους. Κάποιοι από εμάς ταξιδεύουν συχνά χάρη της δουλειάς τους, οπότε είναι αναγκαίο να κρατούν με κάποιο τρόπο επαφή, χωρίς να ανησυχούν πως οι υπόλοιποι φίλοι που δεν γνωρίζουν ή δεν είναι οπαδοί του πολυερωτισμού θα αντιληφθούν αυτή την επικοινωνία, όπως το facebook και το twitter».

– Πως γίνατε οπαδοί του πολυερωτισμού;

«Δεν ξεκινήσαμε οπαδοί του πολυερωτισμού, καταλήξαμε σε αυτό. Πάντα μας άρεσαν οι ανοιχτές σχέσεις αλλά οι εξωσυζυγικές μας εμπειρίες ήταν κυρίως ερωτικές. Ήμασταν οπαδοί του swinger  lifestyle, της ανταλλαγής συντρόφων, για ένα χρονικό διάστημα ώσπου η γυναίκα μου ερωτεύτηκε κάποιον και μου ανακοίνωσε πως θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί του. Μας πήρε λίγο χρόνο, η αλήθεια είναι πως στην αρχή δεν ήταν εύκολο. Αφού δουλέψαμε όμως το αρχικό συναίσθημα της ανασφάλειας και της ζήλιας, μπορέσαμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Ο πολυερωτισμός απαιτεί άλλωστε συνεχή επικοινωνία, οπότε αν δεν σ’ αρέσει να μιλάς για τα συναισθήματα, τις σκέψεις σου και τα προβλήματά σου δεν είναι για εσένα».

-Τι ακριβώς σημαίνει το να είσαι πολυερωτικός;
 

Η αλήθεια είναι πως ο πολυερωτισμός δεν ακολουθεί κάποιον συγκεκριμένο οδηγό ή κανόνα. Επειδή εμπλέκονται πολλοί, η κάθε πολυερωτική οικογένεια θα μπορούσαμε να πούμε πως «εξασκεί τον πολυερωτισμό» διαφορετικά. Για εμάς στην ουσία σημαίνει πως αγαπάμε παραπάνω από έναν σύντροφο, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μονογαμικές σχέσεις που απαρτίζονται μόνο από δύο. Ξέρετε θα μπορούσαμε να παρομοιαστούμε με τους αρχαίους Έλληνες … κάναμε την επιλογή να αγαπάμε και να είμαστε αφοσιωμένοι σε παραπάνω από έναν ερωτικό σύντροφο στη ζωή μας. Φυσικά πολλοί είναι εκείνοι που μας θεωρούν εθισμένους στο σεξ ή νομίζουν πως ακολουθούμε αυτό τον τρόπο ζωής αποκλειστικά για το σεξ. Κι όμως υπάρχουν αρκετοί οπαδοί του πολυερωτισμού που δεν διατηρούν ερωτική επαφή με όλους τους σύντροφους τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα από τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι οι «σχέσεις», που σου δίνει την δυνατότητα να προσδιορίζεις τις σχέσεις που έχεις με κάθε ένα μέλος της οικογένειας.

– Ποια είναι η αντίδραση της κοινωνίας στο άκουσμα του πολύερωτισμού; Συναντήσατε αντιδράσεις ή προκαταλήψεις;

Η αλήθεια είναι πως πιθανότατα έχουμε πιο ενεργή και ενδιαφέρουσα ερωτική ζωή από την πλειονότητα των ανθρώπων, αλλά επίσης είμαστε και γονείς που πρέπει να ασχοληθούν με τις καθημερινές δουλειές. Αποκλειστικά με το σεξ συνδέεται για παράδειγμα το swinging ( η ανταλλαγή συντρόφων ) όχι τόσο ο πολυερωτισμός. Προκαταλήψεις φυσικά και υπάρχουν. Αν ζεις σε μια φιλελεύθερη πόλη ίσως και να είναι διαφορετικά από ότι το να ζεις σε μια αρκετά συντηρητική χριστιανική πόλη. Κι εμείς θα θέλαμε πάρα πολύ να αποκαλύψουμε τους εαυτούς μας σε όλους αλλά δεν έχουμε, τουλάχιστον προς το παρόν, αυτή τη δυνατότητα. Είναι κάτι που συζητάμε αρκετά συχνά αλλά ώσπου οι αντιδράσεις στους ενάντιους της μονογαμίας καμφθούν πάντα θα υπάρχει αντίσταση. Οι άνθρωποι πλέον γνωρίζουν περισσότερα για τους πολυερωτικούς κυρίως εξαιτίας της σειράς Polyamory : Married & Dating, κάτι είναι κι αυτό. Αλλά ακόμα έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε πιστεύω. Αρκεί να κοιτάξει κανείς το κίνημα των ομοφυλόφιλων. |Παρόλο που έχουν κάνει τεράστια άλματα είναι αναγκασμένοι να παλεύουν ακόμα. Μπορεί να πάρει ακόμα και 20 χρόνια ή και παραπάνω για να μπορέσει μια πολυερωτική σχέση να μην θεωρείται περίεργη.

– Και η απόφαση για την εφαρμογή Poly Life, πως προέκυψε;

Christine Tseng : Μια φίλη και πελάτισσα η Ναταλία, συμμετείχε στην παραγωγή της σειράς Polyamory : Married & Dating. Μετά την συμμετοχή της κράτησε επικοινωνία με μια πολυερωτική οικογένεια η οποία εντέλει δεν συμμετείχε στο show για προσωπικούς λόγους. Ουσιαστικά εκείνοι είχαν την φοβερή αυτή ιδέα, να φτιάξουν μια εφαρμογή που θα αφορούσε αποκλειστικά την πολυερωτική οικογένεια, αλλά δεν γνώριζε πώς να την αναπτύξει. Έτσι απευθύνθηκαν στην Ναταλία, η οποία στη συνέχεια ήρθε σε εμένα που γνώριζε πως ασχολούμουν με την ανάπτυξη εφαρμογών. Η οικογένεια ήθελε στην ουσία ένα εργαλείο που θα της επέτρεπε να επικοινωνεί με όλα τα μέλη της αλλά και με καθέναν ξεχωριστά καθώς και να μπορούν να παραμένουν ενημερωμένο για τις καθημερινές υποχρεώσεις του καθενός. Δουλέψαμε πάνω από έναν χρόνο ούτως ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το project και το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους.

– Η εφαρμογή χρησιμοποιείται και από τα παιδιά;

Όχι υπάρχουν πολλά εργαλεία στην εφαρμογή αλλά δεν είναι κατάλληλα για παιδιά. Εάν τα παιδιά μας θελήσουν να δοκιμάσουν τον πολυερωτισμό και να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή όταν θα ενηλικιωθούν φυσικά και μπορούν.

-Θα υπάρξει σύντομα η εφαρμογή διαθεσιμη και για android;

Αυτό είναι πολύ καλή ερώτηση , ελπίζουμε σύντομα!

Ο πολυερωτισμός αύξησε τους οπαδούς ή τους γνώστες του μετά από την επιτυχημένη σειρά του Showtime, Polyamory: Married and Dating, και τον θετικό τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τον πολυερωτισμό. Οι ίδιοι δηλώνουν γεμάτοι και ευτυχισμένοι το ίδιο και τα παιδιά τους. Βέβαια, καταλήγοντας στην κουβέντα με την πολυερωτική οικογένεια, μας διευκρίνισε πως ως είθισται μέχρι τώρα, οι άνθρωποι φοβούνται αυτό που δεν καταλαβαίνουν και χρειάζεται χρόνος για να κατανοήσουν πως το να επικοινωνείς με τα μέλη μιας κοινότητας με διαφορετικό ερωτικό προσανατολισμό δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως θα προσπαθήσουν να σε μυήσουν σε αυτόν.

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr