Ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στον κόσμο δεν είναι παράξενο που κτήρια «ξεφυτρώνουν» στη Σαγκάη σαν μανιτάρια. Ο παραγωγός Joe Nifas κατέγραψε την εξέλιξη αυτή βιντεοσκοπώντας τις αλλαγές από το παράθυρό του, στον 23ο όροφο κτηρίου.

Το time lapse βίντεο δείχνει πως οικόπεδα μετατρέπονται σε ουρανοξύστες, κάνοντας την πόλη ένα από τα πιο ισχυρά οικονομικά κι εμπορικά κέντρα.

Ο Nafis, που ζει στην πόλη από το 2004, δήλωσε στη NY Daily News πως ήθελε να καταγράψει την πρόοδο της Σαγκάης καθώς του προκαλούσε δέος.

Ο 27χρονος, με καταγωγή από την Καλιφόρνια, δήλωσε πως κίνητρό του ήταν αρχικά να δείξει στην οικογένειά του τη θέα από το διαμέρισμά του και όλα αυτά που είχε δει στα χρόνια της παραμονής του εκεί.

«Με επισκέφθηκαν μία φορά αλλά δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς είναι να ζεις σε μία τέτοια τεράστια, ζωντανή πόλη», εξηγεί.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο η περιοχή μεταμορφώνεται από μία σχεδόν εγκαταλειμμένη γειτονιά σε «φωλιά» με κτήρια γραφείων, στην όχθη του ποταμού Γιανγκτσέ.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τη Daily Mail, πως σήμερα ζουν στην πόλη 23 εκατομμύρια κάτοικοι, σε σύγκριση με πληθυσμό έντεκα εκατομμυρίων το 1987.

Σήμερα είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις και μια από τις μεγαλύτερες της Κίνας.

Ωστόσο, καθώς οι ουρανοξύστες «σκίζουν» τον ουρανό της Σαγκάης, οι συνέπειες στην υγεία των κατοίκων γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Η υπογονιμότητα αποδίδεται στο νέφος που καλύπτει την πόλη ενώ οι γιατροί προειδοποιούν πως υπάρχει ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων.