Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η επίθεση με σπαθί στο λύκειο Brinellskolan της Φάγκερστα, στην κεντρική Σουηδία, καθώς η αστυνομία επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ακόμη τρεις τραυματίστηκαν.

Την ύπαρξη νεκρού ανακοίνωσε η αστυνομία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 21:00 τοπική ώρα, έπειτα από ώρες κατά τις οποίες οι αρχές απέφευγαν να δώσουν πληροφορίες για το εάν υπήρχαν θύματα.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά τις 14:00, όταν άνδρας οπλισμένος με σπαθί εισέβαλε στο σχολείο και επιτέθηκε σε ανθρώπους που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Η πρώτη κλήση στην αστυνομία έγινε στις 14:06 και χαρακτηρίστηκε περιστατικό «θανατηφόρας βίας σε εξέλιξη», προκαλώντας τεράστια κινητοποίηση. Στο σχολείο αναπτύχθηκαν περιπολικά, ασθενοφόρα, αστυνομικό ελικόπτερο και μονάδες ειδικών δυνάμεων, ενώ αποκλείστηκε μεγάλη περιοχή γύρω από το συγκρότημα.

Δύο ανήλικοι σε σοβαρή κατάσταση – Ο τρίτος πήρε εξιτήριο

Οι τρεις τραυματίες είναι αγόρια κάτω των 18 ετών. Δύο από αυτά έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα και νοσηλεύονται, με την κατάστασή τους να χαρακτηρίζεται σοβαρή αλλά σταθερή.

Το τρίτο αγόρι τραυματίστηκε ελαφρύτερα και, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Περιφέρειας Βέστμανλαντ, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την παροχή της απαραίτητης φροντίδας.

Οι Αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα ή την ηλικία του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του.

Ο ύποπτος είναι 18χρονος πρώην μαθητής

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν μεγάλα σουηδικά μέσα, ο άνδρας που έχει συλληφθεί είναι 18 ετών και πρώην μαθητής του Brinellskolan.

Το SVT αναφέρει ότι ο νεαρός είχε στο παρελθόν καταδικαστεί για επίθεση σε άλλον μαθητή σε σχολείο στο οποίο φοιτούσε παλαιότερα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 18χρονος ήταν οπλισμένος με σπαθί και φέρεται να φορούσε κράνος κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ο ύποπτος πυροβολήθηκε στο πόδι από αστυνομικούς κατά τη σύλληψή του. Το συγκεκριμένο στοιχείο έχει μεταδοθεί από σειρά σουηδικών μέσων, χωρίς ωστόσο η αστυνομία να έχει δώσει αναλυτική επίσημη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο έγινε η ακινητοποίησή του.

Η αστυνομία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αναζητεί δεύτερο δράστη και ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει πλέον κίνδυνος για το κοινό.

Έρευνα στο σπίτι του 18χρονου

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έρευνα σε διεύθυνση που συνδέεται με τον ύποπτο στη Φάγκερστα. Το SVT κατέγραψε βαριά οπλισμένους αστυνομικούς έξω από την κατοικία, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ερεύνησε σειρά ακινήτων, συγκέντρωσε υλικό από κάμερες ασφαλείας και πήρε καταθέσεις από μεγάλο αριθμό αυτοπτών μαρτύρων.

Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει άγνωστο.

Η μυστηριώδης ανάρτηση στο TikTok λίγο πριν από την επίθεση

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά πλέον και ένας λογαριασμός στο TikTok, τον οποίο εξετάζει η σουηδική αστυνομία για ενδεχόμενη σύνδεση με την επίθεση.

Λίγο πριν από το περιστατικό δημοσιεύθηκε στον συγκεκριμένο λογαριασμό φωτογραφία ενός σπαθιού μέσα σε τουαλέτα που φέρεται να βρίσκεται στο Brinellskolan. Το όπλο εμφανίζεται τοποθετημένο πάνω σε αντικείμενο που μοιάζει με θήκη κιθάρας.

Ο ίδιος λογαριασμός είχε δημοσιεύσει ή αναπαράγει στο παρελθόν υλικό που παρέπεμπε σε προηγούμενες επιθέσεις σε σχολεία, μεταξύ των οποίων το μακελειό στο Τρολχέταν το 2015 και η μαζική δολοφονία στο Campus Risbergska του Έρεμπρο το 2025. Η αστυνομία έχει λάβει γνώση του λογαριασμού και ερευνά τη σύνδεσή του με την υπόθεση.

Δεν έχει, ωστόσο, επιβεβαιωθεί ότι ο λογαριασμός ανήκει στον 18χρονο ύποπτο, επομένως οποιαδήποτε σύνδεσή του με το κίνητρο της επίθεσης παραμένει προς το παρόν υπό διερεύνηση. Ο λογαριασμός αφαιρέθηκε αργότερα από το TikTok.

Για κάποιους μαθητές ήταν η πρώτη ημέρα στο λύκειο

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ οι μαθητές επέστρεφαν στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Για ορισμένους από τους εφήβους ήταν μάλιστα η πρώτη ημέρα της ζωής τους στο λύκειο.

Ο 16χρονος Σάμουελ δήλωσε στο Aftonbladet ότι ένας πρώην συμμαθητής του, με τον οποίο ξεκινούσαν την ίδια ημέρα το λύκειο, βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών που νοσηλεύονται. «Ελπίζω να πάνε όλα καλά γι’ αυτόν», είπε ο μαθητής, απευθύνοντας παράλληλα τη σκέψη του σε όλες τις οικογένειες που επλήγησαν από την επίθεση.

Η 16χρονη Νέλι Στράντμπεργκ βρισκόταν μέσα στο σχολείο όταν δόθηκε εντολή να κλειδωθούν οι μαθητές στις αίθουσες. Η ίδια περιέγραψε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή επρόκειτο για μια απολύτως συνηθισμένη σχολική ημέρα. Αργότερα, όταν μπόρεσε να βγει με ασφάλεια, είπε: «Αυτή τη στιγμή θέλω απλώς να πάω σπίτι».

Η επίθεση προκάλεσε συναγερμό σε ολόκληρη τη Φάγκερστα. Συνολικά οκτώ σχολικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένου του Brinellskolan, τέθηκαν σε καθεστώς lockdown, με παιδιά και εκπαιδευτικούς να παραμένουν για ώρες μέσα στα κτίρια μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από την αστυνομία.

Τα μέτρα άρθηκαν το απόγευμα και οι μαθητές άρχισαν σταδιακά να αποχωρούν.

Ο δήμος ενεργοποίησε μηχανισμό ψυχολογικής υποστήριξης για μαθητές, οικογένειες και κατοίκους, ενώ θα λειτουργήσει ειδική γραμμή υποστήριξης το Σαββατοκύριακο. Η εκκλησία Västanfors ανακοίνωσε επίσης ότι θα παραμείνει ανοιχτή από το πρωί του Σαββάτου για όσους χρειάζονται στήριξη.

Το ίδιο σχολείο είχε δεχθεί απειλή τον Μάιο

Το Brinellskolan είχε βρεθεί και πριν από λίγους μήνες αντιμέτωπο με περιστατικό απειλής. Τον Μάιο, οι μαθητές είχαν σταλεί στο σπίτι τους έπειτα από απειλητικό μήνυμα που είχε γραφτεί σε τουαλέτα του σχολείου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη σύνδεση εκείνου του περιστατικού με τη σημερινή επίθεση.

Ο Κρίστερσον ακύρωσε την ομιλία του

Η επίθεση έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη τη Σουηδία. Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ακύρωσε προγραμματισμένη ομιλία του για το Σάββατο, δηλώνοντας ότι η προσοχή του θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις γύρω από την τραγωδία στη Φάγκερστα.

Η επίθεση ξυπνά παράλληλα οδυνηρές μνήμες στη χώρα. Τον Φεβρουάριο του 2025, δέκα άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Campus Risbergska στο Έρεμπρο, στη χειρότερη μαζική ένοπλη επίθεση στην ιστορία της Σουηδίας. Το 2015, ένας μασκοφόρος δράστης οπλισμένος με σπαθί είχε εισβάλει σε σχολείο στο Τρολχέταν, σκοτώνοντας έναν βοηθό εκπαιδευτικού και δύο μαθητές.