Σε αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε η χθεσινή πυρκαγιά στο διυλιστήριο πετρελαίου του ομίλου INA στην πόλη Σίσακ, στο κεντρικό τμήμα της Κροατίας, προχωρά σήμερα η διεύθυνση της εταιρίας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε πριν το μεσημέρι από ανάφλεξη προϊόντων πετρελαίου και τέθηκε υπό έλεγχο τρεις ώρες μετά την εκδήλωσή της. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 130 πυροσβέστες με 60 οχήματα, καθώς υπήρξε κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, όπως και για ολόκληρη την πόλη.

Τέσσερις πυροσβέστες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο του Σίσακ, οι δύο με αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή καπνού, ένας με εγκαύματα και ένας επειδή κατέρρευσε από την υψηλή θερμοκρασία.

Το διυλιστήριο, παραγωγικότητας 60.000 βαρελιών την ημέρα, ανήκει στον όμιλο INA, ο οποίος ανήκει κατά 44,84% στο κροατικό δημόσιο και κατά 47,46% στην ουγγρική εταιρεία MOL. Ο όμιλος λειτουργεί δύο διυλιστήρια, ένα στο Σίσακ και ένα στην πόλη Ριέκα, στην βόρεια Αδριατική.

Παρόμοια πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στο διυλιστήριο του Σίσακ στις αρχές του 2010.

Η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ, η οποία μετέβη στην περιοχή μαζί με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Υγείας, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να διερευνηθούν τα αίτια της, δεύτερης μέσα σε 18 μήνες, πυρκαγιάς και πρόσθεσε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στο διυλιστήριο και ότι οι μονάδες του έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Κροατίας Μπράνκο Μπάτσιτς ανέφερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον και ότι δεν υπάρχει λόγος για λήψη έκτακτων μέτρων.