Οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη έντεκα υπόπτων για κατασκοπία. Ο ένας εξ αυτών συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, μετά από «κόκκινο συναγερμό» της Interpol.

Το όνομα του, σύμφωνα με το CNN, είναι Χριστόφορος Μέτσος και συνελήφθη με τις κατηγορίες της κατασκοπίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ο 55χρονος «κατάσκοπος» πλήρωσε εγγύηση 20.000 ευρώ για να βγει από τη φυλακή, όμως η κυπριακή εισαγγελία του απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα. Σύμφωνα με την αμερικανική αντικατασκοπεία, ο συλληφθείς είχε δεχθεί λεφτά από ένα Ρώσο πράκτορα, τα οποία είχε θάψει σε πάρκο στη Βόρεια Βιρτζίνια και τα οποία ξέθαψαν από το σημείο δύο άλλοι ύποπτοι.

Οι συνολικά έντεκα ύποπτοι συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της κατασκοπίας εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.

Όσο για τους υπόλοιπους 10 υπόπτους, αυτοί συνελήφθησαν τη Δευτέρα, ενώ πέντε από αυτούς εμφανίστηκαν σήμερα στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Τέσσερις από αυτούς, ανάμεσα τους και ένας Ισπανός δημοσιογράφος της εφημερίδας El Diario, κρατούνται ως ύποπτοι διαφυγής μέχρι την ακρόαση τους, που ορίστηκε για την 1η Ιουλίου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας πως οι συλλήψεις είναι «αβάσιμες και έχουν απρεπείς σκοπούς». «Δεν κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε μια ανακοίνωση που είχε άρωμα Ψυχρού Πολέμου. Τέτοια περιστατικά συνέβαιναν στον παρελθόν, όταν οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες. Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίμα όλα αυτά να συμβαίνουν τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ», έλεγε η ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, σχολίασε, με νόημα, από το Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι ακόμα δεν έχουν λάβει κάποια εξήγηση.