Ο μαγικός αριθμός 3

Έχουν αρχίσει τα στοιχήματα για τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μιας κρίσιμης ημερομηνίας για το πολιτικό σκηνικό. Από τα αποτελέσματα αυτά θα κριθούν πολλά για το πώς θα διαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης της χώρας την επόμενη περίοδο. Η συζήτηση αναπόφευκτα επικεντρώνεται στο κυβερνών κόμμα και στο ποσοστό που θα καταγράψει το βράδυ των ευρωεκλογών. Και όπως έμαθα ο στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να έχει 3 μπροστά η ΝΔ.

Το ψυχολογικό όριο του 30%

Τι σημαίνει να έχει 3 μπροστά η ΝΔ; Να συγκεντρώσει ποσοστό που θα ξεκινάει από το 30% έστω και 30%+1. Και αυτό διότι είναι το ψυχολογικό όριο που έχει τεθεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο για αυτή την κρίσιμη μάχη. Ποσοστό μεταξύ 30-33% θα θεωρείται ικανοποιητικό για τη ΝΔ, αλλά εάν δεν έχει το 3 μπροστά ενδεχομένως να δημιουργηθεί συζήτηση, αν και παίζει χωρίς αντίπαλο η κυβέρνηση.

Δημοσκόπηση

Την ίδια ώρα η δημοσκόπηση της MRB για το Open, που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, δείχνει τη διαφορά μεταξύ της ΝΔ, που εξακολουθεί να είναι πρώτη με 29% και του δεύτερου ΠΑΣΟΚ, που παγιώνεται πίσω από τη ΝΔ με 11,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 10,1%. Στο 16,8% είναι το «Δεν έχω αποφασίσει / Δεν απαντώ». Τα ποσοστά είναι χωρίς την αναγωγή, ενώ τα συνολικά ευρήματα μπορείτε να τα δείτε εδώ. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η μη αποδοχή από τους πολίτες του Στέφανου Κασσελάκη, που αν και προβλήθηκε ως το νέο, το μοντέρνο, το κάτι διαφορετικό, εντούτοις στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός είναι χαμηλά με 7,7% ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 28,9%.

Αποδυνάμωση ΣΥΡΙΖΑ και ράπισμα σε Τσίπρα

Αυτό που συγκράτησα από τη μέτρηση και το συζήτησα με δυο πρόσωπα-κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η απογοήτευση των ψηφοφόρων του για το συνέδριο και η αίσθηση -κατά πλειοψηφία- ότι το κόμμα έπειτα από αυτή τη διαδικασία βγήκε αποδυναμωμένο σε ποσοστό 41,2% εν αντιθέσει με το 32%, που έκρινε πως βγαίνει ισχυρότερο. Το ράπισμα στον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι το 47,2% θεωρεί άστοχη την παρέμβασή του πριν το συνέδριο, ενώ το 30,8% τη θεωρεί εύστοχη. Και αυτό επιβεβαιώνει όλη τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για τη λανθασμένη κίνησή του να παρέμβει. Πάνω σε αυτό, όμως, μου είπε συνομιλητής του ότι πρέπει να τον βλέπουμε πλέον όχι ως κεντρικό παίκτη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Και θυμηθείτε τι έγραφε χθες η στήλη για τις διεργασίες στον ευρύτερο χώρο.

Βλέπει Ευρώπη ο Μητσοτάκης

Και επειδή σας ανέφερα στην αρχή για Eυρωεκλογές και για το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα, να επισημάνω ότι άκουσα κάτι περίεργα σενάρια χθες σε ομήγυρη στελεχών της ΝΔ, παρουσία και τακτικών συνομιλητών του Αντώνη Σαμαρά. Τι μου είπαν; Για το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μου ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός έχει ως στρατηγικό στόχο τις Ευρωεκλογές. Θέλει να πάει καλά για έναν επιπλέον λόγο. Να στείλει και μήνυμα στην Ευρώπη αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Όπως μου είπαν, δεν έχει εγκαταλείψει το σενάριο να μετακινηθεί στο εξωτερικό σε κεντρικό πόστο στην ΕΕ. «Μα δεν έχει κλείσει αυτό το σενάριο;» ρώτησα, για να λάβω την απάντηση ότι αυτό δεν ισχύει και υπάρχουν ακόμα συζητήσεις σε κύκλους της ΕΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί μια καλή λύση για δυο πόστα κρίσιμα: του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κρατήστε την πληροφορία.

«Μελημά του η κυριαρχία εδώ»

Δεν μπόρεσα να μη ρωτήσω, όμως, κεντρικό κυβερνητικό παράγοντα για αυτά τα σενάρια και μου είπε να μην τα ακούω. Δε μου είπε, όμως, πως δε συζητείται το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κύκλους της ΕΕ. Το θέμα, όμως, είναι τι θέλει ο ίδιος και, όπως μου εξήγησε το συγκεκριμένο πρόσωπο, ο πρωθυπουργός έχει ως μέλημά του την κυριαρχία εδώ στην Ελλάδα, μέσω και μιας τρίτης θητείας. Επί τη ευκαιρία, μου μίλησε για το σημερινό υπουργικό συμβούλιο και εστίασε στο νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο αφορά την αμυντική βιομηχανία, καθώς και την πτυχή της ανάπτυξης υποδομών για την προσαρμογή στον κανονισμό για τα ψηφιακά νομίσματα.

Σαρωτικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Και θα κλείσω σήμερα με τις ευρύτατες αλλαγές προσώπων, που ετοιμάζει ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες. Άμεσα θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή και θα αλλάξει η Πολιτική Γραμματεία και το Εκτελεστικό Γραφείο και σε αυτά τα δυο όργανα θα συμμετέχουν στελέχη πολύ κοντά στον Κασσελάκη, αλλά και στην τρόικα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή φάνηκε στο συνέδριο: Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος και Γιώργος Τσίπρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το Εκτελεστικό Γραφείο, ο ρόλος του οποίου θα αναβαθμιστεί. Θα είναι ο λεγόμενος «πρωινός καφές» του Στ. Κασσελάκη και εκεί θα χαράσσεται συγκεκριμένη στρατηγική για θέματα της επικαιρότητας.

Γέφυρες σε Νέα Αριστερά

Ποιος από τους τρεις «διαιτητές» του Στέφανου Κασσελάκη, Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας, έχει αρχίσει να ρίχνει γέφυρες στους απογοητευμένους της Νέας Αριστεράς; Και μπορεί η Νέα Αριστερά να προχωρά το Σαββατοκύριακο σε ανοιχτή Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (1, 2 και 3 Μαρτίου), ωστόσο ήδη κάποια στελέχη έχουν αρχίσει να λοξοδρομούν. Ωστόσο, και εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπουν εκείνοι που θεωρούν ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει θητεία με χρονοκαθυστέρηση και ποντάρουν στην επόμενη μέρα.

Φεύγει Σβίγκου και Βασιλειάδης

Ο Κασσελάκης, πάντως, ξηλώνει και τους δυο γραμματείς του κόμματος, τη Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή της, Γιώργο Βασιλειάδη, που είχαν υποβάλει στο παρελθόν δυο φορές τις παραιτήσεις τους, αλλά δεν είχαν γίνει δεκτές. Μαθαίνω ότι οι αντικαταστάτες τους θα είναι πασοκογενείς και αυτό θα έχει ενδιαφέρον, εάν συμβεί.

Η αποχή δε σημαίνει διαγραφή

Και μια που λέμε ΠΑΣΟΚ, μια ιδιαίτερη συνάντηση είχε η Νάντια Γιαννακοπούλου. Ο άνθρωπος που μίλησε με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ της πρότεινε, τη συμβούλευσε είναι το πιο σωστό, να επιλέξει την αποχή στην ψηφοφορία για την ίδρυση των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Αν απέχει, δε θα διαγραφεί. Η αλήθεια είναι πως πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό της Γιαννακοπούλου.

Μετράει δυνάμεις και στελέχη

Πάμε και στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ετοιμάζεται να ανακοινώσει το κόμμα του στις 4 του Μάρτη. Ήδη τρέχουν δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει ο ίδιος, με τα αποτελέσματα να παρουσιάζουν διπλό ενδιαφέρον για τον Λοβέρδο. Αρχικά να μετρήσει δυνάμεις, αλλά να μετρήσει και στελέχη. Βλέπετε, τα πρόσωπα που έχουν δεχτεί προτάσεις από τον Λοβέρδο αναμένουν πρώτα να δουν πού θα κινείται το νέο κόμμα και μετά να απαντήσουν.

Εκατομμύρια για ερευνητικούς σκοπούς

Λίγοι έδωσαν σημασία στο ΦΕΚ που εκδόθηκε και αφορά την κρατική επιχορήγηση, που θα λάβουν φέτος τα κόμματα για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς πέραν της προβλεπόμενης κρατικής ενίσχυσης. Για όσους δεν το γνωρίζουν υπάρχει πρόβλεψη, προκειμένου τα πολιτικά κόμματα να λαμβάνουν ετήσια οικονομική ενίσχυση από το κράτος «για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, καθώς και τη διαμόρφωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους». Μάλιστα, θα γίνεται και έλεγχος για το εάν όντως τα χρήματα πηγαίνουν γι’ αυτούς τους σκοπούς. Για την ιστορία, το κράτος φέτος θα δώσει 11,8 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 4,4 εκατομμύρια ευρώ θα τα πάρει η Νέα Δημοκρατία, τα 2,1 εκατ. ευρώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το 1,5 εκατ. ευρώ το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και 1 εκατομμύριο το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα θα μοιραστούν τα υπόλοιπα 2,8 εκατ. ευρώ.

Σχολή για επαγγελματίες τουρισμού και δύο νέα ξενοδοχεία κάνει η Brown

Τη δραστηριοποίηση στην εκπαίδευση προσωπικού επιδιώκει η Brown Hotels, ο ξενοδοχειακός όμιλος ισραηλινών συμφερόντων, που έχει εξαπλωθεί με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Όπως μου λένε, ο επικεφαλής της Brown, Leon Avigad, πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες μέρες από τώρα τη δημιουργία μίας σχολής εκπαίδευσης επαγγελματιών του τουρισμού, καθότι ο κλάδος συνολικά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εύρεσης προσωπικού. Η σχολή τουρισμού της Brown θα γίνει μέσα από τη σύμπραξη με το BCA College, τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα της οικογένειας Δασκαλάκη. Σας θυμίζω ότι ανάλογη κίνηση είχε κάνει και ο ξενοδοχειακός όμιλος της Hotel Brain, ιδρύοντας τη Hotel Brain Academy. Σε ό,τι αφορά τη Brown, πάντως, εκτός από τον τομέα της εκπαίδευσης δεν ξεχνάει και αυτόν των επενδύσεων. Έχει προγραμματίσει φέτος να ανοίξει δύο ξενοδοχεία στην Αθήνα, το Brown Museum, ξενοδοχείο 93 δωματίων που θα βρίσκεται στην οδό Μπουμπουλίνας και σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την πλατεία Ομονοίας αλλά και το Domino Brown, boutique ξενοδοχείο 46 δωματίων, που βρίσκεται στην οδό Θεμιστοκλέους.

Ακούω ανατιμήσεις φωτιά στη σοκολάτα

Άνθρωπος προερχόμενος από τη βιομηχανία ειδών ζαχαροπλαστικής μου έλεγε χθες για τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών όπως το κακάο και η σοκολάτα, γεγονός που θα κάνει πολύ πιο ακριβά τα γλυκά με πρώτη ύλη τη σοκολάτα ή το κακάο, που πωλούνται σε καταστήματα με βιτρίνα, αλλά και τα σοκολατοειδή, που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ήδη μεγάλες βιομηχανίες έχουν διακόψει τη διάθεση στην αγορά του HoReCa (hotels, restaurants, cafés, clubs, pubs), καθότι δεν έχουν ποσότητες να διοχετεύσουν. Οι λάτρεις της σοκολάτας σε όλο τον κόσμο ίσως χρειαστεί να προετοιμαστούν για μια έλλειψη γλυκών, καθώς οι τιμές του κακάο φτάνουν σε πρωτοφανή ύψη, με τους οικονομολόγους να μην προβλέπουν πτωτική τάση μέχρι το τέλος του 2024. Οι τιμές του κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του περασμένου έτους, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 9.010,59 δολαρίων ανά τόνο στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το λαθρεμπόριο και η ασθένεια των βλαστών λέγεται ότι συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα χαμηλότερες αποδόσεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού, που παράγει σχεδόν το 40% του παγκόσμιου κόκκου κακάο, και στη Γκάνα, που παράγει το 20%.

Το «παιχνίδι» του Φέσσα με την ACS

Πολλή κουβέντα γίνεται τις τελευταίες μέρες στην αγορά και, όπως έφτασε και στ’ αυτιά μου, ο dealmaker, Θεόδωρος Φέσσας, ακούγεται ότι συζητάει την πώληση της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS. Ο ίδιος έχει νοικοκυρέψει το μαγαζί, το έχει αναπτύξει σημαντικά και ήδη έχει δημιουργήσει σημαντική υπεραξία, για να το πουλήσει σε καλή τιμή. Ας μην ξεχνάμε και το νέο logistics center, που έκανε στην Πέτρου Ράλλη, γεγονός που επίσης ανεβάζει την αξία της εταιρείας ακόμα περισσότερο. Δεν είναι πρώτη φορά που ο Φέσσας συζητάει για την πώληση μίας από τις εταιρείες του στο απόγειό της, όπως άλλωστε είχε κάνει και στην περίπτωση της Cardlink από την πολυεθνική Worldline.

Κληρώνει για τα «ασημικά» του Παζαρόπουλου

Θα θυμάστε ίσως τον Σπύρο Παζαρόπουλο, ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της αυτοκίνησης. Τα περιουσιακά του στοιχεία δίνουν και παίρνουν σε πλειστηριασμούς, που κατά περίπτωση καθίστανται άγονοι, όπως έγινε και με τον περσινό. Ωστόσο, επτά πλειστηριασμοί για κτιριακές εγκαταστάσεις της πρώην κραταιάς εταιρείας εμπορίας αυτοκινήτων πρόκειται να γίνουν στις 20 Μαρτίου, με την εταιρεία να διατηρεί οφειλή προς το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 8,74 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου στεγαζόταν η εταιρεία, στη Νέα Ιωνία.

Νέο ξενοδοχείο του Λασκαρίδη στο κέντρο

Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, ο όμιλος Λάμψα της οικογένειας Λασκαρίδη θα ανοίξει ένα ακόμα ξενοδοχείο τον Σεπτέμβριο του 2024. Ο όμιλος, που έχει ήδη στην ιδιοκτησία του τα: King George, Μεγάλη Βρετανία, Athens Capital Hotel σε κοντινή απόσταση, καθώς και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες θα επεκτείνει την παρουσία του στην Αθήνα με το άνοιγμα ενός boutique ξενοδοχείου στην οδό Ζαλοκώστα. Το καινούργιο ξενοδοχείο θα διαθέτει 19 σουίτες και θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Accor με το brand Mgallery. Θα έρθει ουσιαστικά να συμπληρώσει το υπάρχον Athens Capital Hotel– MGallery στην οδό Κριεζώτου, καθότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα διαθέσιμα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή.