Έκλεισαν τα ψηφοδέλτια

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Κλείσαμε επιτέλους και τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές και έχουμε να πούμε διάφορα από εδώ και πέρα. Χθες βράδυ πετάχτηκα μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού, Ελληνικός Κόσμος, στην οδό Πειραιώς, σε κοντινή απόσταση από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Όχι όμως για τη λίστα της ΝΔ, αλλά για του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως να μάθουμε τα τελευταία πέντε ονόματα. Πριν πάω όμως εκεί θα ξεκινήσω από το κυβερνών κόμμα.

Προεκλογικές περιοδείες

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στη Μυτιλήνη, ενώ υπάρχει ικανοποίηση στο Μαξίμου από τις μετρήσεις που δείχνουν ανακοπή των διαρροών προς τα δεξιά. Είναι μια από τις πρώτες περιοδείες που θα κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης σε όλη τη χώρα που πλέον κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη και παρέστη στην εκδήλωση για την παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Το μεσημέρι πήγε στην Καλλονή, όπου επισκέφθηκε το Δημαρχείο Δυτικής Λέσβου και συναντήθηκε με πολίτες, ενώ στη συνέχεια είχε στάση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι.

Το δίλημμα Μητσοτάκη

Σύμφωνα με όσα μου είπαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο προεκλογικός σχεδιασμός προβλέπει περιοδείες σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει στις πλάτες του τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ με ένα διπλό στόχο και θα προβάλλει το δίλημμα «σταθερότητα ή αβεβαιότητα». Με αυτό το δίλημμα θέλει να προσδώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών στη μάχη για το Ευρωκοινοβούλιο.

Θέλει ισχυρή ΝΔ

Ο Μητσοτάκης θέλει ισχυρή ΝΔ στις κάλπες της 9ης Ιουνίου και λέει και σε συνομιλητές του ότι όσο ισχυρή θα είναι η ΝΔ τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα. Και στο πλαίσιο αυτό όπως έχουν αποφασίσει θέλει ένα καλό αποτέλεσμα για να του επιτρέψει να μπορέσει να συνεχίσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει δρομολογήσει και τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα. Στις περιοδείες του ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από υπουργούς και στελέχη της ΝΔ, ενώ πέραν των νησιών βάρος θα δοθεί στη Βόρεια Ελλάδα και στις περιοχές όπου το κυβερνών κόμμα καταγράφει απώλειες.

Αισιοδοξία

Και επειδή το τελευταίο διάστημα σας είπα πολλά για τις δημοσκοπήσεις, μου είπαν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι υπάρχουν θετικά νέα. Και όπως έμαθα, υποδέχθηκαν με χαμόγελα τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης που δείχνουν να έχουν ανακοπεί οι διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των ποσοστών της ΝΔ. Σταθερός συνομιλητής του Κυρ. Μητσοτάκη μου είπε για την προχθεσινή έρευνα της Μέτρον Ανάλυσις για το Mega, όπου η ΝΔ έχει ανεβάσει κατά μία μονάδα τα ποσοστά της (32,3%) ενώ παράλληλα μειώνονται τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, δείγμα ότι έχουν αποδώσει οι επιθέσεις στον Κυριάκο Βελόπουλο. Και όπως μου είπαν χαρακτηριστικά κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, η τάση φθοράς του κυβερνώντος κόμματος «φρέναρε», ενώ η ΝΔ άρχισε και πάλι να «τσιμπάει» και από τα δεξιά της, αλλά και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Γεμίζει αίθουσες

Εξαιρετικά δραστήριος είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας. Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, δεν αρκείται μόνο σε τηλεοπτικές εμφανίσεις -όπου ως δημοσιογράφος τα έχει τα κονέ- αλλά γεμίζει αίθουσες σε όλη την Ελλάδα. Βέβαια τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς μαθαίνω ότι έχει σοβαρή οργανωτική υποστήριξη: από στελέχη του Κυριάκου Πιερρακάκη, της Σοφίας Ζαχαράκη και κεντρικών στελεχών, που ξέρουν και την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο «πάγκος» του rotation

Μπορεί ο πρωθυπουργός να τους άλλαξε πέρυσι το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του rotation, αλλά έδειξαν «χαρακτήρα». Ο λόγος για μια σειρά πρώην υπουργών -όπως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Θάνος Πλεύρης, ο Άγγελος Συρίγος- που παρότι δεν έχουν χαρτοφυλάκιο «γεμίζουν» κομματικό χώρο και τηλεοπτικό χρόνο. Σε αντίθεση με ορισμένους υπουργούς που γλώσσα έχουν και μιλιά δεν έχουν. Αν ορισμένοι δουν στο σχόλιο τον εαυτό τους, να ξέρουν ότι συνεργάτης του πρωθυπουργού μου είπε πως «ο Κυριάκος δεν θα τους περιμένει αιώνια».

Η αύρα του Τσίπρα

Σας έγραψα προ ημερών για την απογοήτευση του Αλέξη Τσίπρα με όσα βλέπει στο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια επειδή έχουν ειπωθεί πολλά και ο ίδιος έστειλε και τα μηνύματά του μέσα από το Φόρουμ των Δελφών, θέλησε χθες στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι είναι ενωτικός και νοιάζεται για το κόμμα. Γι’ αυτό και φρόντισαν από νωρίς το πρωί συνεργάτες του να διαρρεύσουν ότι σε όλες τις μάχες του κόμματος είναι παρών.

Χαμόγελα και φιλιά

Πολλοί έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν και να τον φιλήσουν. Μέχρι και ο σύζυγος του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΜακΜπέθ Τάιλερ. Και μάλιστα έκατσε και παραδίπλα από τον Αλ. Τσίπρα, ενώ δίπλα στον πρώην Πρωθυπουργό ήταν ο Στ. Κασσελάκης και πιο δίπλα ο επικεφαλής της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος.

Αισιοδοξία Κασσελάκη

Αυτό που εισέπραξα χθες στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αισιοδοξία, αυτό έβγαζε και ο Στ. Κασσελάκης ως κλίμα, και όλοι έλεγαν πως μπορεί να γίνει η ανατροπή. Το πιστεύουν; Γίνονται θαύματα; Αυτό που κατάλαβα, όμως, είναι ότι λένε για να το λένε – με στόχο να συσπειρώσουν τη βάση. Από εκεί και πέρα, όμως ο στόχος είναι να προσεγγίσουν ή να φθάσουν το ποσοστό του 17,8% των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Το «όχι» του Κότσιρα

Από το νωρίς το πρωί κυκλοφορούσε η πληροφορία, προφανώς από ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Στ. Κασσελάκης συνομιλεί με τον γνωστό τραγουδιστή Γιάννη Κότσιρα και θα γίνει η έκπληξη. Και όλοι ανέμεναν, ανέμεναν, αλλά τελικά δεν είπε το ναι, παρά την πρόταση που όπως έμαθε η στήλη, του έγινε.

Η συμβολική υποψηφιότητα

Ο Στ. Κασσελάκης πρότεινε την Μέλπω Λεκατσά, συνταξιούχο φαρμακοποιό, την αφανή ηρωίδα του Πολυτεχνείου. Η Λεκατσά ήταν 20 ετών το 1973 και ήταν φοιτήτρια της φαρμακευτικής. Τι έμαθα όμως χθες; Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε από την Ιθάκη τον Αύγουστο του 2018 την έξοδο από τα μνημόνια. Η Λεκατσά με μια φίλη της έφτιαχνε όλο το προηγούμενο βράδυ το πανό για την υποδοχή του Αλ. Τσίπρα, όπως είπε η ίδια γελώντας για να χαμογελάσει και ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο παπάς του Σασμού στο ΠΑΣΟΚ

Αντίθετα όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να πείσει τον Μιχάλη Αεράκη που ενσαρκώνει τον παπα-Μιχάλη στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Σασμός» για να είναι υποψήφιος. Ο Μ. Αεράκης είπε το «ναι» στην πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη και θα δοκιμάσει την τύχη του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η πρόταση στην Ανθή Σαλαγκούδη

Σας είχα φωτογραφίσει την γνωστή δημοσιογράφο Ανθή Σαλαγκούδη ως υποψήφια κόμματος που ανήκει στον προοδευτικό χώρο. Θέλω να σας ενημερώσω ότι πρόταση υπήρξε – και ήταν από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβλεπε στο πρόσωπό της τον άνθρωπο που θα μπορούσε να δώσει μια φρεσκάδα από την εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, η οποία όμως τελικά δεν αποδέχτηκε την τιμητική αυτή πρόταση. Από την άλλη ο γνωστός και μη εξαιρετέος πασοκος Δημήτρης Καπούνης είχε δώσει τα χέρια με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά τελευταία ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στιγμή έκανε πίσω.

Μήνυμα… 112 για τον Χάρη Δούκα

Προβληματισμένοι μαθαίνω πως είναι οι συνεργάτες του Χάρη Δούκα, για το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων και γενικότερα το κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον νέο δήμαρχο της Αθήνας. Οι αναλύσεις των επιτελών του είναι διχασμένες: άλλοι βλέπουν δάχτυλο του προκατόχου του και άλλοι της Χαριλάου Τρικούπη. Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, περιμένουν από τον Χάρη Δούκα να βγει ανοικτά υπέρ του κινήματος, στην υπαρξιακή μάχη που δίνει στις ευρωεκλογές. Είναι και οι πρόσφατες φωτογραφίες του δημάρχου με τον Νίκο Χαρδαλιά και την Όλγα Κεφαλογιάννη που μπήκαν στο μάτι τους. Τους έκαναν να δακρύσουν, αλλά όχι από συγκίνηση. Ένα ακόμη που ενοχλεί στο ΠΑΣΟΚ, είναι η έλλειψη αυτοκριτικής που δείχνει ο Δούκας, σε αντίθεση με την υπεροψία του – που λένε πως είναι παραπάνω από εκεί που θα έπρεπε για έναν δήμαρχο που δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό έργο, παρά μόνο εμφανίσεις και φωτογραφίες για τη λεζάντα.

«Όχι» στους Σπαρτιάτες

Το ΠΑΣΟΚ όμως έκανε και μια ιδιαίτερη κίνηση με την κατάθεση υπομνήματος χθες στον Άρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή του κόμματος των Σπαρτιατών στις προσεχείς ευρωεκλογές. Και αυτό διότι στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι με το υπόμνημα αποδεικνύουν ότι η πραγματική ηγεσία του εν λόγω κόμματος ασκείται από τους καταδικασθέντες για την ένταξη και τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και βλέπουν τον Ηλία Κασιδιάρη.

Θετικό αποτύπωμα

Μια άκρως ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα είναι της κορυφαίας πεζογράφου Μάρω Δούκα, που θα είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς.

Πρόβα τζενεράλε για ΣΕΒ από την Τσέτη;

Μαθαίνω ότι η Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Τσέτη στον οποίο υπάγονται οι εταιρείες Intermed, Uni-Pharma και UniHerbo κάλεσε αρκετούς δημοσιογράφους στις αρχές Μαΐου. Σας θυμίζω ότι η Τσέτη είναι σήμερα γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ, στον οποίο έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να γίνει πρόεδρος στη θέση του απερχόμενου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου. Η κίνησή της να συναντήσει δημοσιογράφους στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία έχει ενδιαφέρον, γιατί εκτός από πράγματα που αφορούν τον όμιλο επιχειρήσεων που διατηρεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κουβέντα θα πάει και στα πεπραγμένα του ΣΕΒ, όπου έως τώρα τουλάχιστον ως φαβορί προβάλλεται ο έτερος διεκδικητής, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του και στις εμφανίσεις που πραγματοποιεί.

Πρεμιέρα για τον αυτοκινητόδρομο Ε65

Εγκαίνια θα γίνουν από τους αρμόδιους, υπουργό και υφυπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα και Νίκο Ταχιάο, στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος Ε65, την επόμενη Τρίτη 23 Απριλίου. Επί της ουσίας θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια παράδοσης των νέων τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου. Να σας πω εδώ ότι αυτή τη στιγμή λαμβάνουν χώρα οι τελευταίες εργασίες και λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση και παράδοση του αυτοκινητοδρόμου. Στο νότιο τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα έχει παραδοθεί από το 2020 ένα τμήμα 14,2 χιλιομέτρων από τον κόμβο της Ανθήλης πριν την Λαμία (στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη) μέχρι τον κόμβο Καρπενησίου και τώρα παραδίδονται επιπλέον 18,2 χιλιόμετρα μέχρι την περιοχή της Ξυνιάδας όπου ο νέος δρόμος θα ενωθεί με το ήδη υπάρχον τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα. Στα Τρίκαλα θα παραδοθεί ένα νέο τμήμα 24,7 χιλιομέτρων που θα συνδέσει τον Ε65 με το μεγάλο τουριστικό και θρησκευτικό προορισμό της Καλαμπάκας.

Attica: Το κερδισμένο στοίχημα του Παπακωνσταντίνου

Ας μην γελιόμαστε, το στοίχημα του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, ήταν να ξανασυστήσει τον όμιλο Ideal, ο οποίος πριν από όχι πολλά χρόνια είχε διάφορες δυσκολίες να αντιμετωπίσει. Έκανε εξαγορές όπου χρειαζόταν, διαχειριστηκε υφιστάμενες δραστηριότητες και το 2023 εξαγόρασε τα Attica. Που όπως όλα δείχνουν του φέρνουν όλα αυτά που ζητάει ο όμιλος αυτή τη στιγμή, καθώς τα γνωστά πολυκαταστήματα είχαν τζίρο 213,1 εκατομμύρια ευρώ από 190,6 εκατομμύρια που ήταν το 2022 και τα συγκρίσιμα κέρδη μετά από φόρους άγγιξαν τα 12,1 εκατομμύρια ευρώ από 9,6 εκατομμύρια ευρώ. Με όλα αυτά τα δεδομένα βέβαια η Ideal ετοιμάζει κι άλλο χτύπημα, καθώς ως όμιλος συμμετοχών που είναι επενδύει σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες με στόχο τη δημιουργία αξίας. Το βέβαιο είναι ότι κερδισμένος από όλο αυτό το στοίχημα είναι ο επικεφαλής του ομίλου, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παίζει τα ρέστα του και του «βγαίνει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Μινέρβα και η πώληση του εργοστασίου φέτας

Νομίζω ότι τα έχουμε ξαναπεί για τη Μινέρβα και τα τυροκομικά της προϊόντα. Προσπάθησε να πουλήσει το εργοστάσιο φέτας το 2022 με την συμβολή της Alpha Bank που έτρεξε τη σχετική διαδικασία και τελικά δεν τα κατάφερε. Πλέον όλα δείχνουν ότι είναι πιο κοντά για την πώληση της δραστηριότητας της εταιρείας που έχει στην κατοχή της το Pummaro, το ελαιόλαδο και τις μαργαρίνες Μινέρβα και άλλα προϊόντα. Η φέτα είναι μία δραστηριότητα που ποτέ δεν της «πήγε» όπως θα ήθελε. Μάλιστα, έβγαλε και τη σχετική έκθεση αποτίμησης της εταιρείας, η οποία θα αποσχιστεί από τον όμιλο Μινέρβα και θα παραμείνει αυτόνομη μέχρι να πουληθεί. Πάντως η Μινέρβα που ανήκει σε τρία fund, τη Deca, την EOS Capital Partners και την Elikonos, είναι προγραμματισμένη να πουληθεί φέτος και αυτή. Σύντομα τα σπουδαία.

Η πτώση στο αλουμίνιο «ροκάνισε» τα κέρδη της Αλουμύλ

Η Αλουμύλ είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στα προϊόντα διέλασης αλουμινίου, δηλαδή στα συστήματα αλουμινίου που βάζουμε στα παράθυρα και τις πόρτες σε κτίρια στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το 2023 όμως έπεσε πάνω σε μία ιδιαίτερη παγκόσμια συγκυρία η εταιρεία που δημιούργησε ο sui generis επιχειρηματίας, Γιώργος Μυλωνάς. Η πτώση στις παγκόσμιες τιμές αλουμινίου την προηγούμενη χρονιά επηρέασε σημαντικά τα πεπραγμένα της. Γι’ αυτό και τα κέρδη μετά από φόρου διαμορφώθηκαν σε 4,1 εκατ. ευρώέναντι καθαρών κερδών μετά φόρων 27,7 εκατ. ευρώτης χρήσης 2022.