Η Ευρώπη και οι κυρώσεις

Μπονζούρ από το Παρίσι, όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός για τη διάσκεψη που συγκάλεσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με θέμα την ενίσχυση της Ουκρανίας, δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου είπαν πως είχε πολλές επαφές στο περιθώριο της Διάσκεψης και εισέπραξε θετικά μηνύματα για την πορεία της χώρας. Εκεί ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, αλλά άφησε και αιχμές ευρύτερα, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις και να δει αυτή τη συγκυρία ως μία πρόκληση για τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό που έχει σημασία, όπως μου επισημάνθηκε από διπλωματική πηγή, που δείχνει και τη σαφώς μεγάλη απόσταση πλέον Αθήνας και Μόσχας, είναι η φράση του πρωθυπουργού ότι πρέπει να διασφαλιστεί και η εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ευχές στον Ερντογάν

Μέσα στον γενικότερο χαμό που επικρατεί συγκράτησα αυτό που μου είπαν χθες το απόγευμα περί της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον τούρκο πρόεδρο, για να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του. Έκλεισε τα 70 έτη. Και όπως έμαθα δεν έμειναν μόνο στις ευχές, αλλά έγινε και μια σύντομη επισκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που τους τελευταίους μήνες είναι σε πολύ καλό σημείο.

Τα 50ά γενέθλια της ΝΔ

Και επειδή σας ανέφερα πολλά χθες για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλη η στήλη ήταν για το συνέδριό του, σήμερα θα πάω στη ΝΔ, που γιορτάζει φέτος τα 50ά γενέθλιά της. Εκεί σας είχα προαναγγείλει πως ετοιμάζεται μεγάλη εκδήλωση με την έλευση κεντρικών πολιτικών παραγόντων της Ε.Ε., που ανήκουν στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει μια εκδήλωση φιέστα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, για να την αξιοποιήσει και για τις ευρωεκλογές. Μαθαίνω ότι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου θα είναι είτε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είτε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Στη Θεσσαλία ο Κυριάκος

Και ενώ ο Μητσοτάκης πήγαινε για το Παρίσι, στις Βρυξέλλες γινόταν χαμός από τους αγρότες που διαμαρτύρονταν την ώρα που εξελισσόταν το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να συναντήσει τους αγρότες της Θεσσαλίας, όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά εκεί στον τόπο τους. Θα δει εκπροσώπους των αγροτών, που επλήγησαν από τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Dαniel.

Κόκκινο στον Κασσελάκη

Να πάμε και λίγο στα απόνερα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ; Είδα ότι ο συνθέτης Νίκος Μωραΐτης, που ήταν από την πρώτη στιγμή υπέρμαχος του Στέφανου Κασσελάκη, συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον του προέδρου του κόμματος, με τον οποίο έλεγαν μερικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεργαζόταν και του έγραφε και ομιλίες. Πολλοί το διαψεύδουν αυτό. Ο Ν. Μωραΐτης στην πλατφόρμα Χ εξέφρασε την άποψη πως λίγοι έχουν καταλάβει τι πραγματικά έγινε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Νομίζει ότι πήρε το κόμμα. Θα καταλάβει τον Ιούνιο». Βέβαια, ο Κασσελάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στον Γιώργο Κουβαρά στην ΕΡΤ είπε ότι βγήκε ενισχυμένος από το συνέδριο και έχει εντολή έως τις εθνικές εκλογές. Ο καθένας, όπως καταλαβαίνετε, διαβάζει τα δεδομένα όπως θέλει.

Με τη Φάρλι στο Ραδιομέγαρο

Μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ΕΡΤ, πήρε τη Φάρλι, την αγαπημένη του σκυλίτσα, και επισκέφθηκε την αίθουσα σύνταξης, όπου συνομίλησε με τεχνικούς και δημοσιογράφους. Μάλιστα, ήταν χαλαρός με χαρακτηριστική άνεση και έκανε πλάκα. «Θέλετε να σας δώσω είδηση» έλεγε χαμογελαστός. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σχεδιάζει να κάνει κάποιο ταξίδι και ρώτησε χαριτολογώντας: «Μήπως να μου προτείνετε τον προορισμό;» Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευε ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Μανώλης Καπνισάκης, η ασφάλειά του και άλλοι στενοί του συνεργάτες. Και όλα αυτά ώρες μετά το επεισοδιακό συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου δεν έλειψαν τα συντροφικά «μαχαιρώματα». Ωστόσο, ο πρόεδρος αποπνέει μία άνεση, σαν να μην τον αγγίζει τίποτα.

Η στρατιωτική θητεία

Εδώ και ημέρες κυκλοφορούσε μια πληροφορία, που ήθελε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να μεταθέτει για λίγο καιρό αργότερα την παρουσίασή του στον Στρατό Ξηράς, λόγω των σημαντικών εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε ότι είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στο στρατόπεδο του Αυλώνα στις 15 Μαρτίου, ωστόσο του δίνεται η δυνατότητα, εάν το επιθυμεί, να μεταθέτει τις υποχρεώσεις του προς τη μητέρα πατρίδα για αργότερα. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος χθες το απόγευμα το ξεκαθάρισε μέσω της συνέντευξής του στη δημόσια τηλεόραση: θα υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία πριν τις ευρωεκλογές, αν και έχει τη δυνατότητα να παρουσιαστεί και μετά από αυτές. Θυμίζουμε ότι μετά το 20ήμερο της βασικής εκπαίδευσης ο Κασσελάκης θα εξαγοράσει το υπόλοιπο της θητείας του, όπως προβλέπει η νομοθεσία, ούτως ώστε να ασχοληθεί ακόμη πιο εντατικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της πολιτικής μάχης των ευρωεκλογών τον Ιούνιο.

Αλλαγές και στο Πειθαρχικό

Από το συνέδριο, πάντως, άλλαξε και η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, το λεγόμενο Πειθαρχικό. Πλέον δεν είναι πρόεδρος ο Αντώνης Κοτσακάς, πολιτικός μέντορας του Διονύση Τεμπονέρα, και μένει να φανεί εάν θα είναι είτε ο Γιάννης Μπενίσης, άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ επί ΣΥΡΙΖΑ και με στενή πολιτική σχέση με τη Ρένα Δούρου, είτε ο πατέρας του Νίκου Παππά, ο Στέλιος Παππάς, που ήρθε δεύτερος. Επίσης, εκλέχθηκαν ο Θόδωρος Καλογήρου, ο Δημήτρης Μάρδας, η Χριστίνα Αντωνοπούλου, ο Μανώλης Παναγιωτάκης, ο Σωτήρης Κοντονάσιος, ο Κώστας Αντωνιάδης, ο Φιλήμονας Ρούσσος, η Τόνια Δαμίγου, η Ζωή Χωματά, η Κατερίνα Παπαθεοδώρου, η Ελένη Σακισλή, η Έφη Ζήση και η Μαργαρίτα Μπουραντά.

Ενοχλημένος ο Τσίπρας

Μαθαίνω ότι ο Αλέξης Τσίπρας όχι απλά είναι χολωμένος αλλά εξοργισμένος με πολλά στελέχη, που έχουν αρχίσει να τον πετροβολάνε. Ξεχνώντας, όπως μου λένε συνομιλητές του – προφανώς εκφράζοντας έως ένα βαθμό και τον ίδιο, ότι πολλοί από όσους σήμερα τον άδειασαν ή τον επικρίνουν δεν θα ήταν τίποτα, εάν ο ίδιος δεν ήταν πρωθυπουργός και ως πρόεδρος δεν ανέβαζε το κόμμα στην εξουσία. Και μου έλεγε άλλο πρόσωπο: «Τον άδειασε ο Παύλος Πολάκης, που κάθε τρεις και λίγο ο Τσίπρας σε όποιο ΜΜΕ μιλούσε τον ρωτούσαν για τον κρητικό πολιτικό. Όπου πήγαινε να μιλήσει, τον ρωτούσαν για τον Νίκο Παππά και την καταδικαστική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου».

Οι 3+1 που θα διαφοροποιηθούν στο ΠΑΣΟΚ

Μαθαίνω πως 3+1 είναι αυτή τη στιγμή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που αναμένεται να πάνε κόντρα στον Νίκο Ανδρουλάκη και να συνταχθούν υπέρ του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος θα επιβάλει κομματική πειθαρχία, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει απέναντι σε αυτούς που στην ψηφοφορία θα τοποθετηθούν κατά συνείδηση. Κάποιοι είναι τόσο παλιοί που θεωρούν πως δεν θα τους αγγίζει ο πρόεδρος, ενώ κάποιοι ακούγεται πως έχουν κάνει ήδη τα κουμάντα τους για την επόμενη μέρα. Αυτή της διαγραφής.

Μαλαματίνα: Αφήνει πίσω τα προβλήματα και επενδύει

Το δρόμο της κανονικότητας φαίνεται ότι έχουν πάρει τα πράγματα στη Μαλαματίνα. Η γνωστή οινοποιία, που αντιμετώπιζε χρόνια οικονομικά προβλήματα και πλέον έχει εξαγοραστεί από τον όμιλο Μάντη, αντιμετώπισε νέο κύμα προβλημάτων μετά την εξαγορά. Σας θυμίζω ότι η ανάληψη της ιδιοκτησίας από τον όμιλο Μάντη έφερε πολλές αντιδράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις από σημαντική μερίδα των εργαζομένων. Κάτι που φαίνεται ότι με τον καιρό έχει ξεπεραστεί. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη φάση των επενδύσεων, που ήδη ξεκίνησαν να υλοποιούνται είναι ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν νέες επενδύσεις στα επίπεδα των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Ο τζίρος της ιστορικής Μαλαματίνας, που είναι γνωστή κυρίως από τη ρετσίνα της και από τη σύνδεσή της με τον ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, έφτασε το 2023 στα 10 εκατομμύρια ευρώ από 7,2 εκατομμύρια που ήταν το 2022.

Καθαρή και ελεύθερη βαρών η MIG

Ελεύθερη βαρών και βασάνων του παρελθόντος είναι η MIG, ο όμιλος που συνδέθηκε άρρηκτα με τον ιδρυτή της, Ανδρέα Βγενόπουλο. Έχοντας διαθέσει σχεδόν το σύνολο των εταιρειών, που είχε στην κατοχή της, όπως ο όμιλος Vivartia (Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Everest, Goody’s), τον κλάδο περίθαλψης με το Υγεία, την Attica, τη μεγαλύτερη εταιρεία ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και αρκετά ακόμη, κατάφερε το 2023 να γράψει ισχυρή κερδοφορία, με τα κέρδη μετά από φόρους να είναι στα 133 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι έναντι ζημιών 5,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2022 και με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Βέβαια, τα υψηλά αυτά κέρδη προέρχονται από την πώληση της συμμετοχής της στην Attica. Το real estate αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντά της. Να σας θυμίσω ότι τον Ιανουάριο προχώρησε στην αγορά γραφείων για εμπορική χρήση επί της οδού Σταδίου 10 και Ομήρου.

Ο Κόκκαλης στο καμπανάκι

Ένα από τα πολλά καμπανάκια, που έχει κρούσει κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής του πορείας και κατά τη διάρκεια της σύνδεσης του ομίλου Intracom με το Χρηματιστήριο Αθηνών, θα χτυπήσει κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο επιχειρηματίας θα προβεί στη συγκεκριμένη συμβολική κίνηση, στο πλαίσιο της έναρξης διαπραγμάτευσης του νέου ομολόγου της Intralot, το οποίο ταυτόχρονα σηματοδοτεί και τη νέα εποχή της επιχείρησης. Το ομολογιακό των 130 εκατομμυρίων ευρώ έρχεται να συμβάλει στην αποπληρωμή παλαιών δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας και επί της ουσίας αλλάζει δραστικά τα δεδομένα για την Intralot, η οποία πέρασε από συμπληγάδες τα προηγούμενα χρόνια.

Μπαίνει στην αγορά με νέο fund o Ταμβακάκης

Την είσοδό του στην αγορά με νέο fund ετοιμάζει ο πρώην τραπεζίτης, Απόστολος Ταμβακάκης. Σας θυμίζω ότι η EOS Capital Partners, το πρώτο fund που έτρεξε ως επικεφαλής, έκανε σημαντικές τοποθετήσεις σε εταιρείες όπως η Μινέρβα, η Cosmos Sport, που αποτελεί και το success story με την εταιρεία να εξαγοράζεται από τον κολοσσό JD Sports, τους Ελληνικούς Χυμούς μαζί με τον Θεοδωρόπουλο και πολλές ακόμα επιχειρήσεις. Το καινούργιο fund του Ταμβακάκη θα έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει κεφάλαια, που θα αγγίξουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σε συνδυασμό με δανεισμό θα έχουν ως στόχο τις επενδύσεις σε έργα παραχωρήσεων ή υποδομών στην Ελλάδα. Θα πρόκειται για το τρίτο του fund, καθώς ήδη το δεύτερο βρίσκεται σε διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων με στόχο να φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

«Ταμείο» για την Ideal

«Ταμείο» κάνει η Ideal Holdings, ο όμιλος συμμετοχών, όπου συμμετέχουν αρκετοί σημαντικοί επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων ο Πάνος Γερμανός, ο Βασίλης Κάτσος, ο Στέλιος Βυτόγιαννης και άλλοι. Ο ισολογισμός το 2023, που βγαίνει στο φως σε λίγες ώρες από τώρα, θα δείξει τα πράγματα όπως εξελίχθηκαν την προηγούμενη χρονιά, με την προσθήκη της Αττικά Πολυκαταστήματα (Attica), την οποία εξαγόρασε. Σας προϊδεάζω σχετικά ότι ο τζίρος θα φτάσει τα 380 εκατομμύρια ευρώ από 175 το 2022, το λειτουργικό EBITDA τα 52 εκατομμύρια ευρώ από 27 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 210 εκατομμύρια θα προέρχονται από το τζίρο των Attica και το λειτουργικό EBITDA των γνωστών πολυκαταστημάτων στα επίπεδα των 22 εκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής και πρόεδρος της Ideal, δεν μπορεί παρά να είναι ευχαριστημένος από τις εξελίξεις.