220
loading
Γράφει
η Μυρτώ Κόλια

Έχεις σκύλο. Είναι καλοκαίρι. Πας για μπάνιο. Θέλεις να τον πάρεις μαζί σου. Πολύ πιθανό να είναι δεινός κολυμβητής ή και απλώς να του αρέσει η παραλία. Πολύ πιθανό να θέλεις τη συντροφιά του και σου φαίνεται εντελώς παράλογο να μην μπορείς να πας με τον τετράποδο φίλο σου στη θάλασσα και να απολαύσεις μαζί του το κολύμπι.

Πολύ πιθανό επίσης να είσαι από τους «άλλους» λουόμενους, αυτούς που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να συνυπάρχουν με σκύλο στην παραλία- καλά, για τη θάλασσα ούτε λόγος. Ίσως έχεις παιδιά, και φοβάσαι «μήπως κολλήσουν κάτι». Ίσως θεωρείς όλα τα σκυλιά βρώμικα και απωθητικά. Ίσως δεν τα αποστρέφεσαι τόσο αλλά «όχι και να τα φέρνουν στην παραλία!».

Ίσως είσαι από εκείνους που φοβούνται μήπως το σκυλί κάνει μέσα στη θάλασσα αυτό που κάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι- αν κάποιος αναγνώστης δεν το κάνει, παρακαλώ ας μην προσβληθεί, απλώς είναι σπάνιο δείγμα- δηλαδή ουρήσει. Ίσως απλώς να ενοχλείσαι, αλλά η σκέψη πως έχουν και οι άλλοι δικαίωμα στην παραλία σε σταματά από το να διαμαρτυρηθείς. Ή ίσως είσαι έξαλλος και καλείς το λιμενικό ή την αστυνομία.

wkkslapr1
Credit: Ευρυδίκη Βλάσση

Αν στους δρόμους το θεμελιώδες ζήτημα που μας διχάζει είναι αν είναι καλύτεροι (ή χειρότεροι) οδηγοί αυτοί που βρίσκονται πάνω σε τέσσερις ή δύο τροχούς, στην παραλία το μέγα ερώτημα είναι ένα: Τι γίνεται με τα σκυλιά; Επιτρέπονται ή όχι στην παραλία και, το κυριότερο, επιτρέπονται ή όχι στη θάλασσα; Έχω δικαίωμα να πάρω τον σκύλο μου μαζί για μπάνιο;

wkkslapr3

Πριν από όλα, ψυχραιμία. Πριν αρχίσουν οι υστερίες και οι αφορισμοί- έχουμε γίνει μάρτυρες και των δύο, και από τις δύο πλευρές- ας σκεφτούμε πρώτα ψύχραιμα. Δεν χωρίζουν τις δύο πλευρές τόσα όσα νομίζουν. Όλοι έχουν δικαίωμα στην παραλία και όλοι θέλουν να περάσουν καλά. Πιθανότατα, για να έχουν συναντηθεί, επέλεξαν και οι δύο μια σχετικά απόμερη ή ήρεμη παραλία- αφού στις οργανωμένες πλαζ το μπάνιο των σκύλων απαγορεύεται. Δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να συνυπάρξουν...

wkkslapr4

Τι λέει ο νόμος

Σε επικοινωνία του newsbeast.gr με το υπουργείο Ναυτιλίας, πληροφορηθήκαμε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται να μπαίνουν τα σκυλιά στη θάλασσα. Σύμφωνα με το άρθρο 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα- και το άρθρο 91 παράγραφος 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Πειραιά- το «λουτρό» των σκύλων στη θάλασσα δεν επιτρέπεται.

Ωστόσο, εγκύκλιος του 2006 διευκρινίζει πως η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για απομακρυσμένες ή ερημικές παραλίες, χωρίς ή με λίγους λουόμενους. Είναι προφανές πως εφόσον δεν πρόκειται για οργανωμένη πλαζ ή για κάποια παραλία γεμάτη κόσμο, οι σκύλοι και οι συνοδοί τους μπορούν να απολαμβάνουν μαζί το μπάνιο τους και το ατελείωτο σκυλο-παιχνίδι στο νερό.

Τα σκυλιά πρέπει να συνοδεύονται και οι συνοδοί τους να έχουν μαζί και το βιβλιάριο του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.

wkkslapr5

Όλα αυτά συνοψίζονται με μια φράση στο να μην αποτελεί το σκυλί κίνδυνο για κανέναν στην παραλία. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν την ευθύνη σε ό,τι αφορά την παρουσία σκύλων στη θάλασσα, τα λιμάνια και τις χερσαίες ζώνες λιμένων. Για την παραλία, την ξηρά, δηλαδή, την ευθύνη έχει η αστυνομία.

wkkslapr7
Credit: Ευρυδίκη Βλάσση

Εκεί, πάντως, η παρουσία σκύλων φυσικά και επιτρέπεται, τηρουμένων και πάλι των ίδιων προϋποθέσεων: να φορούν λουρί, να έχουν βιβλιάριο που πιστοποιεί πως είναι εμβολιασμένοι και, προφανώς, να τους επιτηρούν οι άνθρωποι που τους συνοδεύουν. Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που ξεκινούν από τα 30 ευρώ και συνήθως κυμαίνονται γύρω στα 100.

Τι λένε οι κτηνίατροι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται την παρουσία σκύλων στην παραλία επικαλούμενοι θέματα υγείας και υγιεινής. Εκτός από το ερώτημα αν το σκυλί μπορεί να ουρήσει μέσα στη θάλασσα, αυτό δηλαδή που κάνουν όλοι οι δίποδοι λουόμενοι, κάποιοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο μολυσματικών ασθενειών. Για αυτή την πτυχή του θέματος απευθυνθήκαμε στην κτηνίατρο Ευμορφία Τόττα, από την Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική.

wkkslapr2
Credit: Γιούλα Ράπτη

- Είναι δυνατό να ουρήσει ένας σκύλος ενώ κολυμπά;

Οι σκύλοι δεν συνηθίζουν να ουρούν ενώ βρίσκονται μέσα στο νερό. Φαίνεται να είναι αρκετά επιλεκτικοί όσον αφορά το σημείο που θα ουρήσουν, καθώς η ούρηση πέρα από φυσική ανάγκη αποτελεί μέσο «μαρκαρίσματος». Επίσης, οι σκύλοι παίρνουν χαρακτηριστική στάση που εξυπηρετεί την ούρηση και την αφόδευση. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η θάλασσα αποτελεί «αφιλόξενο» περιβάλλον για να ουρήσει κάποιος σκύλος ενώ κολυμπάει.

- Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους λουόμενους από έναν σκύλο εμβολιασμένο, που ζει σε σπίτι δηλαδή, και έχει όλη την απαραίτητη φροντίδα; Μεταδοτικές ασθένειες ή κάτι παρόμοιο;

Όταν το πρόγραμμα εμβολιασμών κι αποπαρασιτώσεων είναι πλήρες, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες μετάδοσης ζωοανθρωπονόσων (νοσημάτων δηλαδή που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο). Η διαφορά της παραλίας με τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους είναι ότι ο σκύλος μπορεί να ουρήσει στην ακρογιαλιά, ενώ βρίσκεται έξω από το νερό, παρουσία λουόμενων.

Κάτι τέτοιο ίσως προκαλέσει ανησυχία στους δεύτερους, λόγω της επαφής με τα ούρα του σκύλου. Στην περίπτωση αυτή, ο κυριότερος κίνδυνος αφορά τη Λεπτοσπείρωση, που αποτελεί ζωοανθρωπονόσο και μεταδίδεται, μεταξύ άλλων, και με το ούρο. Τα εμβολιακά προγράμματα των σκύλων διαμορφώνονται ώστε να προλαμβάνουν κι αυτό το νόσημα.

Ένας σκύλος που ζει στο σπίτι, εμβολιάζεται τακτικά και δεν έρχεται σε επαφή με τρωκτικά, έχει ελάχιστες πιθανότητες να φέρει και να μπορεί να μεταδώσει Λεπτοσπείρωση. Για ν’ αποφευχθεί λοιπόν η παραπάνω κατάσταση, καλό θα ήταν οι κηδεμόνες να μεριμνούν ο σκύλος να πηγαίνει βόλτα για να ουρήσει σε κατάλληλα σημεία πριν κι αμέσως μετά το κολύμπι.

wkkslapr6

- Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που έχουν σκύλο και θέλουν να τον πάρουν μαζί τους στην παραλία. Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέχουν; Υπάρχουν σκυλιά που μπορεί να μην αντέχουν για παράδειγμα, στη ζέστη ή να ή να μην τους αρέσει το κολύμπι;

Οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται να πάρουν τον σκύλο τους μαζί στην παραλία και να έχουν υπόψη τους πως αυτοί είναι υπεύθυνοι για την προστασία του ζώου. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

 • Αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Ιδανικά ο σκύλος θα πρέπει να βρίσκεται υπό σκιάν (κυρίως σκύλοι με λευκό τρίχωμα), να έχει συνεχώς στη διάθεσή του φρέσκο δροσερό πόσιμο νερό κι ενδεχομένως να διαβρέχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση κατάπτωσης, δυσφορίας ή έντονης ταχύπνοιας, θα πρέπει να απομακρύνεται από την παραλία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε σκύλους που ανήκουν σε βραχυκεφαλικές φυλές. Οι σκύλοι αυτοί έχουν μικρή ανοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και ειδικά αν πάσχουν από το σύνδρομο βραχυκεφαλικών φυλών, καλύτερα να μην μεταφέρονται στην παραλία.
 • Προσοχή! Άμμος! Κάποιοι σκύλοι έχουν την τάση να «τρώνε» την άμμο είτε άμεσα, είτε γιατί ασχολούνται με κάποιο παιχνίδι που βρίσκεται σ’ αυτή.
 • Αποτρέπουμε τον σκύλο απ’ το να πίνει θαλασσινό νερό
 • Δεν κολυμπάνε όλοι! Αν ένας σκύλος δεν θέλει να μπει στο νερό, δεν τον πιέζουμε και δεν τον βάζουμε με το ζόρι. Ο σκύλος που κολυμπά στη θάλασσα θα πρέπει να συνοδεύεται από τον κηδεμόνα και να βρίσκεται πάντα υπό την επίβλεψή του.
 • Ξεπλένουμε τον σκύλο μετά το κολύμπι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

220
σχόλια
 1. avatar Mary k

  Το γεγονός ότι βάζουμε ένα κιλό λάδι κ μπαίνουμε στην θάλασσα δεν ενοχλεί κανέναν.Τα σκυλιά μας ενόχλησαν!!!

 2. avatar Fryctoria

  Μη παρεξηγηθω : Δεν σε κατηγορω για τις γραμματικες γνωσεις σου. Επισης συμφωνω για τα "43 χρονια κτλ "
  Το ολο "κονσεπτ" ομως δειχνει να τρεφει συμπαθεια σε αυτους που αιματοκυλησαν το πλανητη πριν απο οχι κ τοσα πολλα χρονια (50.000.000 νεκροι)

 3. avatar Προχθες…

  ... σε γνωστή παραλία της Αττικής, ήρθαν 3 σκυλιά και έκαναν μπάνιο στην θάλασσα μαζί με πλήθος κόσμου, χωρίς να γίνει καμία φασαρία. Μόνο που είχαν απλώσει τις πετσέτες τους δίπλα σε κάτι γάτες που και εκείνες κολυμπούσαν μαζί με τα άλλα ζώα στην παραλία και έγινε μια μικρή παρεξήγηση... Συμπεράσμα: Εδώ ο κόσμος καίγεται και το [...] χτενίζεται...

 4. avatar Nik 7

  Όλα μπερδεμένα στην Ελλάδα.Ειμαι στην κατηγορία των μπαμπάδων που δέχθηκαν και τους έφερε σκύλο το παιδί τους.Υπευθυνα όμως έκανα όσα προβλέπει ο νόμος και η υγιεινή.Μετα το αγάπησα.Διεκρινα ότι του αρέσει πάρα πολύ το νερό,έτσι αποφάσισα να κάνουμε μαζί μπάνιο,έστω και στα..βράχια.Μπηκα στο Google και έκανα μια έρευνα -μηπως και υπάρχει παραλία-ωωωωπ! Μου έβγαλε πεντε-εξι ! Αγία Νάπα κλπ... λάθος χάρηκα,ήταν στην Κύπρο... Αυτό είναι το κράτος μας,το ίδιο και οι φιλοζωοι-ενσυνηδητοι κ Α-συνηδητοι..

 5. avatar Παοκ

  [....] Να μην μπαίνετε εσείς στη θάλασσα ρε [...]. Που σας φταίνε τα σκυλάκια. Ναι το προβλέπει ο νόμος να μην τα βάζουμε στην θαλασσα. Αλλά τι στάση είναι αυτή από εσάς ρε [...]

  1. avatar Ρε σκύλε

   ρε ρε ρε σκυλάκια ρε

 6. avatar Αποδημος

  Δεν θελω να κάνω μπάνιο με κοπροσκυλα , δεν φτάνει που γεμισε η Ελλαδα με αδέσποτα οι σκυλόφιλοι το εχουν παρατραβήξει με διαφημισεις στην Ελληνικη τηλεοραση.

  1. avatar Nati

   Παρε τα βρωμοδολλαρια σου και σ'αλλη παραλια!! Γιατι τα λεφτα σου μονο ανθρωπο δε σε εχουν κανει!! Κ τις αποψεις σου γιατα "κοπροσκυλα" να τις κρατας για την παρταρα σου και τα "κοπροσκυλα" με τα οποια συναναστρεφεσαι ζωον! Εν ετη 2017 τουλαχιστον θα διαφημιζουμε οσο περισσοτερο μπορουμε για την κακοποιηση και την αμελεια εις βαρος το τετραποδων φιλων μας τα οποια σε περιπτωση που δεν διδαχθηκες ποτε (αν εχεις ποτεσπουδασει,μορφωθει,εστω διαπαιδαγωγηθει με καποιο τροπο) ειναι μερος αυτου του πλανητη!!!!!Ναι ειναι αληθεια!!! Δε σου ανηκει !!!! Οχι!!!! Το μοιραζομαστε και συνυπαρχουμε αρμονικα και με σεβασμο εμεις οι υπολοιποι διποδοι της φυλης σου!!!

  2. avatar alex-is

   Αποδημε... Ποσες φορες τη μερα τραβας.... Το καζανακι;; Για το καλο σου σταματα το!

  3. avatar AX BAX!

   πίσω στο κλουβί σου εσύ! ουστ!

  4. avatar te

   και εγω δεν θελω να πατανε το ποδι τιυς στην παραλια (νοημονες) [....] ανθρωποι και να πετανε τα αποτσιγαρα τους στην αμμο και ολα τα σκουπιδια....οποτε προτιμω τα σκυλακια...

   1. avatar Αποδημος

    Φιλε δεν καπνιζω και δεν πεταω σκουπιδια στην παραλια. Κάθε χρόνο κάνω διακοπές στην Ελλάδα και αφήνω αρκετές χιλιάδες δολλάρια τη φορά, θα ειναι κρίμα να τα χάσει η Ελλάδα για χάρη των σκυλιών.

    1. avatar Dimitris Pananakis

     Να τα χάσουμε τα δολάρια και εσυ να τα παρεις ασπιρίνες ζωα σαν εσενα ειναι ντροπή να λέγονται Ελληνες..... ουστ δίποδο ανθρωπάριο. Όνομα δεν εχεις ρε αποδημε βλακα.

    2. avatar alex-is

     Αποδημε... Αν αφηνες πολλα δολαρια τωρα θα ησουν στη ψαρου... Δε θα καθοσουν να σχολιαζεις τα σκυλια. Μηπως κανεις και καριερα στο χολυγουντ;;;

 7. avatar Σοφία222

  Βγάζετε τόσο μίσος για τα καημένα τα ζωάκια χωρίς λογο! Απλά γιατί είστε κομπλεξικοι..δεν μπορώ να σας καταλάβω μερικους τι σας πείραξαν αυτά τα αθώα πλάσματα; Σταματήστε να ασχολείστε με βλακείες και μην το παίζετε όλοι φιλανθρωποι.το "μην ασχολείστε με τα ζώα και κοιτάξτε τα παιδιά που πεινανε" έχει γίνει καραμέλα ο καθένας ασχολείται και βοηθάει όποιον θέλει τώρα αν κάποιος επιλέγει να βοηθάει ζώα καλά κάνει όποιος θέλει να βοήθησει τους ανθρώπους μπράβο του..οποίος βοηθάει και τους δύο χιλια μπράβο!!!! άντε φτάνει να κράζετε τον κάθε φιλοζωο και να βγάζετε τόσο απέχθεια για τα ζώα δεν σας έφταιξαν σε τίποτα.

  1. avatar Θα σου πω Σοφία μου…

   ...δαγκώνουν
   ...προκαλούν τροχαία
   ...γεμίζουν τον τόπο προϊόντα αφόδευσης
   ...κάνουν φασαρία, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που θέλω να κοιμηθούμε με ανοικτά πατζούρια

   Αυτά και τα 4 δεν έχουν συμβεί ούτε στο γείτονα, ούτε στον ξάδερφο, σε μένα έχουν συμβεί και μου συμβαίνουν

   Αυτά είναι που χάνω. Για το τι κερδίζω, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για εμένα από την ύπαρξη αδεσπότων και μη στους δρόμους, και δεσποζομένων στις αυλές.

   Πόσο πιο απλό να γίνει?

   1. avatar Θα σου πω κ εγω εσενα φιλε μου..

    Τυγχανει ξερεις να μην εισαι το μοναδικο ειδος εν ζωη πανω σε αυτο το πλανητη. Το λεω με μεγαλη σιγουρια σε περιπτωση που πραγματικα πλανασαι στο οτι η γη ειναι ενα μερος το οποιο ανηκει μονο στο ειδος σου κ ολα τα υπολοιπα που δε σου αρεσουν η δε σε εξυπηρετουν να παν να (...) κ αμα μπορω τα θανατωνω κιολας με το ετσι θελω ε ειλικρινα γελιεσαι!!

  2. avatar Εσυ ασχολησου με τα ζωα…

   ...και οχι με τα παιδακια που πεινανε... Αν πειναγε το δικο σου παιδακι, να δουμε αν θα ειχες μυαλο να ασχοληθεις με ζωα... Δυστυχως τα διποδα ζωα και στην χωρα μας ειναι περισσοτερα απο τα τετραποδα, που προςωπικα μου ειναι ιδιαιτερως συμπαθη αλλα δεν θα τα βαλω και πανω απο τα παιδια που υποφερουν και εχουν περισσοτερη αναγκη απο ενα σπιτι και μια οικογενεια...

   1. avatar Nati

    Ασχετο και ασυναρτητο παντελώς.. Σχολιαζουμε κατι πολυ συγκεκριμενο. Μην τα συγχεουμε ολα..

 8. avatar Gousgounis

  Άμα κάνεις σεξ μέσα στη θαλασσα και έρθει ο σκύλος κοντά σου υπάρχει κίνδυνος να πάθει τίποτα?

 9. avatar ΑλεξάνδραV

  Πραγματικά διαβάζω και τρελαίνομαι! Για ποιες αλλεργίες μιλάμε; Θα μπει ο σκύλος στη θάλασσα και ο άλλος που θα κολυμπήσει μετά ή πιο δίπλα θα πάθει κάτι; Παιδιά αυτά δε στέκουν ιατρικά, ελπίζω να το καταλαβαίνετε! Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε διαλλακτικοί, φιλόζωοι και μη. Σκοπός είναι να περνάμε όλοι καλά στη θάλασσα, όχι να ξεκατινιαζόμαστε! Πάντα υπάρχει ωραίος τρόπος να πεις κάτι, να το ζητήσεις και να έρθεις σε συνεννόηση με τον συνάνθρωπο, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εχθρικοί! Προσωπικά έχω σκύλο αλλά δεν τον παίρνω στη θάλασσα επειδή δεν του αρέσει. Αν τον έπαιρνα, θα έδειχνα κατανόηση στο αίτημα κάποιου, αν τον φοβόταν, ή αν είχει κάποιο άλλο θέμα. Αλλά να μη φτάνουμε στα άκρα, ας μην είμαστε φοβικοί, με τα σκυλιά ή με τους ανθρώπους.

  Και κάτι ακόμα, δεν είναι φιλόζωοι μόνο οι "άτεκνοι" και οι "γεροντοκόρες" όπως κάποιος έθεσε πολύ "κομψά". Για να αγαπάς τα ζώα πρέπει να αγαπάς και τους ανθρώπους και τούμπαλιν ευτυχώς.. Τέλος, η αξία μας ως άνθρωποι και ως πολίτες μιας κοινωνίας καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτό, δεν συναρτώνται με την οικογενειακή μας κατάσταση..θεωρώ τουλάχιστον ελεεινά τα σχόλια που στάζουν χολή προς τους singles ή τους ανθρώπους χωρίς παιδιά. Η οικογένεια δεν είναι αυτοσκοπός, είναι επιλογή ή αποτέλεσμα άλλων συνθηκών πέραν του ελέγχου μας.

 10. avatar Ταζ

  1ον Θα ήθελα φίλε μου alex-is να σου θυμίσω οτι αν είχαν οι γονείς σου την ίδια άποψη με σένα δεν θα υπήρχες. 2ον άρα ήσουν κ εσύ [...]. Άντε γιατί έχεις μπερδέψει κάποια πράγματα. Δεν λέω ναι να πάρεις το ζώο στην παραλία αλλά για πες μου πόσοι Έλληνες τηρούν τούς εμβολιασμούς κ την αποπαρασιτωση τους; Δυστυχώς οι περισσότεροι νομίζουν οτι ενα σκυλί θέλει μόνο φαγητό κ νερό. Κ αυτα τα λεω εγω που μεγάλωσα με 4 σκυλια κ είχαν βιβλιάρια με τα πάντα μέσα.

  1. avatar alex-is

   Ταζ εν μερει θα συμφωνησω μαζι σου... Αλλα βλέπεις τι μ[...] γραφονται απο καποια 2ποδα εδω μεσα

 11. avatar Αετός Μεγάλος

  Η αλήθεια είναι πρόσωπον

  Όταν ο Πιλάτος ηρώτησε τον Χριστόν εάν ήτο Βασιλεύς, ο Κύριος του απήντησε: «Δι’ αυτό εγεννήθην και δι’ αυτό ήλθον εις τον κόσμον, δια να μαρτυρήσω την αλήθειαν. Όποιος είναι από την αλήθειαν, ακούει την φωνήν μου» (Ιωάννης 18,37).

  Τότε ο Πιλάτος ηρώτησε:

  «Τι είναι αλήθεια;» (Ιωάννης 18,38).

  Με την φράσιν, όμως, αυτήν δεν ετέθη το θέμα ορθώς. Η αλήθεια δεν είναι πράγμα ή και κάποια αφηρημένη έννοια, ώστε να ημπορούμεν να ερωτήσωμεν «τι είναι αλήθεια». Η αλήθεια δεν είναι κάτι, αλλά κάποιος. Δεν είναι πράγμα, αλλά πρόσωπον και δι’ αυτόν τον λόγον πρέπει να ερωτήσωμεν «ποιός είναι η αλήθεια».

  Την απάντησιν εις το ερώτημα αυτό την έδωσεν ο Χριστός εις τους μαθητάς Του. Τους είπεν ότι μεταβαίνει εις τον Πατέρα και θα επανέλθη να τους παραλάβη, δια να τους οδήγηση εκεί, ώστε να είναι πλέον όλοι μαζί Του. «Γνωρίζετε που πηγαίνω», τους λέγει, «και γνωρίζετε και τον δρόμον» (Ιωάννης 14,3-4).

  Τότε του λέγει ο Θωμάς:

  «Κύριε, δεν γνωρίζομεν που πηγαίνεις και πως ημπορούμεν να γνωρίζωμεν τον δρόμον;»

  Λέγει εις αυτόν ο Ιησούς:

  «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή, κανείς δεν έρχεται προς τον Πατέρα παρά δι’ εμού. Εάν με εγνωρίζετε, θα εγνωρίζετε και τον Πατέρα μου. Από τώρα τον γνωρίζετε και τον έχετε ιδεί».

 12. avatar Χρηστος παρλαπιπας

  Εγω πιστευω πως σε μια παραλια που υπαρχει κοσμος δεν πρεπει να υπαρχουν σκυλοι διοτι οταν ενας σκυλος μπαινει στην θαλασσα ολοι οι ανθρωποι βγαινουν. Οι σκυλοι θα πρεπει να κολυμπουν μονο σε ειδικες παραλιες η παραλιες χωρις κοσμο.

 13. avatar observer 74

  Κατα την ταπεινή μου άποψη και χωρίς να με ενοχλούν ιδιαίτερα τα σκυλιά στη παραλία θεωρώ οτι εάν αυτα απολάμβαναν το θαλασσινό μπανάκι όσο ο άνθρωπος τότε όλα τα αδέσποτα θα κατέκλυζαν τις παραλίες το καλοκαίρι (τουλάχιστον αυτα που βρίσκονται κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές). Θεωρώ επίσης οταν τα βλέπω οτι απλά οι ιδιοκτήτες τους βγάζουν γούστα αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων χρειάζονται την παρότρυνση των για να... βουτήξουν καθότι τα ίδια ειναι διστακτικά (σε ελάχιστες περιπτώσεις κάποια ιςως το απολαμβάνουν, τα οποία ομως μάλλον αποτελούν εξαίρεση).

 14. avatar Constasilver

  Χαλαρωστε.....έχετε δει κανένα δυποδο να αφοδεύει οπου βρει???Υπάρχει νόμος εξυπνακιδες που ορίζει τα τετράποδα περπατούν με συνοδό σε εξωτερικούς χώρους δεμένα. Το ποιο βασικό μαζευουμε τα περιτοματα.....νόμος.Και το ποιο βασικό αμα δαγκώσει το παιδι μου σκυλος????θα δαγκωσω κι εγώ το αφεντικό του οπου βρω......γιατί αγαπάμε τα σκυλιά...... Αλλά???έλεος.....λεφτά δεν έχουμε να φαμε, αλλά λεφτά για κονσέρβες και κτηνιάτρους έχουμε????κοροιδευομαστε????μάλλον???

  1. avatar Decj

   Πρόσφατα δίπλα μου καθόταν οικογένεια με παιδάκια, η μαμά παρότρυνε το παιδάκι της να κάνει τα τσισακια του στη θάλασσα. Το παιδάκι τα κατέβασε Κ το έκανε Κ όλοι γελούσαν γτ τους φάνηκε αστείο!! Εγώ το σκυλί μου το πήγα 200 μέτρα μακριά να τα κάνει!

  2. avatar Nati

   Τι σε νοιαζει εσενα αν εγω τα δικα μου τα λεφτα θελω να τα φαω μεχρι τελευταιας δεκαρας στους κτηνιατρους και τις κονσερβες? Κουμαντο στη τσεπι σου φιλε και στο παιδι σου βεβαια που φανταζομαι οτι βλεπει σκυλο απο μακρια κ νομιζει πως ειναι ο διαολος ο ιδιος.. μια φοβια την οποια του εχεις περασει εσυ επειδη ομως εσυ εισαι προβληματικος κ κομπλεξικος!!!Στην ουσια τα σκυλια ειναι σχεδον ακακα κ το παιδι σου σιγουρα δε θα τα φοβοταν ποτε αν δεν υπηρχες εσυ να του τονιζεις καιθημερινα να μενει μακρια κ να μη τα ακουμπησει ποτε!

 15. avatar Leif Norling

  Δεν περιμενα τοση αγνοια, τοση φοβεια για τον ποιο πιστο φιλο του ανθρωπου.

  1. avatar Giorgis

   Ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου είναι ο άνθρωπος, όχι ο σκύλος. Είναι προσβολή για τον άνθρωπο να τον θεωρείς κατώτερο του σκύλου. Μόνο κάτι ανθρωποειδή δεν μπορούν να κάνουν αληθινές φιλίες με ανθρώπους παρά μόνο με σκύλους.

   1. avatar gnwstosagnwstos

    απο αυτα που λες φενεται η μηδαμινη παιδεια που εχεις
    σε λυπαμαι

   2. avatar Decj

    Χαχαχαχαχα υπάρχουν κάτι ανθρώπινες φιλίες....ο θεός να σε φυλάει!!!

   3. avatar Nati

    Πιστεψε με ουτε εμεις οι φυσιολογικοι ανθρωπου αλλα και ποσο μαλλον οι σκυλοι δε θα θελουμε αμφοτεροι να συναψουμε σχεσεις με το ειδος σας!! Μεινε λοιπον με τα ανθρωποειδη και κρατα αυτες τις ανθρωποειδεις αποψεις για το πτωχο κ απαιδευτο μυαλο σας.

   4. avatar DNE1974

    Λοιπόν θα σου πω μια πραγματική ιστορία.Το 1975 στο στρατόπεδο που υπηρετουσα είχαμε μια αγέλη με αδέσποτα σκυλιά , ένα δε από αυτά είχε επιτεθεί σε 2_3 στρατεύσιμους. Μια μέρα λοιπόν βλέπω αυτό το άγριο σκύλο με το μπροστινό δεξί πόδι να κρέμεται.Τοτε είπα μέσα μου το πολύ πολύ να σε δαγκώσει .Πήγα και βρήκα δύο ξυλάκια και μια λουρίδα πανί το πλησίασα έπιασα το πόδι του και προσπάθησα να το ισιωσω.Δακρυα έτρεχαν από τα μάτια του ΑΛΛΑ ΤΟ ΆΓΡΙΟ ΣΚΎΛΟ ΔΕ ΔΑΓΚΩΣΕ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΓΛΥΦΕ ΤΟ ΧΕΡΙ. Γιατρός όμως δεν ήμουν και έτσι το πήρα αγκαλιά και το πήγα στο φίλο μου το γιατρό της μονάδας.Ξερεις ποια ήταν η συνέχεια ? Επί 16 μήνες που ήθελα να απωλυθω το σκυλί αυτό κάθε μέρα ερχόταν για ένα χάδι ,ίσως και να του δώσω κάτι καμμία φορά και μετά έφευγε.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΤΕ ΘΑ ΜΕ ΕΙΧΕ "ΔΑΓΚΩΣΕΙ" ΕΙΤΕ ΔΕ ΘΑ ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΕ, Ξέρεις ο άνθρωπος μπορεί να σε προδοσει ο σκύλος ΠΟΤΕ.Αυτο δε σημαίνει ότι δεν έχω 4-5 καλούς ΦΙΛΟΥΣ (όχι γνωστούς)

 16. avatar Χαλούστρος

  Χίλιες φορές τα σκυλιά στη θάλασσα από τους απλυτους του ΣΥΡΙΖΑ !!!

 17. avatar Παγώνα

  Υιοθετήστε ενα παιδάκι ή δώστε τα χρήματα που δίνετε για τα σκυλιά σας σε κάποιο ίδρυμα να πιάσουν τόπο....

  1. avatar DNE1974

   Κυρά Παγώνα πως φαίνεται ότι δεν έχεις υιοθέτηση κανένα παιδί γιατί θα ήξερε τι πολύχρονη διαδικασία είναι και το πόση γραφειοκρατία χρειάζεται. Όσο για τα ιδρύματα , όχι όλα βέβαια , άσε μη κολαστώ .

  2. avatar alex-is

   Παγωνα αυτο το ιδρυμα στο οποιο θες να προσφερουμε λεφτα, μηπως το εχεις ιδρυσει εσυ;;; Τοτε θα προσφερω μια σκα.. Λα του σκυλου μου για να πιασει και τοπο! Καλες δουλειες φιλανθρωποι!

  3. avatar Ευθυμία

   Φτάνει πού το κάνεις εσύ Υιοθέτης παιδιά και δίνεις χρήματα στα ιδρύματα

  4. avatar Γαβ…

   Ότι να 'ναι

  5. avatar γυερδ

   ασε μας κουκλιτσα μου...δεν υιοθετουμε παιδακι και δεν δινουμε λεφτα για σκυλι....υιοθετουμε σκυλι και το εχουμε σαν παιδι

   1. avatar Nati

    Α να για σου!!! Να αγιασει το στομα σπυ!!!

  6. avatar Lxi

   Ολοι εσεις που το παιζετε φιλανθρωποι και ομιλειτε περι υιοθεσιας απορων και ορφανων ειστε υποκριτες και φαρισαιοι.
   Ενω αυτοι που αγαπουν τα ζωα ,κατα τεκμηριο αγάπουν και βοηθουν τους συνανθρώπους τους.
   Εσυ κυρια Παγωνα ποσα παιδακια εχεις υιοθετησει?
   Εαν παντως εχεις υιοθετησει εστω και ενα , θα σου ζητησω δημοσια συγγνωμη.

   1. avatar Οποιος αγαπαει τα ζωα…

    ...σιγουρα αγαπαει και εσενα...

 18. avatar Ανδρέας74

  Σκέφτομαι εδω και πολυ ωρα τι θα μπορουσα να σχολιασω για ολα αυτά που διάβασα αλλά τιποτα δεν μπορω να πω έχω μεινει με το στομα ανοιχτο ,που να σας χρειαστει και καποιος συνάνθρωπος σας !!!! ο ορισμός του δεν αγαπάω ούτε τα έντερα μου εδω μέσα !!! Εσυ beast ωραιο φιλτρο περνας τα σχολια δεν βλέπεις ότι καποιοι χριζουν ψυχιατρικης βοηθειας;;;

  1. avatar Nati

   Επιτελους κ ενας σκεπτομενος ανθρωπος εδω μεσα!

 19. avatar Stauros Πρεβεζα

  Επιτελους σε αυτη τη χωρα που πρωτοι οι κυβερνοντες καταπατουν τη νομοθεσια ας ειμαστε εμεις τουλαχιστον,ο λαος,αυτοι που θα τηρουν το γραμμα του νομου!αφου υπαρχει νομικο πλαισιο τα λογια ειναι περιττα!οτι οριζει ο νομος και για τους ανθρωπους και για τα σκυλια.αυτο νομιζω ειναι το σωστο.ευχαριστω

 20. avatar Groub

  Ασύγκριτα πιο καθαρά είναι σε όλους τους τομείς από τους ανθρώπους!!!!! Αλλά στο ελλσδισταν τι να πεις και σε ποιον? Στη χώρα του κιτς και του Τσίπρα?

Παρακαλούμε περιμένετε ...