Από τη μία, είναι οι τέσσερις νεκροί και οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε στη Βρετανία η δυνατή καταιγίδα που χτύπησε τη δυτική Ευρώπη. Από την άλλη, είναι οι άνθρωποι που είδαν στο χτύπημα αυτό μια από τις σπάνιες ευκαιρίες να αναμετρηθούν με τη δύναμη της φύσης.

Μεταξύ αυτών ο 34χρονος Andrew Cotton από το Ντέβον- ήμι-επαγγελματίας σέρφερ, υδραυλικός και ναυαγοσώστης (!), σύμφωνα με τη Daily Mail- που επιχείρησε να «δαμάσει» τα τεράστια κύματα στην Praia do Norte της Πορτογαλίας.

Στα κύματα τον μετέφερε ο Αμερικανός συνεργάτης του Garrett McNamara με jet-ski, επειδή τα κύματα ήταν τόσο μεγάλα- έως και 30 μέτρα !- που δεν τα προλαβαίνει κανείς κινούμενος μόνο με τα χέρια.

Οι δυο τους βρίσκονταν επί ποδός πριν καν ξημερώσει και η αποφασιστικότητά τους φαίνεται πως ανταμείφθηκε.

«Την περισσότερη ώρα απλά προσπαθούσα να σταθώ στα πόδια μου, είναι σαν να μην μπορείς να πας όσο γρήγορα πάει το κύμα, δεν είναι σαν το κανονικό σέρφινγκ», δήλωσε.

Αν και δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια το ύψος του κύματος, σίγουρα ορισμένα έφτασαν τα 24 μέτρα, «ήταν τρομακτικό», πρόσθεσε ο 34χρονος.

Στο ίδιο άθλημα επιδόθηκε και ο Βραζιλιάνος σέρφερ Carlos Burle, ο οποίος επίσης διεκδικούσε ένα ρεκόρ αλλά δεν ήταν εφικτό να μετρηθεί με ακρίβεια το ύψος του κύματος. Στο βίντεο, πάντως, αποτυπώνεται σαφώς το συναίσθημα που θα είχε.

Δεν ήταν το ίδιο απολαυστικά τα πράγματα για την σέρφερ Maya Gabeira από τη Βραζιλία, η οποία κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της στα κύματα. Ανασύρθηκε αναίσθητη στην ακτή όπου της έγινε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και πιθανότατα το σοβαρότερο τραύμα της είναι ένας σπασμένος αστράγαλος.

Δείτε τις φωτογραφίες