Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από ένα μεγάλο ευτυχισμένο γεγονός, ακολουθεί μια δυστυχία. Η ιστορία του Ράντι Ρας από τον Καναδά, αποδεικνύει πως η ευτυχία είναι πιο σημαντική από το να κερδίζει κανείς πολλά λεφτά.

Ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε την ιστορία της ζωής του σε ένα γράμμα προς το insider.com, όπου περιέγραφε το πώς έχασε τους ανθρώπους που αγαπούσε, όταν κέρδισε 37 εκατομμύρια δολάρια στη λοταρία της πόλης Αλμπέρτα του Καναδά.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ρας είχε πάει μέχρι το παντοπωλείο στη γωνία του σπιτιού του, για να αγοράσει λίγη γατοτροφή. Εκεί, είδε έναν τελευταίο λαχνό στη στοίβα με τα λαχεία και αποφάσισε να τον αγοράσει. Έμελλε να είναι ο λαχνός που θα του άλλαζε τη ζωή, μια για πάντα.

Τη στιγμή που είδε τα χρήματα να έρχονται, παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως πωλητής σε μια μεγάλη διεθνή εταιρεία. Επένδυσε μέρος τον χρημάτων σε φιλανθρωπικά έργα, ακίνητα και κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. Επιπλέον, αποφάσισε να φύγει από την Αλμπέρτα.

Ο Ρας αναφέρεται στην Αλμπέρτα ως μια μικρή πόλη, έτσι κάποιοι άνθρωποι του χτυπούσαν την πόρτα και απαιτούσαν χρήματα, συμπεριλαμβανομένου του γείτονά του. Έτσι, δεν ήθελε να είναι εκεί και να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των γύρων του.

«Η εμπειρία του Ιούδα» που τον κατέστρεψε ψυχολογικά

«Το να έχεις τέτοια χρήματα δείχνει από τι είναι πραγματικά φτιαγμένοι οι άνθρωποι. Έχασα μια φιλία 43 ετών γι’ αυτό. Η μητέρα μου απαίτησε τα μισά από τα κέρδη μου και δεν μου μιλούσε ποτέ ξανά επειδή δεν της τα έδωσα. Ήταν λίγο τραυματικό τότε, αλλά τώρα το έχω ξεπεράσει», είπε στην εξομολόγησή του. «Αλλά η χειρότερη όλων ήταν η εμπειρία μου με τον καλύτερό μου φίλο, τον οποία γνώριζα από το σχολείο».

Ο γιος του φίλου του Ρας, του πρότεινε μια επενδυτική ευκαιρία, σε μια εταιρεία που έλεγε ότι θα ήταν το επόμενο Facebook. Εκείνη τη στιγμή έμοιαζε με την τέλεια ευκαιρία, καθώς, όπως ανέφερε, «ήθελα να βοηθήσω έναν φίλο και να επενδύσω τα χρήματά μου».

Όμως, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι τόσο αθώοι. Με το πέρασμα του καιρού, αποδείχθηκε ότι η εταιρεία, στην οποία ο Ρας είχε επενδύσει 3,4 εκατομμύρια, περιβαλλόταν από ψέματα. Τα χρήματα που είχε βάλει είχαν χαθεί. Μάλιστα, τα είχαν πάρει ο καλύτερός του φίλος και η σύζυγός του, οι οποίοι αγόρασαν πολυτελή αυτοκίνητα και ένα ακίνητο στην Καλιφόρνια.

Η εμπειρία αυτή ήταν πολύ ψυχοφθόρα για τον Ρας, ειδικά επειδή αφορούσε κάποιον για τον οποίο νοιαζόταν πολύ. «Μετά από μια πολύμηνη μάχη σε δικαστήρια της Αλμπέρτα και της Αριζόνα, όλα λύθηκαν υπέρ μου και τελικά πήρα πίσω τα χρήματά μου. Αλλά και πάλι, μου πήρε πολλά χρόνια για να το ξεπεράσω. Τώρα πια είναι παρελθόν και πήρα το μάθημά μου. Το ονομάζω “η εμπειρία του Ιούδα“».

«Το να κερδίσω το λαχείο άλλαξε τη ζωή μου προς το καλύτερο, αλλά νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνέβη στη σωστή φάση της ζωής μου. Ωστόσο, μου έδειξε το πραγματικό πρόσωπο των ανθρώπων γύρω μου. Αν υπάρχουν ρωγμές σε οποιαδήποτε σχέση, τα χρήματα θα τις ανοίξουν», δηλώνει ο ίδιος.

«Ακόμα και σήμερα αγοράζω λαχεία. Λένε ότι οι πιθανότητες να κερδίσεις για δεύτερη φορά είναι εξαιρετικά υψηλές».