Η «φωτιά» που καίει στην Αίγυπτο απειλεί με ντόμινο την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και κάλεσε τους πολίτες του Ισραήλ να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση.

«Παρακολουθούμε με επαγρύπνηση τα γεγονότα στην Αίγυπτο και την περιοχή μας… αυτήν την ώρα πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση και τη μέγιστη σπουδαιότητα», δήλωσε ο Νετανιάχου στο υπουργικό του συμβούλιο, στην πρώτη δημόσια απόκρισή του αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Νετανιάχου είπε πως μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και με όσους λαμβάνουν αποφάσεις στο Ισραήλ, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να απέχουν από περαιτέρω σχόλια.

«Οι προσπάθειές μας έχουν σκοπό να συνεχίσουν να διατηρούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, απευθυνόμενος στους υπουργούς σε παρατηρήσεις που μεταδόθηκαν δημόσια.

«Σας υπενθυμίζω πως η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο έχει κρατήσει πάνω από τρεις δεκαετίες» ανέφερε και κατέληξε πως επιδιώκει οι σχέσεις αυτές να συνεχιστούν.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1979. Η Ιορδανία ακολούθησε το 1994.