Ο πήχης στις ευρωεκλογές

Καλημέρα. Σήμερα θα ξεκινήσω από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όπου έχει αρχίσει μεγάλη συζήτηση για τον πήχη στις ευρωεκλογές που μπαίνει και ποιο θα είναι ικανοποιητικό αποτέλεσμα ή όχι. Θα τα πάρουμε με τη σειρά και θα γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου πίσω, στις ευρωεκλογές του 2019.

Να έχει 3 μπροστά

Σας είχα αναφέρει και πρόσφατα πως κεντρικός στόχος της ΝΔ είναι να έχει 3 μπροστά το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος. Χθες το πρωί είχα μακρά συζήτηση με κεντρικό υπουργό που έχει άμεση επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου και συζητήσαμε τα των ευρωεκλογών. Αυτό που έμαθα είναι ότι ο πήχης δεν είναι μακριά από το 33% του 2019 των ευρωεκλογών, με μια απόκλιση προς τα κάτω.

Η επόμενη μέρα

Ένα ποσοστό στη ζώνη του 30%, αρκεί αυτό να έχει το 3 μπροστά, είναι το ζητούμενο στη Νέα Δημοκρατία. Για να γίνει αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει πάνω του την υπόθεση ευρωεκλογές και λέει ουσιαστικά «εγώ είμαι εδώ», αλλά, όσο προχωράμε προς τις κάλπες, οι πιο μυημένοι επί των ευρωπαϊκών διεργασιών μαθαίνουμε ότι το όνομά του είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες για ευρωπαϊκό ρόλο. Αυτό το σενάριο, εμμένω, δεν έχει αποκλειστεί τελείως. Απλά πρέπει να πάρει κάποιες σοβαρές διαβεβαιώσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που μαθαίνω πως δεν αποκλείει τίποτα. Μένει να δούμε τι θα γίνει.

Αλλαγή στο Μαξίμου

Η υποψηφιότητα του Δημήτρη Τσιόδρα, μέχρι πρότινος διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, φέρνει αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου και στο επικοινωνιακό πεδίο. Αναβαθμίζεται ο Χρήστος Ζωγράφος, ένα πρόσωπο με καλή παρουσία που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο έμπιστος του Κυριάκου

Αυτό που μαθαίνω, επίσης, είναι ότι ένα άλλο πρόσωπο που είναι ψηλά οι μετοχές του στο Μέγαρο Μαξίμου είναι του Θανάση Νέζη, ενός στελέχους που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει στενή σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Θ. Νέζης έχει αναλάβει τις τελευταίες μέρες, όπως έμαθα, σημαντικές κομματικές αποστολές, καθώς και αυτό θα γίνεται έως τις ευρωεκλογές, εφόσον έχει στενή επαφή με το κομματικό σύστημα της ΝΔ.

Από τις Βρυξέλλες στη Μυτιλήνη

Μπορεί ο πρωθυπουργός να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής με κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τη συνέχιση στήριξης στην Ουκρανία αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ που θα απασχολήσει τη σημερινή μέρα, ωστόσο μετά την επιστροφή του στην Αθήνα αύριο αργά το απόγευμα ετοιμάζει και πάλι βαλίτσα για τη Μυτιλήνη, όπου θα περιοδεύσει στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Όπως μαθαίνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει τον νέο δρόμο Καλλονής – Σιγρίου. Το πρόγραμμά του θα αρχίσει από το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου θα ενημερωθεί για τις διαδικασίες έκδοσης της visa express που ξεκίνησε από αυτόν τον μήνα στα νησιά του Αιγαίου. Στη συνέχεια, θα περιοδεύσει στο κέντρο της πόλης και στην αγορά Μυτιλήνης, για να συζητήσει με πολίτες και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Καλλονή.

Στο κόκκινο ο Παπανώτας

Μύλος έχει γίνει με τον δημοσιογράφο και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπανώτα, που είναι στο κόκκινο για παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με τις κακοποιημένες γυναίκες. Ο Δ. Παπανώτας, επιλογή του Στ. Κασσελάκη, άσχετα εάν εξελέγη στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για να τοποθετηθεί στο ευρωψηφοδέλτιο, έχει προκαλέσει οργή και εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του που προκάλεσαν την μήνιν κομμάτων και χρηστών στα social media και έφεραν σε δύσκολη θέση, όπως έμαθα, και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πολλά βαρύς Παπανώτας

Στα βίντεο που κυκλοφορούν ο Δ. Παπανώτας ακούγεται να λέει: «Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα μια γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται, είναι πρόβλημά της». Ύστερα από αυτό έγινε χαμός και υπήρξαν και οχλήσεις προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τον θέσουν εκτός ψηφοδελτίου. Ο ίδιος μίλησε για σκόπιμη κοπτοραπτική σε αποσπάσματα δηλώσεών του, με σκοπό «να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε εμένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ». Μετά τις αντιδράσεις και Συριζαίων κυκλοφορούσαν φήμες περί απόσυρσής του από το ευρωψηδοφέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο από την Κουμουνδούρου το διέψευδαν, αφού είχε την εύνοια του Στ. Κασσελάκη, λέγοντας ότι μετά τη διορθωτική του δήλωση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Έπεσε τηλέφωνο

Έμαθα ότι πριν από τη δήλωση έπεσε τηλέφωνο από το «προεδρικό περιβάλλον» λέγοντάς του ότι τέτοιες απόψεις και συμπεριφορές δεν συνάδουν με τον πρόεδρο και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εγώ θα πω πως πρέπει ο κάθε Παπανώτας πριν κατέβει υποψήφιος να «ξεσκονίσει» τις δηλώσεις που κατά καιρούς έχει κάνει, γιατί η πολιτική θέλει γερό στομάχι. Και όπως λένε και στην Ουάσινγκτον, αν θες να έχεις φίλους στην πολιτική, πάρε έναν σκύλο.

Απογοητευμένος ο Τσίπρας

Με όλα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, από τις καινοφανείς δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη, τον Δ. Παπανώτα, τις αναφορές του προέδρου του κόμματος για τον σταυρό που είχε εμφανιστεί στην κολυμβήθρα της βάφτισής του και άλλα πολλά, είναι πλήρως απογοητευμένος, όπως μαθαίνω, ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Μου είπαν πως αυτό εκπέμπει σε συνομιλητές του, αλλά μην περιμένετε άμεσα δήλωσή του. Η πρόσφατη αναφορά του στο Φόρουμ των Δελφών ήταν μια σαφής διαφοροποίηση από την ηγεσία Κασσελάκη για όσους κατανοούν πλήρως τι γίνεται.

Σερβικές αγάπες

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας που είχε έναν καλό λόγο για την Ντόρα Μπακογιάννη και την έκθεσή της για το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης χαίρει της εκτίμησης των Σέρβων. Μάλιστα το όνομα του πρώην πρωθυπουργού απασχόλησε και χθες τον σερβικό Τύπο, καθώς εκτενείς είναι οι αναφορές στην ομιλία του, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Η απόφαση για το Μοναστήρι Ντέτσανι δεν αρκεί, να ακυρώσει το Κόσοβο τις απαλλοτριώσεις» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος των περισσότερων δημοσιευμάτων, αποτιμώντας θετικά τη στάση του Αλ. Τσίπρα, που μίλησε εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς.

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Θυμάστε τους 10 «πρωθυπουργήσιμους», τους δελφίνους δηλαδή, επί Κώστα Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ; Τους πλησιάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, μόνο που το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα έχει το ένα τέταρτο της τότε εκλογικής του δύναμης. Έχουμε και λέμε: Χριστοδουλάκης, Χρηστίδης, Γερουλάνος, Κατρίνης, Γιαννακοπούλου και -στην περίπτωση που δεν εκλεγεί ευρωβουλευτής- ο Νίκος Παπανδρέου! Προφανώς ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού επιθυμεί μια πλήρη πενταετία στις Βρυξέλλες, αλλά και η Αθήνα τον ενδιαφέρει. Με αυτά τα δεδομένα υπάρχει μόνο μία πιθανότητα να αποφευχθεί η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές: να είναι δεύτερο κόμμα, έστω και με μία ψήφο! Δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη οι άνθρωποι του προέδρου τις αμφισβητούν. Κυρίως στο σκέλος που δείχνει ενισχυμένο τον Στέφανο Κασσελάκη. Αναγνωρίζουν, βέβαια, πως «υπάρχει πρόβλημα στην Αττική». Έχουν παρατηρηθεί εξορμήσεις με λίγο κόσμο και από μια (προχωρημένη) ηλικία και πάνω. Αλλά υποστηρίζουν ότι «στην επαρχία πάμε καλά». Κοντός ψαλμός αλληλούια. Σε κάθε περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν σίγουρη την εκλογή του Ανδρέα Σπυρόπουλου. Ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει σχηματίσει μια sort list. Με μια γυναίκα και έναν άνδρα.

Δεν αγοράζουμε μονάχα εμείς Rafale στη «γειτονιά» μας

Δεν είμαστε μονάχα εμείς που αγοράζουμε μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τους Γάλλους στην περιοχή μας, κάτι το οποίο έχουν εντοπίσει οι επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που παρακολουθούν επισταμένως τις εξελίξεις. Υποψήφιος πελάτης των υπερσύγχρονων αεροπλάνων είναι τώρα και η Σερβία που ετοιμάζεται να παραγγείλει 12 μαχητικά τέτοιου τύπου με κόστος περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι η εισβολή των Ρώσων στο ουκρανικό έδαφος έχει οδηγήσει ακόμα και παραδοσιακούς συμμάχους της Μόσχας, όπως είναι το Βελιγράδι, στην αναζήτηση προμήθειας όπλων από άλλες πηγές. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Σερβία έχει αρνηθεί να καταδικάσει έως σήμερα επισήμως την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά κατόπιν ευρωπαϊκών πιέσεων ξεκίνησε να στέλνει εξοπλισμό στο Κίεβο. Οι υπογραφές για τα Rafale θα πέσουν σε δύο μήνες, ενώ μια δωδεκάδα από αυτές τις ιπτάμενες «φονικές μηχανές», έστω και μεταχειρισμένες, έχει αγοράσει από το 2021 η Κροατία. Γενικώς οι Γάλλοι πουλάνε την πραμάτεια τους στη «γειτονιά» μας.

641 εκατομμύρια έβαλε στα ταμεία η Lamda από κατοικίες

Και ενώ προχωρούν τα έργα υποδομών και οικιστικών αναπτύξεων στο Ελληνικό, η Lamda έβαλε ένα αρκετά μεγάλο ποσό στα ταμεία της, με τις συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων να φτάνουν τα 641 εκατομμύρια ευρώ από την έναρξη του έργου. Καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις κατοικιών στο παράκτιο μέτωπο και ειδικότερα στον οικιστικό πύργο, Riviera Tower, ξεκίνησε η διάθεση των πρώτων διαμερισμάτων στη γειτονιά Little Athens. Για να σας μιλήσω και με αριθμούς, ήδη 243 διαμερίσματα έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα στην αγορά, εκ των οποίων 140, ποσοστό 58%, έχουν δεσμευθεί από αγοραστές. Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού, σας θυμίζω ότι η ΑΚΤΩΡ ξεκίνησε τις εκσκαφές και τις πρόδρομες εργασίες στο Ellinikon Mall, πρώην Vouliagmenis Mall, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών τον Ιούνιο του 2024. Τα επόμενα ορόσημα περιλαμβάνουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής στο πρώτο εξάμηνο το 2027. Σε ό,τι αφορά το άλλο εμπορικό κέντρο, το Riviera Galleria, η δημοπράτηση για την ανάθεση εργολάβου είναι στο τελικό της στάδιο. Τα επόμενα ορόσημα περιλαμβάνουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026.

Αναβάθμιση Κοκκόλη στη Βιοχάλκο

Ο Σπύρος Κοκκόλης είναι ένα από τα παλαιότερα στελέχη της Βιοχάλκο και έχει περάσει από πολλές διαφορετικές θέσεις. Για την ακρίβεια μετράει περισσότερα από 30 χρόνια πορείας στον όμιλο. Και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για την αναβάθμισή του, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αναπληρωτή οικονομικού διευθυντή για όλο τον όμιλο εδώ και λίγες μέρες. Σας θυμίζω ότι ήταν οικονομικός διευθυντής Ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ από το 2017 αλλά και οικονομικός διευθυντής της ΧΑΛΚΟΡ.

Παραμένει εκτός ραφιών το Κορπή

Δοκιμάστε να αναζητήσετε το Κορπή, το εμφιαλωμένο νερό της πολυεθνικής Nestle, στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα διαπιστώσετε, όπως διαπίστωσα κι εγώ, ότι ακόμη μένει εκτός αγοράς. Κάντε μία προσπάθεια να παραγγείλετε μέσα από κάποιο eshop μεγάλης αλυσίδας. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Φαίνεται ότι ο δρόμος της επιστροφής για το Κορπή είναι μακρύς, μετά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στην πηγή υδροληψίας στο Μοναστηράκι της Βόνιτσας. Και όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί αρκετός ακόμα χρόνος για την ευαγγελιζόμενη από τη διοίκηση της εταιρείας επιστροφή του στην αγορά.

ΑΒ: Γιατί θα εξάγει φρούτα και λαχανικά

Θα είδατε ίσως ότι η Σίνδος μετατρέπεται σε εξαγωγικό hub φρούτων και λαχανικών για την ΑΒ Βασιλόπουλος. Αυτό, όμως, που δεν αναφέρθηκε είναι ότι τα προϊόντα θα πηγαίνουν σε καταστήματα του ομίλου Ahold Delhaize στο πλαίσιο συνεργειών και οικονομικών κλίμακας που αναπτύσσει ο όμιλος για τις θυγατρικές του. Κάτι αντίστοιχο έγινε πρόσφατα με τις σειρές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, με διάθεσή τους και προς την Ελλάδα. Σας θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή το 90% των φρούτων και λαχανικών της ΑΒ παράγονται στην Ελλάδα. Πού θα πηγαίνουν όμως τα συγκεκριμένα αγαθά; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι θα κατευθύνονται στα καταστήματα του ομίλου Ahold Delhaize στην Κεντρική – Νοτιοανατολική Ευρώπη, συγκεκριμένα στην Albert Česká στην Τσεχία, στη Mega Image στη Ρουμανία και στην Delhaize στη Σερβία. Επίσης θα εξάγονται και άλλα ελληνικά προϊόντα, όπως ζυμαρικά, όσπρια, ελαιόλαδο, δημητριακά, στα καταστήματα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σας θυμίζω ότι αυτό είναι ένα μοντέλο που ήδη έχει εφαρμόσει η Lidl, με τις θεματικές εβδομάδες αλλά και τη διάθεση πολλών από τα προϊόντα ελλήνων παραγωγών και βιομηχανιών σε καταστήματά της εκτός της Ελλάδας.

«Ψήνουν» εξαγορές Alpha Bank και UniCredit

Μόλις έξι μήνες μετά τη μεταξύ τους συμφωνία, οι Alpha Bank και UniCredit ετοιμάζουν νέα εξαγορά στη Ρουμανία, όπως πήρε το μάτι μου διαβάζοντας διαγώνια την κοινή συνέντευξη των CEO των δύο τραπεζών, Αντρέα Ορσέλ και Βασίλη Ψάλτη, στο «Bloomberg». Έτσι, λίγο μετά τη σύσταση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμανική αγορά, είναι αρκετά πιθανό οι δύο όμιλοι να συνεργαστούν ακόμα και για μία εξαγορά στη χώρα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο θυγατρικών τους. Ας αναμένουμε τα νεότερα αρκετά σύντομα.