Το Πάσχα έφτασε σχεδόν και η χώρα από άκρη σε άκρη υποδέχεται με κατάνυξη τη Μεγάλη Εβδομάδα με έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο, αναπαριστώντας το Θείο Δράμα. Αλλά και την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα είναι αρκετά τα έθιμα για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου.

Ωστόσο, σε κάποια μέρη της Ελλάδας έχουν περίεργα έθιμα, ανάμεσά τους και νησιά. Αν βρεθείτε σε κάποια από αυτά τις ημέρες του Πάσχα, δείτε όσα εντυπωσιακά σας περιμένουν.

Πάτμος

Το «Ιερό Νησί» καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας έχει μία σειρά από έθιμα, τα οποία συνδέονται στενά με την Καινή Διαθήκη. Η Κυριακή των Βαΐων σηματοδοτεί την έναρξή τους, με το μοίρασμα στους πιστούς κεντημάτων σε σχήμα σταυρού ή ψαριού. Την Μεγάλη Πέμπτη που το Θείο Δράμα είναι στην κορύφωσή του, στην Πάτμο λαμβάνει χώρα, η Τελετή του Νιπτήρος στην Πλατεία του Δημαρχείου. Κατά τη διάρκεια της τελετής, γίνεται η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Ο Ηγούμενος της Μονής της Πάτμου πλένει τα πόδια 12 μοναχών, που αντιστοιχούν στον αριθμό των μαθητών του Ιησού.

Πάτμος

Την Μεγάλη Παρασκευή, γίνεται το ράντισμα των νοικοκυρών με το ντόπιο ανθόνερο. Την Κυριακή του Πάσχα στην Ακολουθία της Αγάπης το Ευαγγέλιο απαγγέλλεται σε επτά γλώσσες – ανάμεσά τους και τα αρχαία ομηρικά ελληνικά. Στο τέλος της λειτουργίας, ο ηγούμενος μοιράζει κόκκινα αυγά στους πιστούς. Το απόγευμα ντόπιοι κι επισκέπτες γιορτάζουν την Ανάσταση στην πλατεία της Σκάλας, όπου ο Δήμος και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού προσφέρουν δωρεάν ένα πλουσιοπάροχο μπουφέ με πασχαλιάτικα εδέσματα και πολλή μουσική.

Χίος

Από τα πιο δημοφιλή πασχαλινά έθιμα που πάντα θα παραξενεύει όσους το παρακολουθούν από κοντά. Ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο, έθιμο με ρίζες από την Τουρκοκρατία, αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης φέρνοντας αντιμέτωπες τις δύο εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής.

Χίος

Αν πάλι θέλετε κάτι λιγότερο φασαριόζικο κι επικίνδυνο, μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ανάσταση στα Μεστά, όπου μετά το «Χριστός Ανέστη» καίνε ένα ομοίωμα του Ιούδα. Αν βρεθείτε στην Χίο, να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου στα Μεστά που γίνεται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Κύθνος

Στο όμορφο κυκλαδονήσι, το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, μοιράζεται στους πιστούς το «συγχώριο». Πρόκειται για ψητό κρέας που προσφέρεται εις άφεση αμαρτιών των νεκρών, των οποίων η ψυχή «καθαρίζει». Τη Δευτέρα του Πάσχα, στην κεντρική πλατεία του νησιού λαμβάνει χώρα το έθιμο «Κούνια της Λαμπρής».

Κύθνος

Εκεί, τοποθετείται μία παραδοσιακή ξυλόγλυπτη κούνια, στην οποία ανεβαίνουν κάτοικοι της περιοχής ή μέλη παραδοσιακών οργανώσεων, φορώντας τις παραδοσιακές τους στολές. Η χρήση της κούνιας από ζευγάρι, δίνει ταυτόχρονα την υπόσχεση ενώπιον του Θεού ότι θα ενωθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου.

Σκιάθος

Στο νησί του Παπαδιαμάντη την Μεγάλη Παρασκευή, η Ακολουθία του Επιταφίου ξεκινάει στη 01.00 και η περιφορά της στις 04:00. Η τελευταία ολοκληρώνεται στις 05:30 το ξημέρωμα με τη συμμετοχή πολλών πιστών, παρά το γεγονός ότι είναι πια ξημερώματα.

Σκιάθος

Η ολοκλήρωση της περιφοράς, σηματοδοτεί την αναπαράσταση της Καθόδου στον Άδη και ο ιερέας σπρώχνει την πόρτα φωνάζοντας «Άρατε Πύλας». Τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά την πρωινή λειτουργία, πραγματοποιούνται ιππικοί αγώνες κατά μήκος της λίμνης του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο ξωκλήσι.

Ρόδος

Την Μεγάλη Πέμπτη ανάβει ο Καλαφουνός, μια μεγάλη φωτιά που πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι την Ανάσταση για να καεί το ομοίωμα του Ιούδα. Τα στενά της Παλιάς Πόλης παραμένουν κατάλληλα διακοσμημένα σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά των επιαφίων των εκκλησιών σε κλίμα κατάνυξης.

Ρόδος

Εκείνος του Αγίου Φανουρίου περνά από τα πλακόστρωτα στενά της Παλιάς Πόλης σε μία άκρως μυστηριακή και κατανυκτική ατμόσφαιρα. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, κατά την πρώτη Ανάσταση οι πιστοί αναπαριστούν τον ήχο της κατάρρευσης του Άδη χτυπώντας δυνατά τα καθίσματα της εκκλησίας.