Για το ενδεχόμενο προσφυγικής κρίσης σε περίπτωση που οι χιλιάδες άνθρωποι που περνούν προς τη Σερβία για να φτάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη στραφούν προς τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη προετοιμάζονται οι Αρχές της χώρας.

Ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας Ντένιτς Ζβίζντιτς τόνισε  ότι η χώρα του ετοιμάζεται επίσης για το ενδεχόμενο άφιξης τρομοκρατών που υποδύονται τους μετανάστες.

«Εάν συμβεί αυτό, θα δράσουμε με βάση τους νόμους και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα φερθούμε ανθρώπινα σε αυτούς τους ανθρώπους» είπε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός προσφυγικού κύματος στη χώρα.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι στόχος των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι να φτάσουν στις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Ο Ζβίζντιτς εξήγησε ότι προς το παρόν η Βοσνία συμβουλεύεται τις αρχές της Σερβίας και της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη κρίση ενώ χθες συνεδρίασε στο Σαράγεβο και η μόνιμη διακυβερνητική ομάδα δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προκειμένου να συζητήσει τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.

Ο Ιζέρ Νιζάμ, από την αρμόδια για τους ξένους υπηρεσίας της Βοσνίας, δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 500 άτομα.