Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 χρόνων ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, όπως ανακοίνωσε ο νυν πρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάουα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Μουγκάμπε, πρώην ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην άλλοτε Ροδεσία, το de facto κράτος που προέκυψε από την βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας χωρίς να εξασφαλίσει ποτέ διεθνή αναγνώριση, πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου μετέβαινε συχνά τα τελευταία χρόνια για να λάβει ιατρική βοήθεια, όπως ανέφερε στο Reuters πηγή που γνώριζε τα του πρώην προέδρου.

«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνω τον θάνατο του πατέρα της Ζιμπάμπουε και πρώην προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε» ανέφερε το tweet της προεδρίας της χώρας.

Ο Μνανγκάγκουα ανέφερε πως «ο σύντροφος Μουγκάμπε» υπήρξε προσωπικότητα-«εικόνισμα της απελευθέρωσης», ήταν «παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του» και ότι η «συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Η οικογένεια του Μουγκάμπε επιβεβαίωσε ότι ο πρώτος ηγέτης της χώρας μετά την ανεξαρτησία, που αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, απεβίωσε, όπωςμετέδωσε το BBC.

Ο Μουγκάμπε ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Νοέμβριο του 2017, έπειτα από πάνω από τρεις δεκαετίες στην εξουσία.

Ο Μουγκάμπε εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αφήνοντας τη χώρα βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση, που δεν σταματά να επιδεινώνεται