Το πιο αγαπημένο σνακ στον κόσμο κλείνει τα 250 χρόνια του. Το σάντουιτς γιορτάζει τα γενέθλιά του στην πόλη που φέρι το όνομα… Σάντουιτς, στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Σύμφωνα με τη δημοφιλέστερη εκδοχή σχετικά με την προέλευση του ονόματος του σνακ, «νονος» ήταν ο κόμης του Σάντουιτς, Τζον Μόνταγκιου.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, ηθοποιοί με κοστούμια εποχής θα παρουσιάσουν επί σκηνής την περίφημη βραδιά κατά την οποία ο κόμης, μανιώδης χαρτοπαίκτης, ζήτησε να του φέρουν μια φέτα βοδινό τοποθετημένη ανάμεσα σε δύο φέτες ψημένου ψωμιού ώστε να φάει χωρίς να χρειαστεί να διακόψει το παιχνίδι του.

Ο θρύλος λέει ότι οι συμπαίκτες του παρήγγειλαν να φάνε «ό,τι πήρε και ο Σάντουιτς», βαφτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το έδεσμα.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται ένας διαγωνισμός για το καλύτερο σάντουιτς και συναυλίες μουσικής του 18ου αιώνα προς τιμή του κόμη. Η γαλλική πόλη Ονφλέρ, που έχει αδελφοποιηθεί με το Σάντουιτς, θα προσφέρει… σάντουιτς με γαλλική μπαγκέτα, για περισσότερη ποικιλία.

Ο σημερινός κόμης του Σάντουιτς οργανώνει επίσης ένα γιγαντιαίο δείπνο στο οποίο θα δεσπόζει, φυσικά, η γαστρονομική «εφεύρεση» του διάσημου προγόνου του.

Οι ιστορικοί δεν «αγκαλιάζουν» την εκδοχή του πεινασμένου χαρτοπαίκτη κόμη και υποστηρίζουν ότι το σνακ είχε εφευρεθεί πολύ παλαιότερα, όμως, αυτό δεν πρόκειται να επισκιάσει τους γευστικούς εορτασμούς!