Με το μέτωπο με τον Πάνο Σκουρλέτη να βαίνει προς αποκλιμάκωση μετά και το τετ α τετ που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, η σημερινή απόφαση για τις άδειες ανοίγει το δρόμο για τον επικείμενο ανασχηματισμό, που πιθανότατα να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρώσει εν πολλοίς το παζλ μετά από μπαράζ συναντήσεων και επαφών στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ώρα με την ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο υπουργός ΠΑΠΕΝ έριξε τους τόνους του αντάρτικου που απείλησε να πάρει διαστάσεις εσωκομματικού τριγμού μετά και την παρέμβαση των «53+».

Έτσι, ο υπουργός έκανε λόγο για «ανακρίβειες και κατασκευασμένες διαρροές» με στόχο να δημιουργηθεί μία «εικόνα κρίσης», παραπέμποντας στην κουλτούρα διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ και την συντριπτική πλειοψηφία που πήρε η κοινή απόφαση του Συνεδρίου του κόμματος.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές, μετά και το «άδειασμα» Τσίπρα που τον άφησε εκτός Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή, βρήκαν ένα modus vivendi, με το κατά πόσο αυτό περιλαμβάνει και την επόμενη μέρα του κ. Σκουρλέτη στο νέο κυβερνητικό σχήμα να παραμένει άγνωστο. Πληροφορίες αναφέρουν πως επί τάπητος τέθηκε το ενδεχόμενο να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο, προκειμένου να μην λάβει περαιτέρω διαστάσεις το θέμα και να κλείσει εδώ.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός για τον ανασχηματισμό, και στις οποίες αναμένεται να αποτυπωθεί και η στάση που θα κρατήσει απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα που σήκωσαν το θέμα του Πάνου Σκουρλέτη, δίνοντας λαβή για μπαράζ δημοσιευμάτων για «κυβερνητική κρίση». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η επίθεση των «53+» κατά του Μαξίμου και υπέρ του κ. Σκουρλέτη, επί της ουσίας στράφηκε και κατά του ατύπως επικεφαλής τους, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ άλλων και για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο εκνευρισμός για χειρισμούς και τακτικισμούς από μερίδα των «53+» στο Μαξίμου είναι έκδηλος, δεδομένου και του «σπασίματος» της πρότασης Τσίπρα την περασμένη Κυριακή για το Πολιτικό Συμβούλιο, που παρά την αρχική συμφωνία των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με την υποψηφιότητα Χριστοδουλοπούλου οι «53+» άνοιξαν το δρόμο για να μείνει εκτός η Όλγα Γεροβασίλη.

Εν τω μεταξύ την πρώτη του συνεδρίαση είχε το απόγευμα της Τρίτης το νεοσύστατο Πολιτικό Συμβούλιο στο Μαξίμου, με κυρίως θέματα την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις τηλεοπτικές άδειες. Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση έγινε με τη συμμετοχή και της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία όσο βρίσκεται στο πόσο της μετέχει στο Συμβούλιο ex officio.

Την ίδια ώρα πάντως το Μαξίμου δια στόματος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρεί να «σκοτώσει» τα εκλογικά σενάρια και διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία,ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο πρωθυπουργός μιλώντας με δημοσιογράφους από την Ε.Ε. που επισκέφτηκαν την Αθήνα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2019. Μάλιστα τόνισε με νόημα ότι προτιμά να κερδίζει τις εκλογές παρά τις δημοσκοπήσεις, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν, τα τελευταία δύο χρόνια, οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τη ΝΔ να προηγείται, αλλά πάντα το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.