Σαρωτική ήταν η νίκη της Αλεξάντρα Ντούλκιεβιτς, πρώην αντιδημάρχου του δολοφονημένου δημάρχου του Γκντανσκ Πάβελ Αντάμοβιτς, στις εκλογές για την ανάδειξη του αντικαταστάτη του.

Ο φόνος του Αντάμοβιτς, φιλελεύθερου επικριτή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της πολωνικής κυβέρνησης, τον Ιανουάριο, στη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης, προκάλεσε κύμα συγκίνησης στην Πολωνία και συζήτηση για τη ρητορική του μίσους.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η Ντούλκιεβιτς κέρδιζε σήμερα στις 8 το πρωί, ώρα Ελλάδας το 82% των ψήφων, με συμμετοχή 48,6%.

«Είναι μια πολύ καλή συμμετοχή σε ασυνήθιστες και ειδικές εκλογές που κανείς δεν περίμενε» δήλωσε η Ντούλκιεβιτς, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. «Πιστεύω ότι τις επτά τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι του Γκντανσκ πέρασαν τις εξετάσεις, όχι μόνο ως άνθρωποι, αλλά και ως πολίτες».

Τα μεγάλα πολωνικά πολιτικά κόμματα δεν κατέβασαν υποψηφίους στην εκλογή αυτή, πράγμα που σήμαινε πως η Ντούλκιεβιτς είχε μόνο δύο αντιπάλους, τους ακροδεξιούς υποψηφίους Γκρέγκορ Μπράουν και Μάρεκ Σκίμπα.