Ένοχο έκρινε το σώμα των ενόρκων τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ για τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τον Μαραθώνιο της Βοστόνης τον Απρίλιο του 2013, τις χειρότερες επιθέσεις που συγκλονίζουν τις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2011.

Μεταξύ άλλων οι ένορκοι έκριναν ότι ο 21χρονος είναι ένοχος στις κατηγορίες της δολοφονίας 3 ανθρώπων και του τραυματισμού άλλων 264 στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, της δολοφονίας ενός αστυνομικού 4 ημέρες αργότερα και της συνωμοσίας με στόχο την χρήση ενός όπλου μαζικής καταστροφής.

Ο Τσαρνάεφ κρίθηκε ένοχος και στις 30 κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εναντίον του, 17 από τις οποίες επισύρουν την θανατική ποινή.

Το σώμα των ενόρκων – με την ίδια σύνθεση – θα αποφασίσει εάν θα του επιβληθεί η θανατική καταδίκη ή η ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα άσκησης έφεσης.

Ο Τσαρνάεφ άκουσε τη μακροσκελή ετυμηγορία σιωπηλός με το κεφάλι σκυμμένο, ενώ περιστασιακά έκανε κάποιες νευρικές κινήσεις.

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη από επιζώντες των επιθέσεων, αλλά και συγγενείς, μεταξύ αυτών των γονέων 8χρονου Μάρτιν Ρίτσαρντ, του νεαρότερου θύματος των αδελφών Τσαρνάεφ. Παρίσταντο επίσης στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, περιλαμβανομένου του πρώην επιτρόπου της αστυνομίας της Βοστόνης Εντ Ντέιβις.

Οι 12 ένορκοι χρειάστηκαν λίγες παραπάνω από 11 ώρες εντός 2 ημερών προκειμένου να αποφανθούν για την ενοχή του Τσαρνάεφ, έπειτα από ένα διάστημα 16 ημερών που διήρκησαν οι καταθέσεις των μαρτύρων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης παραδέχθηκαν ότι ο Τσαρνάεφ διέπραξε την 15η Απριλίου του 2013 τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, όπου εξερράγησαν 2 αυτοσχέδιες βόμβες κοντά στην γραμμή του τερματισμού, ωστόσο ισχυρίστηκαν ότι το έκανε ενώ βρισκόταν υπό τον έλεγχο του μεγαλύτερου αδελφού του Ταμερλάν, 26 ετών, που σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Ουότερταουν της Μασαχουσέτης.

Οι εισαγγελείς παρουσίασαν αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος, μουσουλμάνος τσετσενικής καταγωγής που είχε μεταναστεύσει από τη Ρωσία 10 χρόνια πριν από την επίθεση, είχε διαβάσει και ακούσει έντυπα και ηχητικά υλικά τζιχαντιστικού περιεχομένου και είχε γράψει ένα σημείωμα στην βάρκα όπου τον εντόπισαν οι αρχές να κρύβεται όπου έλεγε ότι οι επιθέσεις διεξήχθησαν ως αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Στις επιθέσεις έχασαν την ζωή τους η διευθύντρια ενός εστιατορίου, η 29χρονη Κριστλ Κάμπελ, η 23χρονη φοιτήτρια Λου Λινγκζί και ο 8χρονος Ριτσαρντ.

Ο Τσαρνάεφ κρίθηκε επίσης ένοχος για τον θανάσιμο τραυματισμό του 26χρονου αστυνομικού του ΜΙΤ Σιν Κόλιερ.

Η ποινή του Τσαρνάεφ θα ανακοινωθεί μετά το πέρας της δεύτερης φάσης της δίκης που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.