Η όμορφη πόλη της Ημαθίας, Βέροια, έχει το δικό της σημείο αναφοράς. Αυτό δεν είναι άλλο από τη Μπαρμπούτα, την παλιά πόλη της, που στην ουσία είναι ένας υπέροχος χρωματιστός τόπος με εικόνες που σίγουρα θα σας φτιάξουν τη διάθεση.

Ίσως ένα από τα πιο ξεχωριστά σημεία στη Βέροια, η Μπαρμπούτα, γνωστή και ως Εβραϊκή συνοικία, ταξιδεύει στο χρόνο, τόσο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει όλα της τα κτίρια, όσο και με την νοσταλγική της ατμόσφαιρα και αύρα -διάχυτες σε κάθε της στενάκι.

Από τις ευχάριστες εκπλήξεις, λοιπόν, στην πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, η Μπαρμπούτα λειτουργεί σαν μια γοητευτική χρονομηχανή, για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν. Η συνοικία οφείλει την ονομασία της σε μια βρύση της περιοχής, η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα, ενώ για πολλούς θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά, όμορφα και γοητευτικά σημεία της πόλης, στο δυτικό τμήμα της Βέροιας, δίπλα στα νερά του ποταμού Τριπόταμου.

Στην ουσία πρόκειται για τη ζωντανή απόδειξη της διαχρονικής ύπαρξης των Εβραίων στην πόλη, αλλά και χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής, καλλιτεχνικής και θρησκευτικής τους παράδοσης, που χρονολογείται από το 50 μ.Χ.

Μπαρμπούτα: Γνωριμία με την παλιά εβραϊκή συνοικία της Βέροιας

Η εβραϊκή συνοικία της Βέροιας έχει αμυντικό χαρακτήρα -είναι χτισμένη με μια καθαρά αμυντική πολεοδομική συγκρότηση, σχεδόν, απομονωμένη από την υπόλοιπη πόλη και περίκλειστη- με τα σπίτια της να είναι κολλημένα το ένα στο άλλο, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο με ελάχιστα ανοίγματα. Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των κτιρίων της Μπαρμπούτας είναι τα σαχνισιά, οι προεξοχές- μπαλκόνια στις προσόψεις τους, βαμμένα σε έντονα χρώματα, αλλά και οι βαριές εξώπορτες.

Στο κέντρο της γειτονιάς συναντάται η Συναγωγή, που θεωρείται η αρχαιότερη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο, ωστόσο μια βόλτα στην εβραϊκή συνοικία της Βέροιας προσφέρει στους επισκέπτες υπέροχες εικόνες, με περίπου 50 από τα χαρακτηριστικά κτίρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής να είναι διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση. Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το αρχοντικό Μπέκα, το οποίο κυριαρχεί στα περισσότερα φωτογραφικά κλικ της Μπαρμπούτας.