Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο η μάχη με την επάρατη φαίνεται πως οδήγησε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, να αλλάξει εκτός από τη δίαιτά του, το ηγετικό στιλ, ακόμη και τη φιλοσοφία του για τη ζωή.

Οι μαραθώνιες ομιλίες του περιορίστηκαν δραματικά ενώ ο σοσιαλιστής ηγέτης εμφανίζεται πιο φιλοσοφημένος και κυρίως, πιο συναινετικός προς τους αντιπάλους του.

Επικαλείται το Θεό και τα πνεύματα της περιοχής που γεννήθηκε, ενώ υποστηρίζει ότι η περιπέτεια της υγείας του τον έκανε να ξαναγεννηθεί.

«Δεν πρόκειται για διαφορετικό Τσάβες, είμαι ο ίδιος. Αλλά είναι σαν μία καινούρια φάση της ζωής μου, πολυδιάστατη, περισσότερο ανοιχτόμυαλη», διακήρυξε σε πρόσφατη ομιλία του.

Αν και διατηρεί τη ριζοσπαστική ιδεολογία του, ο Τσάβες λέει πως θα προσπαθήσει να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τη μεσαία τάξη και τον ιδιωτικό τομέα, δύο ομάδες που συχνά ονόμαζε «εχθρούς» της επανάστασής του.

Ο «νέος» Τσάβες ξυπνάει πολύ νωρίς, γυμνάζεται, ακολουθεί υγιεινή διατροφή και για πρώτη φορά στη ζωή του ακολουθεί τις εντολές του γιατρού με αυστηρή πειθαρχία.

Έκοψε μάλιστα και τον καφέ (τις δέκα κούπες που έπινε καθημερινά) και πλέον πίνει έξι λίτρα νερό και πράσινο τσάι που του συνέστησε ο Φιντέλ Κάστρο.