Αεροπορικά πλήγματα σημειώθηκαν σήμερα κοντά σε τουρκική στρατιωτική θέση στη βορειοδυτική Συρία, όπου ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία συριακός στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον ανταρτών, έγινε γνωστό από ακτιβιστές στην περιοχή και από την οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Υψηλόβαθμη πηγή στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είπε στο Ρόιτερ πως σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες μαχητές σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το τουρκικό παρατηρητήριο.

«Η σύγκρουση λαμβάνει χώρα πολύ κοντά και είναι σφοδρή. Συριακές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών», δήλωσε η πηγή.

Δεν ήταν αμέσως σαφές αν η τουρκική θέση ήταν ο στόχος, όμως η πηγή είπε πως δεν επλήγησαν Τούρκοι στρατιώτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν σε βήματα για την αντιμετώπιση των μαχητών στη βορειοδυτική Συρία και την «εξομάλυνση» της κατάστασης εκεί.

Ο Πούτιν και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχαν συνομιλίες στη Μόσχα αφού δυνάμεις του συριακού στρατού περικύκλωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα μια άλλη τουρκική στρατιωτική θέση στην πόλη Μόρεκ.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, υποστηριζόμενος από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, κέρδισε έδαφος αυτόν τον μήνα στη βορειοδυτική Συρία σε βάρος των εξεγερμένων.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα, σύμμαχο του Άσαντ, και την Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει μερικές ανταρτικές οργανώσεις, δεν κατάφεραν να βάλουν ένα τέλος στις μάχες στην Ιντλίμπ.

Η Τουρκία δημιούργησε 12 παρατηρητήρια στην περιφέρεια της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Μόσχα και την Τεχεράνη που είχε συναφθεί πριν από δύο χρόνια.

Ντόπιοι ακτιβιστές, που παρακολουθούν τα πολεμικά αεροπλάνα στα εδάφη που ελέγχει η αντιπολίτευση, δήλωσαν πως οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν θέσεις γύρω από την τουρκική στρατιωτική θέση στο χωριό Σερ Μαγάρ στις παρυφές των επαρχιών Χάμα και Ιντλίμπ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία, ανακοίνωσε πως σφοδρές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν και άλλα χωριά και κωμοπόλεις στην Ιντλίμπ.