Ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση του Προβλήτα 3 στο λιμάνι του Πειραιά μετά την έγκριση του ΟΛΠ της εισήγησης του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Ανωμερίτη για τον φιλικό διακανονισμό με την COSCO.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης για την επέκταση του Προβλήτα 3, αγγίζει τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Όπως προβλέπεται στην συμφωνία, το κόστος του έργου θα το αναλάβει η COSCO.

Μετά την ολοκλήρωση, ο κινεζικός κολοσσός θα παραχωρήσει στο ελληνικό Δημόσιο το 24,5% των συνολικών εσόδων που θα έχει από τη δραστηριότητά του στο λιμάνι του Πειραιά.

Για τη μεγαλύτερη επένδυση στα χρόνια της κρίσης έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, χαρακτήρισε τον φιλικό διακανονισμό ως επιχειρηματική συμφωνία, η οποία θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επικερδής, καθώς αναμένεται να διπλασιάσει τα έσοδα του Οργανισμού.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Πειραιάς θα καταστεί λιμάνι – κόμβος, καθώς θα μπορεί να εξυπηρετεί πλοία νέας γενιάς με τη δυναμικότητα του λιμανιού να αυξάνεται στα 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια από 3,7 που είναι σήμερα.

Αναλυτικά περιλαμβάνεται:

– η κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ Α.Ε. από τη ΣΕΠ Α.Ε,

– η κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και

– η αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ.