Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Apple Corps, επιχείρηση που είχε ιδρυθεί από το μουσικό συγκρότημα των Beatles, κι απέρριψε αίτηση της επιχείρησης Handicare η οποία ήθελε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «Beatle» σε συσκευές που χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό μετακινήσεως ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι χρησιμοποιώντας το σήμα αυτό, η Handicare θα αντλούσε κατά πάσα πιθανότητα αθέμιτο όφελος από τη φήμη και τη διαχρονική ελκυστικότητα των σημάτων Beatles και The Beatles της Apple Corps.

Το ιστορικό αυτής της υπόθεσης έχει ως εξής:

Τον Ιανουάριο του 2004, η Handicare Holding BV υπέβαλε στο ΓΕΕΑ, το Γραφείο για τα κοινοτικά σήματα, αίτηση καταχωρίσεως εικονιστικού σημείου που περιείχε τη λέξη “Beatle” ως κοινοτικού σήματος για εξοπλισμό μετακινήσεως (ηλεκτρονικές τροχήλατες συσκευές) ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.

Στη συνέχεια, η Apple Corps Ltd, επιχείρηση που είχε ιδρυθεί από το μουσικό συγκρότημα «The Beatles», άσκησε ανακοπή κατά της ως άνω αιτήσεως, στηριζόμενη σε διάφορα προγενέστερα κοινοτικά και εθνικά σήματα, μεταξύ των οποίων το λεκτικό σήμα «Beatles» και πλείονα εικονιστικά σήματα που περιέχουν τις λέξεις «BeatleS» ή «THE BeatleS».

Στις 31 Μαΐου 2010, το ΓΕΕΑ απέρριψε την αίτηση της Handicare εκτιμώντας ότι, λόγω της ομοιότητας των σημείων, της από μακρού αποκτηθείσας ευρείας φήμης των προγενέστερων σημάτων της Apple Corps και της αλληλοεπικαλύψεως που παρατηρείται ως προς το ενδιαφερόμενο κοινό, η Handicare, η οποία κατέστη You-Q BV μετά την άσκηση της σχετικής προσφυγής, θα αντλούσε κατά πάσα πιθανότητα αθέμιτο όφελος από τη φήμη και τη διαχρονική ελκυστικότητα των σημάτων της Apple Corps, αν της επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσει το σήμα του οποίου ζήτησε την καταχώριση. Επομένως, κατέληξε ότι συνέτρεχε σοβαρός κίνδυνος προσβολής των προγενέστερων σημάτων των οποίων ήταν δικαιούχος η Apple Corps.

Με τη σημερινή του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαιώνει την ανάλυση του ΓΕΕΑ και απορρίπτει την προσφυγή, επισημαίνοντας παράλληλα τα εξής:

«Τα προγενέστερα σήματα εξακολουθούν, ακόμη και μετά από 50 έτη, να μεταφέρουν την εικόνα της νεότητας και να θεωρούνται συνώνυμα μιας αντικουλτούρας η οποία αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 60 και συνεχίζει να έχει θετική απήχηση. Από τη θετική αυτή απήχηση θα μπορούσαν να ωφεληθούν τα προϊόντα που αφορά το σήμα του οποίου ζητήθηκε η καταχώριση, δεδομένου ότι το ενδιαφερόμενο κοινό, ακριβώς λόγω του χαρακτηριστικού της μειωμένης κινητικότητας, θα θελγόταν ιδιαιτέρως από την εικόνα της ελευθερίας, της νεότητας και του σφρίγους που συνδέεται με τα σήματα Beatles και The Beatles, ιδίως καθόσον ένα τμήμα του κοινού στο οποίο απευθύνονται τα προϊόντα της You-Q ανήκει στη γενιά που γνώρισε τα προϊόντα των Beatles στη δεκαετία του 60 και ενδέχεται να ενδιαφέρεται πλέον για τα προϊόντα που προσδιορίζει το σήμα του οποίου ζητήθηκε η καταχώριση. Αυτή η εξ αντανακλάσεως απήχηση θα έδινε, έτσι, στην You-Q τη δυνατότητα να αρχίσει να χρησιμοποιεί το σήμα της στην αγορά χωρίς να εκτίθεται σε σημαντικούς κινδύνους και απαλλαγμένη από το κόστος που συνδέεται με τη, διαφημιστική ιδίως, προώθηση ενός νέου σήματος το οποίο έχει δημιουργηθεί εκ του μηδενός».