Επιχειρώντας να συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και να απευθυνθεί στους σκεπτικιστές του «στρατοπέδου» του και ευρύτερα της κοινής γνώμης, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, από το Οβάλ Γραφείο, με κεντρικό θέμα αυτό που αποκαλεί ως «Ανθρωπιστική Κρίση Εθνικής Ασφάλειας στα Νότια Σύνορά μας», όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter.


Το διάγγελμα Τραμπ γίνεται την ώρα που υπάρχουν φόβοι για «διαρροές» Ρεπουμπλικάνων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι ενδέχεται να αλλάξουν στάση και να ψηφίσουν τα νομοσχέδια των Δημοκρατικών για την επαναλειτουργία των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως σχολιάζει το «Politico» και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τόσο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, όσο και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο φοβούνται πως η υποστήριξη των κοινοβουλευτικών μελών του κόμματος στην μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει διαβρωθεί. Μία τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε ουσιαστικά την σκληρή στάση που τηρεί ο Τραμπ, διεκδικώντας δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους έχουν εναντιωθεί στην κατασκευή του τείχους, ενώ τις κοινοβουλευτικές ζυμώσεις που έχουν ενεργοποιηθεί μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων επιβεβαιώνουν πηγές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προγραμματίζει επίσης, να επισκεφτεί στην περιοχή της νότιας συνοριακής γραμμής των ΗΠΑ με το Μεξικό, την Πέμπτη, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν θα μιλήσουν στους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα το βράδυ.

Το νομοθετικό σώμα προγραμματίζει να ψηφίσει αύριο νομοσχέδιο των Δημοκρατικών, το οποίο έχει καταρτιστεί προβλέποντας την χρηματοδότηση των φορολογικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (IRS), αλλά κι άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Πρόκειται για το πρώτο από τα τέσσερα νομοσχέδια που προωθούν οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν πρακτικά την δυναμική των κινήσεων του Τραμπ για την κατασκευή του τείχους.

Χωρίς τα χρήματα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, το IRS θα έχει πρόβλημα για την λειτουργία του κι αναφορικά με την επεξεργασία της επιστροφής των φόρων.

Ο Ρας Βόουτ υπηρεσιακός διευθυντής του γραφείου για την διαχείριση του προϋπολογισμού (OMB) άλλαξε στάση χθες, δηλώνοντας ότι οι επιστροφές φόρων θα γίνουν κανονικά. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται από τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την μερική παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών είναι ένα από τα άμεσα νομοθετικά μέτρα χρηματοδότησης, το οποίο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, αλλά και οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος θα προωθήσουν μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.

Τα νομοσχέδια των Δημοκρατικών έχουν καταρτιστεί με τέτοιο τρόπο, που να ασκούν πίεση στους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε να αποσύρουν την υποστήριξή τους από τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ και να υποστηρίξουν την επαναλειτουργία εννέα ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που έχουν πληγεί από την μερική παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η μερική παύση λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών διανύει σήμερα την 18η ημέρα.

Περισσότεροι από 800.000 υπάλληλοι των ομοσπονδιακών υπηρεσιών δεν πληρώνονται, ενώ περίπου 350.000 υπάλληλοι παραμένουν στις θέσεις τους χωρίς να έχουν λάβει τους μισθούς τους. Η ημερομηνία πληρωμής τους πλησιάζει στο τέλος της εβδομάδας.

Παρά την ουσιαστική προσπάθεια που καταβάλει ο Λευκός Οίκος για την υποστήριξη των κινήσεων και της στάσης του προέδρου Τραμπ, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων Στιβ Σκαλίς, αλλά κι άλλοι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι «σημαντική ομάδα» Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να ψηφίσει τα νομοσχέδια χρηματοδότησης των Δημοκρατικών.

Από την άλλη μεριά, οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκτιμούν ότι θα κρατήσουν τον αριθμό των βουλευτών που θα επιδιώξουν να ψηφίσουν τα νομοσχέδια των Δημοκρατικών κάτω των 55, που θεωρείται αριθμός-κλειδί, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Στην περίπτωση που συμπληρωθεί ο παραπάνω αριθμός Ρεπουμπλικάνων, τότε οι θετικές ψήφοι μπορεί να φτάσουν τις 290 μαζί με τις ψήφους των Δημοκρατικών, συμπληρώνοντας αριθμητική πλειοψηφία για την άσκηση βέτο απέναντι στην σκληρή στάση του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων δεν μπορούν να υπερνικήσουν την άρνηση του ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ, που έχει αρνηθεί να φέρει τα νομοσχέδια στην ολομέλεια του σώματος. Από την άλλη μεριά, σε πολιτικό επίπεδο ένας τέτοιος αριθμός ψήφισης των νομοσχεδίων με την συμμετοχή και των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να σηματοδοτήσει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι σε θέση να ανατρέψει προεδρικό βέτο, επιφέροντας σημαντικό πολιτικό πλήγμα στον Τραμπ και τους πολιτικούς συμμάχους του.

Προκειμένου να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους για να ψηφίσουν τα νομοσχέδια, η Πελόζι και οι ηγέτες των Δημοκρατικών εφαρμόζουν την τακτική που εφάρμοσαν οι Ρεπουμπλικάνοι από την διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το 2013. Τότε, μία κοινοβουλευτική μάχη για το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) προκάλεσε την διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για 16 ημέρες.

Την περίοδο εκείνη, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων ανάγκασαν τους Δημοκρατικούς να εξασφαλίσουν δεκάδες ψήφους για την χρηματοδότηση των εθνικών πάρκων, την βοήθεια με τρόφιμα στους χαμηλόμισθους, αλλά και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, μεταξύ άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών.