Μια νωπογραφία ανεκτίμητης αξίας κλάπηκε από τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές και η UNESCO.

Στις 12 Μαρτίου, ένας φύλακας ανέφερε ότι είχε αφαιρεθεί ένα τμήμα μιας νωπογραφίας από το Σπίτι του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία της Πομπηίας. Στο κομμάτι που λείπει, το οποίο έχει διάμετρο περίπου 20 εκατοστά, εικονιζόταν η θεά Άρτεμη.

Η νωπογραφία βρισκόταν σε χώρο όπου απαγορεύεται η πρόσβαση στο κοινό και το κομμάτι αυτό αφαιρέθηκε με κάποιο μεταλλικό εργαλείο.

Η κλοπή αναφέρθηκε αμέσως στην αστυνομία όμως αποφασίστηκε να μην ανακοινωθεί απολύτως τίποτα “για να μην θέσουμε σε κίνδυνο τις έρευνες”, τονίζεται στην ανακοίνωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα πρόσφατα είχε κλαπεί και ένα άλλο τμήμα νωπογραφίας, από το εργαστήριο όπου είχε μεταφερθεί για να συντηρηθεί, όμως τον Ιανουάριο οι άγνωστοι δράστες το επέστρεψαν στις αρχές, στέλνοντάς το με το. . . ταχυδρομείο.

Οι κλοπές αυτές εντείνουν τις ανησυχίες στην Ιταλία για την εγκατάλειψη της Πομπηίας. Πριν από αρκετές ημέρες τρία κτίσματα στον αρχαιολογικό χώρο κατέρρευσαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί δεκάδες παρόμοιες καταστροφές.

“Λυπήθηκα πολύ με την είδηση της απώλειας μιας αρχαίας νωπογραφίας” δήλωσε η Επίτροπος Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανδρούλα Βασιλείου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.