Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια ακόμη αντιπαράθεση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Για άλλη μια φορά γίνεται εμφανές, ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει να συμφωνήσουμε ούτε καν στα βασικά, ως προς το τι είδους ανώτατη εκπαίδευση χρειάζεται η χώρα.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Η επιχειρηματική κοινότητα έχει εκφραστεί στο θέμα αυτό ξεκάθαρα, εδώ και χρόνια. Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα ενθαρρύνει τη γνώση, αλλά και την πρακτική της εφαρμογή, μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αυτονομία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η πλήρης απαλλαγή τους από το κρατικό μονοπώλιο και τον κομματικό εναγκαλισμό. Είναι επίσης ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος αυστηρός και δίκαιος μηχανισμός αξιολόγησης κρατικών και μη κρατικών πανεπιστημίων.

Με βάση αυτές τις αρχές, τα Επιμελητήρια της χώρας έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την αύξηση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία και ταυτόχρονα την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο, την πληρέστερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, την αναβάθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, τη στενότερη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της χρηματοδότησης της έρευνας, την εφαρμογή ενός ανεξάρτητου και αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης όλων των φορέων της εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησής τους με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Επίσης, πάγια διεκδίκηση της Επιμελητηριακής Κοινότητας είναι η ανάπτυξη της εκπαίδευσης για τη διάδοση του επιχειρηματικού πνεύματος και την καλλιέργεια μιας σύγχρονης επιχειρηματικής νοοτροπίας στη νέα γενιά, μέσω της εισαγωγής σχετικών μαθημάτων και άλλων εκπαιδευτικών διαδικασιών.

Επενδύοντας σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, με ενσωμάτωση της επιχειρηματικότητας σε όλες τις βαθμίδες του και στενότερη σύνδεση ειδικά της τριτοβάθμιας με το χώρο της παραγωγής και της αγοράς, μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να σταματήσει η διαρροή ταλαντούχων νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την ανασφάλεια που αισθάνεται η νέα γενιά και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας. Είναι καιρός, λοιπόν, να απαλλαγούμε από τις αγκυλώσεις του χθες και να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά.

Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ