Αθωώθηκε από το δικαστήριο της Ρώμης ο κεντροδεξιός πρώην υπουργός Κλάουντιο Σκαγιόλα, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι απέκτησε διαμέρισμα κοντά στο Κολοσσαίο χάρη σε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που είχε καταβληθεί από γνωστό Ιταλό επιχειρηματία.

Η ιταλική δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι «δεν τελέστηκε κάποια αξιόποινη πράξη».

Ο Σκαγιόλα μετά το σάλο που ξέσπασε όταν η υπόθεση είχε έρθει στην δημοσιότητα από τον ιταλικό Τύπο, είχε παραιτηθεί από υπουργός Εσωτερικών, τον Μάιο του 2010.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του σε τρία χρόνια φυλάκιση κάνοντας λόγο περί παράνομης χρηματοδότησης πολιτικού προσώπου, ενώ ζητούσε επίσης να του επιβληθεί να καταβάλει πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Κλάουντιο Σκαγιόλα φερόταν να είχε καταβάλει για την αγορά του επίμαχου διαμερίσματος κοντά στο Κολοσσαίο περίπου 700.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εισαγγελία της Ρώμης μεσάζοντες που συνδέονται με τον επιχειρηματία Ντιέγκο Ανέμονε, φέρονται να κατέβαλαν το υπόλοιπο ποσό: 1.200.000 ευρώ.

Ο Ανέμονε πήρε μέρος, τα τελευταία χρόνια, σε σειρά μειοδοτικών διαγωνισμών για την ανάθεση κρατικών συμβάσεων. Στην δίκη όμως το αδίκημα παράνομης χρηματοδότησης για το οποίο κατηγορήθηκε ο Ιταλός επιχειρηματίας, παραγράφηκε.

«Πέρασα τόσα δεινά. . . επί τρία χρόνια και εννέα μήνες από την ζωή μου. Θα ήθελα να μου δώσουν πίσω τουλάχιστον την πολιτική μου αξιοπρέπεια», σχολίασε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.