Αποκαλώντας τον ένοπλο που επιτέθηκε στη γερουσιαστή Γκάμπριελ Γκίφορντς «εξτρεμιστή» η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι όλοι οι άνθρωποι σε διεθνές επίπεδο θα όφειλαν να απορρίψουν «ριζοσπαστικές ιδεολογίες που τους ωθούν σε τέτοιες ενέργειες».

Μιλώντας σε εκδήλωση σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η Κλίντον ρωτήθηκε σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες από ένα φοιτητή που συμμετείχε στη συνάντηση. Ο ίδιος μάλιστα τη ρώτησε γιατί η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ συχνά τείνει να κατηγορεί ολόκληρο τον αραβικό κόσμο για την 11η Σεπτεμβρίου.
Η Κλίντον απαντώντας εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται σε εσφαλμένες προσλαμβάνουσες και τις συνέπειες της εντυπωσιοθηρικής κάλυψης της βίας από τα ΜΜΕ.

«Έχουμε εξτρεμιστές στη χώρα μου. Μια υπέροχη, απίστευτα γενναία νέα γυναίκα και μέλος του Κογκρέσου, η βουλευτίνα Γκίφορντς, δέχθηκε πυρά από έναν εξτρεμιστή στη χώρα μου. Αντί να απορρίπτουμε ο ένας τον άλλο, θα έπρεπε να εργαστούμε για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο οι εξτρεμιστές οπουδήποτε να είναι σε θέση να προβαίνουν σε πράξεις βίας» συνέχισε η Κλίντον.

Η επίθεση προκάλεσε έντονο διάλογο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την «εξτρεμιστική» πολιτική ρητορική εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο το Νοέμβριο.

Η Κλίντον, η οποία είπε πως ελπίζει ότι η περιοδεία της στον Κόλπο θα συμβάλλει στην βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης των ΗΠΑ και των Αράβων, σημείωσε ότι οι κοινωνίες αυτές πρέπει να εργαστούν ώστε να ωθήσουν τις συχνά υπερβολικά δυνατές εξτρεμιστικές φωνές στο πολιτικό περιθώριο.

«Οι εξτρεμιστές και οι φωνές τους, οι τρελές φωνές που μερικές φορές ακούγονται στην τηλεόραση, δεν είναι αυτές που εκφράζουν το ποιοι είμαστε και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τις ξεπεράσουμε και να καταστήσουμε σαφές ότι δεν εκφράζουν ούτε τα αμερικανικά ούτε τα αραβικά ιδεώδη ή τις γνώμες μας» δήλωσε η Κλίντον.