Με το δίκτυο ηλεκτροδότησης επανασυνδέθηκε o πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή (9/10) ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) κάνοντας λόγο για «προσωρινή ανακούφιση μπροστά σε μια μη βιώσιμη κατάσταση».

Ο ΔΟΑΕ είχε ανακοινώσει το Σάββατο (8/10) πως ο πυρηνικός σταθμός αυτός, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αποσυνδέθηκε εντελώς από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας νέων βομβαρδισμών.

Ο πυρηνικός σταθμός βασιζόταν σε γεννήτριες για το ρεύμα που έχει ανάγκη προκειμένου να παραμένουν σε λειτουργία κάποια συστήματα ασφαλείας, όπως αυτό της ψύξης των έξι αντιδραστήρων του.

«Η ομάδα μας στη Ζαπορίζια επιβεβαίωσε ότι η εξωτερική γραμμή τροφοδοσίας που χάθηκε χθες (σ.σ. το Σάββατο) αποκαταστάθηκε και ο σταθμός επανασυνδέθηκε με το δίκτυο – μια προσωρινή ανακούφιση μπροστά σε μια μη βιώσιμη κατάσταση», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

«Πλέον χρειαζόμαστε μια ζώνη προστασίας» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, πρόσθεσε ο Γκρόσι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να μεταβεί στη Ρωσία και να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η ζώνη».

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια τον Μάρτιο δηλαδή λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Στην περιοχή γύρω από τον σταθμό μαίνονται από τον Αύγουστο συγκρούσεις μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών, δημιουργώντας ανησυχία ότι ενδέχεται να σημειωθεί ένα πυρηνικό ατύχημα. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στην περιοχή, ενώ ο πυρηνικός σταθμός έχει αποσυνδεθεί επανειλημμένα από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.