Ο πόλεμος στην Ουκρανία αρχίζει να κλιμακώνεται, καθώς το Κίεβο δέχεται σιγά-σιγά στενή πολιορκία με νέα χτυπήματα, σφαίρες πέτυχαν το κομβόι με την ελληνική αποστολή που αποχωρεί από την χώρα, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, στο Κίεβο επικρατεί αναβρασμός, αφού ο ουρανός βάφτηκε κόκκινος το βράδυ της Τετάρτης (2/2) από νέο χτύπημα που σημειώθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής.

Τουλάχιστον τρεις νεκροί από επίθεση στο Χάρκοβο

Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις. Στο Ίζιουμ του Χαρκόβου τα πυρά είναι ακατάπαυστα καθώς μαίνονται μάχες και σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο της πόλης, Βολοντίμιρ Ματσόκιν, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί πολίτες. Τα πυρά, ανέφερε, έπληξαν μια πολυκατοικία κι ένα σπίτι.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι και έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση του διότι ματαιώθηκαν τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας, που εισέβαλε στη χώρα του, και την υπερηφάνειά του για την «ηρωική» αντίσταση των Ουκρανών.

«Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα. Σχέδια γραμμένα εδώ και χρόνια: ύπουλα, γεμάτα μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στα social media. Επίσης έκανε λόγο πως έχουν χάσει τη ζωή τους 9.000 Ρώσοι στρατιώτες στην πρώτη εβδομάδα των επιθέσεων.

Кожен окупант повинен знати: вони отримають від українців люту відсіч. Таку, що назавжди запам'ятають, що ми свого не віддамо!

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, March 2, 2022

Παράλληλα, ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε την «άμεση έναρξη» της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου καταγγέλλεται ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, αφού έλαβε το πράσινο φως των 39 κρατών μελών του διεθνούς θεσμού.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την «πυρηνική» ένταση

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αναβολή της προγραμματισμένης δοκιμαστικής εκτόξευσης ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III, σε μία προφανή προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι θέτει τις πυρηνικές δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού.

«Σε μια προσπάθεια να δείξουμε ότι δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε σε ενέργειες που μπορεί να παρεξηγηθούν ή να παρερμηνευτούν, ο υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή να αναβληθεί η δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III που είχε προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έχει ενεργοποιηθεί ο αεροπορικός συναγερμός, ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία του σταθμού, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν καταγράφηκαν νεκροί ή τραυματίες, παρά μόνο υλικές ζημιές.

Live εικόνα από το Κίεβο

Επίθεση στο ελληνικό κομβόι

Μάλιστα, λίγο νωρίτερα το κομβόι των Ελλήνων από τη Μαριούπολη έζησε εφιαλτικές στιγμές, όταν πλησίασε την πόλη Ζαπορίζια, που πέρασε πριν από λίγες ώρες σε ρωσικά χέρια. Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του Open, Σωτήρη Δανέζη, που ταξίδεψε μαζί με τους ομογενείς, σε ένα σημείο της διαδρομής τα οχήματα δέχθηκαν σφαίρες.

«Ξεκινήσαμε στις 11 το πρωί με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα κυρίως με γυναίκες και μικρά παιδιά από τη Μαριούπολη. Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, πέσαμε σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων, με τους στρατιώτες να έχουν τα όπλα παρατεταμένα και να μας σημαδεύουν», είπε αρχικά ο ρεπόρτερ στο δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Ο ρεπόρτερ του Open ανέφερε ότι έγιναν διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, με το κομβόι να συνεχίζει την πορεία του, όμως σε ένα σημείο χρειάστηκε να μπει σε χωματόδρομο και εκεί: «τα πρώτα αμάξια δέχτηκαν πυρά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε με σκασμένα λάστιχα», είπε ο Σωτήρης Δανέζης.

Χάρτες από τον «σχεδιασμό της ρωσικής εισβολής»

Σύμφωνα με το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν πως υπάρχει εικόνα από την αμερικανική εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα από Δευτέρα προς Τρίτη και δείχνει μια μακρά ρωσική οχηματοπομπή να προελαύνει προς την πρωτεύουσα.

Οι κάτοικοι του Κιέβου όπως και οι στρατιώτες της περιοχής έχουν ξεκινήσει να στήνουν οδοφράγματα, ενώ ουκρανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι μπορεί για πρώτη φορά θα δοθούν μάχες σώμα με σώμα.

Επίσης, ο Τύπος της χώρας σημειώνει ότι ενδέχεται να εισβάλλουν και Λευκορώσοι ως δυνάμεις υποστήριξης, με στόχο να περικυκλώσουν το Κίεβο από τα δυτικά και να κόψουν την επικοινωνία με τον νότο, μέρος από το οποίο μέχρι στιγμής περνούν Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες.

Μάλιστα, διέρευσαν χάρτες και υποστηρίζουν πως περιγράφουν τον «σχεδιασμό της ρωσικής εισβολής».

Ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο

Οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις εξέδωσαν ανακοίνωση λίγο μετά το νέο χτύπημα στο Κίεβο και τόνισαν ότι μαχητικά της Ρωσίας παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο.

«Υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης, βλέπουμε αυτό το γεγονός πολύ σοβαρά», ανέφερε η ανακοίνωση και σημείωσε ότι το περιστατικό έγινε ανατολικά του σουηδικού νησιού Γκότλαντ.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες μέρες η Σουηδία αποφάσισε να στείλει όπλα στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα προειδοποίησε την Στοκχόλμη να μην κάνει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε αύξηση στο ποσό των στρατιωτικών δαπανών.