Ξεκινά από σήμερα 1η Αυγούστου η ανάρτηση στο taxisnet των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Στις 31 Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ στην εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, θα ξεκινήσει σταδιακά από την 1η Αυγούστου. Δυνατότητα διόρθωσης των ανωτέρω πράξεων θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων ΕΝΦΙΑ, με νεότερη ανακοίνωση.

Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων σε περιπτώσεις που τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 είναι ασαφή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αν ορισμένοι φορολογούμενοι δε μερίμνησαν να συμπληρώσουν έγκαιρα τα στοιχεία, με αποτέλεσμα να διενεργηθεί εκκαθάριση με βάση παραδοχές ή να μην απεικονίζεται η ορθή περιουσιακή τους κατάσταση, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εμπρόθεσμων και χωρίς κυρώσεις διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, μίλησε κατά του νέου ΕΝΦΙΑ. «Δεν υπάρχει κανένα ακίνητο που δεν φορολογείται, είτε είναι οικόπεδο είτε αγροτεμάχιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν εκείνοι οι φορολογούμενοι που έχουν περισσότερα από ένα περιουσιακά στοιχεία». Και πρόσθεσε ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει αν κάποιος έχει εισόδημα και ποιο είναι το εισόδημά του. «Έτσι αποφάσισε να φορολογεί αδιακρίτως».