Με νέο κύκλο κινητοποιήσεων προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία (πρώην Λαναρά), εάν δεν τους καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα μηνών.

Όπως αναφέρουν, στις 28 Ιουλίου λήγει η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου προς τις πέντε πιστώτριες τράπεζες για τη χρηματοδότηση της εταιρίας και εάν δεν δοθεί παράταση τότε η όποια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης τινάζεται και πάλι στον αέρα.

Με επιστολή τους προς τις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, ΑTEBank, Emporiki, Eurobank και Alpha), οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι, σε ερώτημά τους για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, η διοίκηση της ΕΝ.ΚΛΩ τους απάντησε ότι μέχρι τη Δευτέρα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εκταμίευση από πλευράς των πέντε χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Μας ειπώθηκε ότι παρότι έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις και η κοινά συμφωνημένη εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και έχει γίνει η σχετική δημοσίευση στο ΦΕΚ, εξακολουθείτε [σ.σ. οι τράπεζες] να καθυστερείτε, επικαλούμενοι σειρά διαδικαστικών και άλλων δικαιολογιών […] Την ίδια στιγμή που μας στερείτε το δικαίωμα να πάρουμε τα λεφτά που εδώ και 18 μήνες μας χρωστάει η εταιρία, μας στέλνετε απειλητικές επιστολές για τα χρωστούμενά μας στις τράπεζές σας και κινδυνεύουμε να μείνουμε στον δρόμο», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν -μεταξύ άλλων- ότι τον περασμένο Μάιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην Κομοτηνή τη λειτουργία της εταιρίας με νέο, βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο και χρηματοδότηση εγγυημένη από το ελληνικό δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει εγκρίνει την παροχή εγγύησής του προς πιστωτικά ιδρύματα αναφορικά με χρηματοδότηση προς την «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.», με σκοπό την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.