Άρρηκτα συνδεδεμένο με την νεότερη ιστορία της χώρας (η έδρα του υπήρξε η πρώτη κατοικία του Όθωνα ), το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών ρίχνει από σήμερα Τετάρτη 24/6 «Ματιές στην Επανάσταση του 1821».

Από τη νέα περιοδική έκθεση του μουσείου της Πλατείας Κλαυθμώνος που εγκαινιάστηκε σήμερα το βράδυ στις 7 μ.μ. «παρελάσουν» ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και άλλες ιστορικές μορφές καθώς και επεισόδια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων μέσα από έργα τέχνης που ενέπνευσαν.

Η έκθεση, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών που διοργανώνει ο Δήμος Τρίπολης και το μουσείο, αφορά πίνακες με ζωγραφικά έργα του Αλέκου Κοντόπουλου και φιλελληνικά ρολόγια κι εντάσσεται στις δράσεις προετοιμασίας των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ενώ παράλληλα γνωστοποιεί στο ευρύ κοινό την υποψηφιότητα της Τρίπολης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Στο κατάμεστο κοινό που παραβρέθηκε σήμερα το βράδυ στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, χαιρέτισαν την σημαντική αυτή έκθεση ο πρόεδρος του Μουσείου Αντώνιος Βογιαντζής, ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Μετά την ξενάγηση στην πλατεία Κλαυθμώνος το κέντρο χορού «Χοροτεχνία» από την Τρίπολη παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης συνόδευσε την εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν το παρών εκτός του δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, οι βουλευτές Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς, Κώστας Βλάσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η ηθοποιός και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Μαντινειακή Συμπολιτεία’ Αντωνία Γιαννούλη, ο Τριπολίτης εικαστικός Δημήτρης Ταλαγάνης, ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης και πλήθος κόσμου.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συλλεκτικά φιλελληνικά ρολόγια της έκθεσης, που είναι επιτραπέζια ρολόγια τα οποία κατασκευάστηκαν κυρίως στη Γαλλία την περίοδο 1825-1870 και ως θεματικό διακοσμητικό περιεχόμενο έχουν φιλελληνικά θέματα με σκηνές από την Επανάσταση του 1821. Τα φιλελληνικά ρολόγια είναι συλλεκτικά αντικείμενα που εκτίθενται σε εκθέσεις.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου και θα είναι ανοικτή καθημερινά (εκτός Τρίτης) από 9:00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα και Σαββατοκύριακο από 10:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι.