Χωρίς κανένα αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα στην Αττάλεια. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις άκαρπες συνομιλίες, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα αρνούνταν μια συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν «συγκεκριμένα» θέματα.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν αρνείται μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Αναμφίβολα μια ημέρα, ελπίζω, ότι θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη. Αλλά για αυτό χρειάζεται να γίνει μια προπαρασκευαστική εργασία», εξήγησε.

Βλαντίμιρ Πούτιν - Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά στο υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία, πρόσθεσε ο Λαβρόφ. «Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», τόνισε.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη Λευκορωσία, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να μπορέσουν να αποχωρήσουν από τις ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται οι άμαχοι.

«Επιβεβαιώσαμε ότι η πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς για το καθημερινό άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων παραμένει σε ισχύ», επισήμανε ο Ρώσος υπουργός, εξηγώντας ότι η διαδρομή που θα ακολουθούν καθορίζεται «από αυτούς που ελέγχουν την κατάσταση επί του πεδίου».

Για μία ακόμη φορά ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία «δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία», αλλά απάντησε στις «άμεσες απειλές για την ασφάλειά της», επιμένοντας εκ νέου ότι είναι ανάγκη η Ουκρανία να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αποκτήσει ουδέτερο καθεστώς.

Ο Λαβρόφ δήλωσε εξάλλου ότι δεν πιστεύει πως η αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. «Δεν θέλω να πιστέψω και δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος», απάντησε ο Ρώσος υπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι φήμες περί επικείμενης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον των πρώην σοβιετικών χωρών της Βαλτικής «φαίνεται να είναι μια παλιά φάρσα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του δεν θέλει να εξαρτάται πλέον από δυτικές χώρες ή εταιρείες και πρόσθεσε ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να υπονομεύσει τη Ρωσία.

Η Μόσχα δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που διαθέτει ως όπλα και θα έχει πάντα αγορές για τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο ρώσος υπουργός χαρακτήρισε «επικίνδυνες» τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία

«Αυτοί που μπουκώνουν με όπλα την Ουκρανία θα πρέπει φυσικά να κατανοούν ότι φέρουν την ευθύνη των ενεργειών τους», υπογράμμισε καταγγέλλοντας και τη στρατολόγηση ξένων «μισθοφόρων».

«Αυτές οι χώρες δημιουργούν έναν κολοσσιαίο κίνδυνο, και για τις ίδιες», πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παροχή φορητών συστημάτων πυραύλων εδάφους- αέρος, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν κατά της «πολιτικής αεροπλοΐας».

«Πού θα πάνε αυτά τα χιλιάδες φορητά συστήματα πυραύλων εδάφους- αέρος, αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουμε στους συναδέλφους μας στην ΕΕ», επισήμανε.

«Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», εκτίμησε ο Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Κουλέμπα.

Παράλληλα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες, Τετάρτη, ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.