Την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς υπερασπίστηκε από το Αμάν της Ιορδανίας ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, υπογραμμίζοντας ότι αντιπολιτεύεται με βάση δημοκρατικές αρχές.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιορδανίας Μααρούφ Μπαχίτ ο Αμπάς επεσήμανε ότι η Χαμάς είναι μέρος της παλαιστινιακής κοινωνίας και αντιπολιτεύεται με βάση δημοκρατικές αρχές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Petra.

Ο Αμπάς δήλωσε ότι η παλαιστινιακή κυβέρνηση θα αναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή δήλωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επεσήμανε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν προσπαθούν να απομονώσουν το Ισραήλ ζητώντας την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, όμως επιθυμούν την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κατεχόμενο κράτος.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου ότι τα σύνορα του 1967 πρέπει να αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων για ένα παλαιστινιακό κράτος είναι στη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Αμπάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, που επικοινώνησε με πολλούς άραβες και δυτικούς ηγέτες, υπογράμμισε ότι όλοι οι συνομιλητές του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θέση που επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νάμπιλ Αμπου Ρουντέινα, εκπρόσωπός του.

Η Χαμάς από την πλευρά της απέρριψε για μία ακόμα φορά τη σημερινή έκκληση του Ομπάμα να αναγνωρίσει το Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Σάμι Αμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος της οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.