Το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Αφγανιστάν, παρά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, έστειλε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Αφγανό ομόλογό του Ασράφ Γάνι και τον πρώην πολιτικό αντίπαλο του τελευταίου, τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, για να συζητήσουν πώς θα στηρίξει η Ουάσινγκτον την Καμπούλ.

Ο Μπάιντεν, καθισμένος δίπλα στους Γάνι και Αμπντουλάχ, στο Οβάλ Γραφείο, τους αποκάλεσε «δυο παλιούς φίλους», τονίζοντας ότι η αμερικανική υποστήριξη δεν τερματίζεται αλλά θα συνεχιστεί, παρά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Οι Αφγανοί θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, για το τι θέλουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι «η παράλογη βία πρέπει να σταματήσει».

Ο Γάνι υποστήριξε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακατέλαβαν σήμερα έξι περιφέρειες. Τόνισε ότι σέβεται την απόφαση του Μπάιντεν και ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπαίνει σε μια νέα φάση.

Στη συνάντηση αυτή ο Μπάιντεν θα προτρέψει τους Γάνι και Αμπντουλάχ, που ήταν αντίπαλοι στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές, να παρουσιάσουν ένα «ενιαίο μέτωπο» και θα επαναλάβει τη στήριξη των ΗΠΑ για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα προέλθει από διαπραγματεύσεις, δήλωσε νωρίτερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.