Ένας αγρότης έχασε τη ζωή του στο Περού κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και καλλιεργητών κοκαΐνης οι οποίοι είχαν αποκλείσει δρόμο ζητώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει την εκστρατεία για την εξάλειψη των φυτειών.

Το Περού είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φύλλων κόκας στον κόσμο. Τα φύλλα αυτά αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή κοκαΐνης μετά από χημικές επεξεργασίες.

Οι συγκρούσεις, στις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι δύο καλλιεργητές κόκας, σημειώθηκε στην επαρχία Πάδρε Αμπάδ, ανατολικά της Λίμα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος για την εξάλειψη των καλλιεργειών στην περιοχή, οι διαδηλωτές κρατούσαν όπλα και οι αστυνομικοί αντέδρασαν δυναμικά για να τους αντιμετωπίσουν.

Αν και ως σήμερα τα επεισόδια βίας με αφορμή την προσπάθεια εξάλειψης των καλλιεργειών είναι αρκετά σπάνια, ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Άλαν Γκαρσία δέχεται εντονότερες πιέσεις να μειώσει την παραγωγή.

Στις περιοχές όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη παραγωγή, στις κοιλάδες Άλτο Ουαγιάγκα, Ένε και Απουριμάκ, στρατός και αστυνομία βρίσκονται κατά καιρούς αντιμέτωποι με το λεγόμενο «νέο» Φωτεινό Μονοπάτι, οργάνωση που φέρεται να ασχολείται κατά κύριο λόγο με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Η ηγεσία της είχε συλληφθεί τη δεκαετία του 1990.