Η πρόταση για το μνημείο

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Ενώ έψαχνα να μάθω το παρασκήνιο της τοποθέτησης του Ανδρέα Παπανδρέου, γιου του Γιώργου, στην προεδρία του Εθνικού Κήπου από τον Χάρη Δούκα, έμαθα πως η δέσμευση του δημάρχου Αθηναίων για δημιουργία μνημείου των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, δεν αποτελεί προϊόν σύσκεψης με τους στενούς του συνεργάτες – όπως ίσως θα φαντάζονταν κάποιος. Ο Χ. Δούκας δέχτηκε ένα μήνυμα στο messenger. Αποστολέας της πρότασης που υιοθετήθηκε από τον Δούκα, ήταν ένας συνεργάτης του ΠΑΣΟΚ και εξ απορρήτων του Γιώργου Καμίνη.

Βιάζεται ο Δούκας

Και μια που αναφέρθηκα στον Χάρη Δούκα, νιώθω πως θα του άρεσε να παίξει ρόλο στην Κεντροαριστερά, αλλά μάλλον βιάζεται. Και το τελευταίο δεν το νομίζω και δεν το λέω εγώ. Είναι το περιεχόμενο των πρώτων ψιθύρων που ακούγονται από το παράγοντες του κέντρου, βλέποντας τον Χ. Δούκα να χτίζει την εικόνα του, εκμεταλλευόμενος το αξίωμα του δημάρχου. Και όταν ρώτησα «Θέλει να γίνει Ανδρουλάκης στη θέση του Ανδουλάκη;» η απάντηση ήταν «Στην Κεντροαριστερά είπαμε. Όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ». Κάτι σαν υπέρ-Ανδρουλάκης, δηλαδή.

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο

Θα συνεχίσω με τα κυβερνητικά για να σας πω ότι η επόμενη εβδομάδα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κυβέρνηση, καθώς την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ. Εκείνη την ημέρα θα γίνει στην Αθήνα, μεγάλο πανελλαδικό – πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και μάλιστα γίνεται και πανελλαδική κινητοποίηση, καθώς θα έρθουν και φοιτητές με πούλμαν από την περιφέρεια. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία και αναμένεται τα μέτρα ασφαλείας να είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Επιμένει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει και δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης επέλεξε να κάνει εμφανίσεις σε εκπομπές μη φιλικές προς την κυβέρνηση, όπως στο Κόντρα 24 με την Αναστασία Γιάμαλη το βράδυ της Πέμπτης, για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο. Από το Μέγαρο Μαξίμου θα τονίζουν και την αντίφαση στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ σε μη κρατικό και μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο.

Στη μάχη και ο Μεϊμαράκης

Στην πρώτη γραμμή των ευρωεκλογών θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να ενισχυθεί η προσπάθεια της ΝΔ να διατηρήσει, όχι την πρωτιά για την οποία δεν τίθεται θέμα, αλλά ικανοποιητικά ποσοστά και όπως σας έχω επισημάνει εδώ και μέρες για να είναι τουλάχιστον 30%+1. Ο Μεϊμαράκης πήγε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως έμαθα έγινε εκτενής συζήτηση για τα τρέχοντα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Ο πρωθυπουργός άκουσε τον πολύπειρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη και συμφωνήθηκε να είναι αυτός που θα σηκώσει και το βάρος της προεκλογικής καμπάνιας, ενώ θα έχει και σημαίνοντα ρόλο στο συνέδριο της ΝΔ που θα γιορταστούν και τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ανασχηματισμός Κασσελάκη

Να πάω τώρα στις αλλαγές που έκανε στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Στέφανος Κασσελάκης και έχουν την προσωπική του σφραγίδα μετά και το συνέδριο του κόμματος. Θα εστιάσω στην μετακίνηση του Παύλου Πολάκη από υπερσυντονιστή τομεαρχών σε τομεάρχη Διαφάνειας. Δεν τον έβγαλε εκτός σχήματος, παρά τα όσα μετέδιδε αλλά του έδωσε τον ρόλο που πραγματικά ήθελε, δηλαδή να κυνηγάει σκάνδαλα. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης με αναπληρώτρια την Ραλλία Χρηστίδου αντίστοιχα.

Ρόλο σε όσους τον βοήθησαν

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι δίνει ρόλο σε πρόσωπα που τον στήριξαν στην πρόσφατη εσωκομματική κρίση. Έτσι, τομεάρχης Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, τομεάρχης Ναυτιλίας η Νίνα Κασιμάτη που επίσης δεν είχε ψηφίσει όπως ο Π. Πολάκης το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (ψήφισε παρών και ναι σε κάποια άρθρα), τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Γιώργος Ψυχογιός και ο Τομέας Ανάπτυξης εντάσσεται στον Τομέα Οικονομικών -άρα εδώ έχουμε ενίσχυση του Νίκου Παππά- με Αναπληρώτρια Τομεάρχη Οικονομικών την Μαρίνα Κοντοτόλη. Εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένουν οι Νίκος Παππάς, Διονύσης Καλαματιανός και Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Σε περιπτώσεις ανάγκης Αναπλήρωσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τα καθήκοντα αυτών θα ασκούνται από τους Χρήστο Γιαννούλη και Βασίλη Κόκκαλη, πρόσωπα που επίσης τον βοήθησαν στην εσωκομματική κρίση.

Στα χέρια Πασόκων

Τι βλέπουμε σε πολλά πόστα στο ΣΥΡΙΖΑ; Να έχουν ρόλο πασοκογενείς. Αυτό γίνεται και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου διευθυντής της ορίστηκε ο πασοκογενής Θάνος Μωραΐτης στη θέση του Γιώργου Τσίπρα που θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Να σας θυμίσω ότι ο Θ. Μωραΐτης ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με στενή σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου, μετακινήθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε βουλευτής και ορίστηκε και υφυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η αβάντα στην Όλγα Γεροβασίλη

Παραπονεμένη δεν μένει ούτε η Όλγα Γεροβασίλη που παραλίγο να ήταν αντίπαλός του για την ηγεσία πριν μια εβδομάδα. Έπιασε τόπο το δείπνο που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη και πλέον θα συμμετέχει στο Εκτελεστικό Γραφείο που θα συνεδριάζει σε διευρυμένη σύνθεση.

Το νέο Εκτελεστικό

Τι είδα χθες και μου έκανε εντύπωση; Υπήρξε ανακοίνωση επίσημη για τις αλλαγές με αναφορά ότι το Εκτελεστικό Γραφείο θα συνεδριάζει σε διευρυμένη βάση. Δεν αναφέρει όμως η επίσημη ανακοίνωση ποιοι θα προσκαλούνται, αν και αυτό διέρρευσε από συνεργάτες του Κασσελάκη; Ποιοι άλλοι εκτός της Όλγας Γεροβασίλη; Οι Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Πάνος Ρήγας, Λευτέρης Κρέτσος, Γιάννης Μπουρνούς και Κυριακή Μάλαμα. Η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει την προσεχή Δευτέρα.

Η παραίτηση Βασιλειάδη

Από το πόστο του αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκε ο Γιώργος Βασιλειάδης. Στη θέση του Συντονιστή Οργανωτικού Γραφείου προορίζεται ο Γιάννης Βουλγαράκης. Έχει σημασία ότι υπήρξε και ανακοίνωση με ευχαριστίες από το κόμμα στον Γ. Βασιλειάδη – κάτι που δεν συνηθίζεται.

Τα 10 λεπτά του Γιώργου

Πέρα απ’ όλα τα άλλα παρακολούθησα το συνέδριο της Καθημερινής για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης και άκουσα τρεις πολιτικούς: Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και εκτός από τους δυο προαναφερθέντες πρωθυπουργούς και την Ντόρα Μπακογιάννη. Τι συγκράτησα; Την αναφορά του Γ. Παπανδρέου την περίοδο της πρωθυπουργίας του και την αποκάλυψη για τα δυο τηλεφωνήματα στον Αντώνη Σαμαρά. «Του είχα πει ότι είμαι διατεθειμένος να φύγω από την καρέκλα, επειδή είχε θέσει αυτόν τον όρο. Του ζήτησα να συναντηθούμε. Με πήραν οι συνεργάτες μου μετά από δέκα λεπτά και μου είπαν ότι είχε βουίξει ο τόπος ότι παραιτούμαι. Μπορεί κανείς να κάνει σοβαρή συζήτηση και σε δέκα λεπτά να λέει “φεύγει ο Παπανδρέου”»;

Η Ντόρα συγχαίρει Κοτζιά (και Τσίπρα)

Το άλλο που άκουσα και έχει τη σημασία του, ήταν η αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη. «Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν μια επιτυχία της διαπραγμάτευσης του Νίκου Κοτζιά, εγώ το διαπραγματευόμουνα αλλά ο Γκρουέφσκι κοιτούσε τα παπούτσια του» είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, αλλά αυτό που έμαθα είναι η ενόχληση των καραμανλικών για την αναφορά της στο βέτο του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ότι «100% ήταν λάθος».

Ξεροκατάπιε με Μητσοτάκη ο Σαμαράς

Πλάκα είχε όταν ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από τον Αλέξη Παπαχελά και ζήτησε νερό, με τον διευθυντή της Καθημερινής να σχολιάζει με χιούμορ: «Μόλις είπα Μητσοτάκης ζητήσατε νερό, κ. πρόεδρε». Και ανταπάντησε ο πρώην πρωθυπουργός: «Δεν το σκεφτήκατε καλά, ίσως για να τα πω καλύτερα». Στη συνέχεια όμως ήταν πιο ουσιαστικός, λέγοντας: «Με τίμησε και έγινα από μικρή ηλικία υπουργός Οικονομικών και μετά υπουργός Εξωτερικών. Δεν είχα κανένα πρόβλημα μαζί του. Η διαφωνία μας ήταν μόνο για το θέμα των Σκοπίων».

Ποιοι έδωσαν το παρών στην πρώτη της Νέας Αριστεράς

Στην πρώτη ημέρα της Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κίνησης Κόσμος Πέτρος Κόκκαλης, ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής Γιουσέφ Ντόρκχομ, ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, εκπρόσωποι της Παλαιστιναικής κοινότητας Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθήνας Γιώργος Χατζηθεοδοσίου, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Στο τιμητικό προεδρείο συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Παύλος Κλαυδιάνος αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος, το μέλος του φεμινιστικού και ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος Έλενα Όλγα Χρηστίδη, η Χριστίνα Μανουσίδου μέλος ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου, ο Γιώργος Πετρόπουλος αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ, η Γιώτα Λαζαροπούλου συνδικαλίστρια, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας. Στην Συνδιάσκεψη χαιρετισμούς απεύθυναν οι: Γιούσεφ Ντόκχομ, Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής, Τζαμπαζλης Αλέκος Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Αποστόλης Χρυσάφης, Νέος Αγρότης, μέλος του εποπτικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συναιτερισμού Συνεταρισμού Ζαγοράς, Δημήτρης Χριστόπουλος, κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μεταδόθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Walter Baier, πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστερά, Martin Schridewan Die Linke συμπρόεδρος The left, Idoia Villanueva, Podemos ευρωβουλέυτρια και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, Nikolaj Villumsen ευρωβουλευτής κοκκινοπράσινη συμμαχία Δανίας, Nicola Fratojanni γραμματέας Sinistra Italiana , Cesare Ottolini Παγκόσμιος συντονιστής της Διεθνούς Συμμαχίας των Κατοίκων.

Στο νησί των Ιπποτών ο Νίκος Δένδιας

Διήμερο στη Ρόδο θα περάσει σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Και μπορεί σήμερα να επισκεφθεί την 95η Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής στη Ρόδο και στη συνέχεια να μεταβεί στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ωστόσο αξιόπιστος πληροφοριοδότης μου μετέφερε ότι θα παρατείνει την παραμονή του για μία επιπλέον ημέρα με ιδιωτικό πρόγραμμα. Πάντως σήμερα το απόγευμα στις 19.30 θα παραστεί σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο ξενοδοχείο Rodos Palace που διοργανώνει η τοπική οργάνωση της ΝΔ. Βλέπετε η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί θα πυκνώνουν τις περιοδείες τους όσο περνάει ο καιρός.

Τρία νέα κέντρα logistics της Trade στην Ελευσίνα

Περί τα 150.000 τετραγωνικά μέτρα θα βάλει όπως μου έλεγε ένας εκ των κατασκευαστών, η Trade Estates του Φουρλή στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της. Πρόκειται ουσιαστικά να δημιουργήσει τρεις αποθήκες logistics στην περιοχή της Ελευσίνας, η μία εκ των οποίων αποτελεί κοινοπραξία με τη ΡΕΤΣ του Τσιγαρίδη, όπου υπάρχει συμμετοχή στην εταιρεία 50-50. Η άλλη από αυτές θα κατασκευαστεί από την Ten Brinke και ακόμα μία επίσης είναι σε φάση υλοποίησης στην ίδια περιοχή. Σας θυμίζω κάπου εδώ ότι το επενδυτικό της πλάνο για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων εμπορικών πάρκων στην Ελλάδα όπου θα κυριαρχεί το εμπορικό πάρκο στο «The Ellinikon Park» και τη δημιουργία νέων logistics centers, γι’ αυτό και η παραπάνω κίνηση αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της.

Νέα επένδυση της Dromeus στην Ελλάδα με μισθωτή τη Synergy

Και τώρα που είπα logistics, ξέρω ότι η Dromeus Capital το fund που επενδύει σε ακίνητα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το πρώην ΕΚΕΠ Μεταμόρφωσης, το εκθεσιακό κέντρο που θα γίνει κτίριο γραφείων, κατασκευάζει ένα logistics center και αυτό στην Ελευσίνα με συνολική επιφάνεια 45.000 τετραγωνικά μέτρα. Θα αποτελείται από δύο αυτόνομα κτίρια και από αυτά που είμαι σε θέση να γνωρίζω, θα το μισθώσει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών logistics, Synergy. Η ολοκλήρωση της κατασκευής όπως μου έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει τα πράγματα, είναι προγραμματισμένη εντός του φετινού καλοκαιριού. Το fund ξεκίνησε από το 2018 και ύστερα να ξεδιπλώνει τη στρατηγική του που είχε ως επίκεντρο την απόκτηση υποτιμημένων ακινήτων γραφείων σε προνομιακές τοποθεσίες ελληνική αγορά, τα οποία ωστόσο έχουν σημαντικές δυνατότητες αναβάθμισης, ενώ μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικά έσοδα από μισθώματα. Πρόσφατα η Quilvest Capital Partners Real Estate και ο Όμιλος Dromeus Capital γνωστοποίησαν ότι συστήνουν κοινοπραξία για να επενδύσουν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στην απόκτηση και ανάπτυξη βιομηχανικών ακινήτων και εγκαταστάσεων logistics σε όλη την Ελλάδα.

Το μπελά του έχει βρει ο δήμαρχος Αλίμου

Από τη στιγμή που αποφάσισε να τα βάλει με τους κατασκευαστές που δημιούργησαν ψηλά κτίρια στον Άλιμο, ο δήμαρχος της περιοχής Ανδρέας Κονδύλης, φαίνεται ότι βρήκε τον μπελά του. Γιατί μπορεί ο ίδιος να έφτασε ως το Συμβούλιο της Επικρατείας για να διακόψει τις συγκεκριμένες κατασκευές, από την άλλη όμως και οι κατασκευαστές στην περιοχή δεν έχουν μείνει άπραγοι, διεκδικώντας να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Όπως μου έλεγε ένας από τους κατασκευαστές που αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει δύο από τα κτίριά του στην περιοχή, έχει και αυτός προσφύγει αντίστοιχα στη δικαιοσύνη ζητώντας τη δικαίωσή του και επικαλούμενος παρανομίες από πλευράς του δημάρχου. Ο Κονδύλης ακολούθησε την υπόθεση του Coco-Mat Hotel του Ευμορφίδη στην Ακρόπολη και προσπάθησε να ξετυλίξει το κουβάρι των ψηλών κτιρίων στην περιοχή του, ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά γιατί αυτή τη στιγμή έχει μπλοκάρει περίπου 30 πολυκατοικίες που βρίσκονταν σε διαδικασία κατασκευής, έχοντας ανοίξει μέτωπα με αρκετές εταιρείες που στέλνουν το θέμα με τη σειρά τους στα δικαστήρια.

Στασιμότητα για τα νέα γραφεία της ΕΥΔΑΠ

Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει όπως ακούω από την αγορά για το θέμα της ανέγερσης των νέων βιοκλιματικών γραφείων της ΕΥΔΑΠ, παρά το γεγονός ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί από το 2022. Παρά το φιλόδοξο πλάνο κατασκευής νέων γραφείων από την εταιρεία ύδρευσης, έως τώρα το έργο δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει. Η έκταση που θα κατασκευαστεί το νέο συγκρότημα γραφείων βρίσκεται στην οδό Ωρωπού 156 στο Γαλάτσι. Εκεί βρίσκονται σήμερα το Κεντρικό Διοικητικό Κτίριο της ΕΥΔΑΠ καθώς και μικρές εγκαταστάσεις γραφείων, ιατρείων, χώροι στάθμευσης, και υποσταθμοί της ΔΕΗ.

Οι business της Ιντρακάτ

Η Ιντρακάτ μπήκε στον MSCI SMALL CAP αφού πλέον η κεφαλαιοποίησή της αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. Μετοχές της αγόρασαν σημαντικοί επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς όπως η Jefferies Group, η JP Morgan και η Morgan Stanley. Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι νέες business του ομίλου των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου καθώς η Ιντρακάτ μεταβίβασε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Επίσης η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισήλθε ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών του ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW.