Αν ένα γλυκό μάς θυμίζει έντονα τα παιδικά μας χρόνια και το άρωμά του κι εννοείται η γεύση του μας ξυπνά γλυκές αναμνήσεις από το παρελθόν, αυτό είναι σίγουρα το γαλακτομπούρεκο. Το «γλυκό των εορτών» για τις μαμάδες μας, οι οποίες το έφτιαχναν πάντα στις γιορτές και το σέρβιραν στο οικογενειακό τραπέζι. Και το καταβροχθίζαμε μεμιάς, ενώ ήταν τόσο ωραίο που γλείφαμε στο τέλος μέχρι και το πιατάκι. Ναι, το κάναμε κι αυτό.

Η αλήθεια είναι πως το γαλακτομπούρεκο δεν είναι εύκολο στην παρασκευή του. Έχει τα δικά του μυστικά για να πετύχει τόσο η κρέμα, όσο και το φύλλο. Εγώ, ας πούμε ποτέ δεν κατάφερα να το πετύχω και ούτε καν οι προσπάθειές μου πλησιάζουν το αποτέλεσμα της μητέρας μου. Ξέρω, όμως, να το τρώω (μιας και είναι το αγαπημένο μου σιροπιαστό γλυκό) και κυρίως, να ξεχωρίζω το καλό γαλακτομπούρεκο.

Κι ευτυχώς, στην Αθήνα υπάρχουν ζαχαροπλαστεία, που φτιάχνουν το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της πόλης, σαν εκείνο που τρώγαμε παιδιά.

Κοσμικόν

Εδώ, δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Έννοιες ταυτόσημες, το ζαχαροπλαστείο Κοσμικόν και το γαλακτομπούρεκό του αποτελούν σταθερή αξία για τους Αθηναίους από το 1961. Οι ιδιοκτήτες του παραμένουν πιστοί στην παράδοση, με ιδιαίτερη «κλίση» προς τα σιροπιαστά, Εκτός από το γαλακτομπούρεκο, να δοκιμάσετε το κανταΐφι με κρέμα και το προφιτερόλ.
Λεωφ. Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος

Βάρσος

Κλασικό στέκι όσων νοσταλγούν τα παλιά, ο Βάρσος στην Κηφισιά είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία της Αθήνας, με μια ιστορία που ξεκινά το 1892. Καθίστε στα όμορφα τραπεζάκια του πεζόδρομου και απολαύστε το διάσημο γαλακτομπούρεκό του . Στο μενού του θα βρείτε και άλλα παραδοσιακά γλυκά, όπως το κωκ που παρασκευάζεται χειροποίητα με αφράτη κρέμα πατισερί.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά

Αφοί Ασημακόπουλοι

Η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών κρατάει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, που λειτουργεί από το 1915 και δικαιωματικά θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πόλης. Στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι ξεχωρίζουν το ρυζόγαλο, η κρέμα, το γαλακτομπούρεκο, οι τούρτες και οι πάστες παλαιού τύπου.
Χαρ. Τρικούπη 82, Αθήνα

Πετέκ

Ακόμα ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που σερβίρει το καλύτερο γαλακτομπούρεκο. Ο Πολίτης Γιώργος Μαγκλάρας επιλέγει τα καλύτερα υλικά για τα γλυκά του, παραμένοντας πιστός στις παραδόσεις.
3ης Σεπτεμβρίου 81, Αθήνα