«Ναι μεν αλλά». αυτή την απάντηση έδωσαν πολλές φορές χθες οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) στον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, αναφορικά με την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος στήριξης και τους στόχους του επομένου τριμήνου.

Μπορεί η Κυβέρνηση να προσπάθησε χθες να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – και να υποβαθμίσει το ζήτημα που προκάλεσε ο κ. Χαρδούβελης με τον «ανεπιθύμητο» πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη- ωστόσο η τρόικα «άπλωσε» χθες στην κυβέρνηση όλες της τις διεκδικήσεις, οι οποίες εφόσον ικανοποιηθούν θα οδηγήσουν στην έξοδο της Ελλάδος από το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα το αργότερο ως τα μέσα Νοεμβρίου ώστε να νομοθετήσει εντός του Δεκεμβρίου όλα τα προαπαιτούμενα και να λάβει έτσι πριν από το τέλος του έτους τα 1,8 δισ. ευρώ του EFSF και τα 3,5 δισ. ευρώ της δόσης του ΔΝΤ.

Η τρόικα συμφώνησε με την Κυβέρνηση για το δημοσιονομικό στόχο του 2015, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει το εάν συμφώνησε με το περιεχόμενο του προσχεδίου του Προϋπολογισμού που από ότι διαφαίνεται θα αλλάξει πολλές φορές έως ότου η Βουλή ψηφίσει το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού.

Μπορεί όπως αποκάλυψε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2015 να περιληφθούν φοροελαφρύνσεις (πχ. η μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%), όμως δεν έχει ξεκαθαρισθεί το εάν αυτές έχουν εγκριθεί από τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ βάζουν «όλα τα λεφτά» στην ατζέντα τους με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, καθώς θεωρούν πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια περνά μέσα από τις αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Αυτή η ατζέντα άλλωστε εκτιμάται πως θα δοκιμάσει και την αντοχή της κυβέρνησης εντός του Δεκεμβρίου όταν πάνε προς ψήφιση στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια.

Πάντως, ούτε η σημερινή συνάντηση της τρόικας με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι εύκολη καθώς με τον μεν πρώτο θα πρέπει να εξετάσουν το ζήτημα της ρύθμισης 110.000 «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και με τον δεύτερο να κλειδώσουν 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο.

Σημαντική πάντως για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θεωρείται η επικείμενη νέα επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα ο οποίος θα έχει ανεπίσημη συνάντηση την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Αυτό διότι από την 1η Νοεμβρίου ο κ. Γιούνκερ θα είναι ο πολιτικός προϊστάμενους του 30% των στελεχών της τρόικας, δηλαδή των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής..