Άνοιξαν σήμερα το πρωί στο Ισραήλ οι κάλπες για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που θα αναδείξει την 19η Βουλή στην 64ετή ιστορία του εβραϊκού κράτους.

Φαβορί των εκλογών είναι ο απερχόμενος δεξιός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που θεωρείται ότι θα κερδίσει μια τρίτη εντολή να παραμείνει στην εξουσία.

Τα περίπου 10.100 εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και τα μέτρα ασφαλείας είναι ενισχυμένα. Τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα θα μεταδώσουν τις εκτιμήσεις τους αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από αύριο.

Περίπου 5,6 εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφίζουν για να εκλέξουν τους 120 βουλευτές τους και, κατά πάσα πιθανότητα, να επανεκλέξουν στην πρωθυπουργία τον Νετανιάχου. Ένα κόμμα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 2% των ψήφων για να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το πολύ δεξιό ψηφοδέλτιο που συνασπίζει το Λικούντ του Νετανιάχου και το κόμμα Ισραήλ Μπεϊτέινου του υπερθνικιστή Αβίγκντορ Λίμπερμαν αναμένεται ότι θα κερδίσει από 32 ως 35 έδρες στην Κνεσέτ (Βουλή).