Αν σας αρέσει να ταξιδεύετε μόνοι, χωρίς παρέα και νιώθετε περίεργα γι’ αυτό, μπορείτε να πάρετε έμπνευση και κουράγιο από το παράδειγμα μιας 70χρονης Ινδής.

Η Σούντα Μαχαλίνγκαμ συνόδευε συχνά τον σύζυγό της, στα ταξίδια εργασίας του στο εξωτερικό, αλλά όταν πήγαινε εκεί μαζί του, βαριόταν να τον ακολουθεί στις δεξιώσεις και κάπως έτσι ανακάλυψε την περιπετειώδη πλευρά του χαρακτήρα της – κάπως σαν ένας σύγχρονος Φιλέας Φογκ στο «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες» του Ιουλίου Βερν.

Ο σύζυγός της τής έλεγε να επισκεφθεί τα τουριστικά αξιοθέατα με έναν τοπικό οδηγό, όμως σε εκείνη δεν άρεσαν τα προγραμματισμένα ταξίδια και τα πακέτα περιηγήσεων. «Είναι τόσο προβλέψιμα», λέει μιλώντας στο εκτενές ρεπορτάζ του CNN Travel. «Σου δείχνουν αυτό που θέλουν, όχι αυτό που θέλεις εσύ πραγματικά να δεις».

Πριν από δύο δεκαετίες, η 70χρονη παράτησε τη δουλειά της ως δημοσιογράφος και άλλαξε καριέρα για να ασχοληθεί με την έρευνα στον τομέα της ενέργειας. Λίγο αργότερα, άρχισε να λαμβάνει αραιά και που προσκλήσεις για να μιλήσει σε διεθνή συνέδρια σε χώρες παραγωγής πετρελαίου.

Σήμερα, λίγο πριν τα 71 της χρόνια, έχει προλάβει να επισκεφτεί 65 χώρες σε έξι ηπείρους, τα οποία αφηγείται στο blog «Footloose Indian» καθώς και στο βιβλίο «The Travel Gods Must be Crazy».

Η ίδια παραδέχεται ότι τα περισσότερα από τα ταξίδια της ήταν όντως ξαφνικά και απρογραμμάτιστα – επίσης, τα περισσότερα ταξίδια της είναι μοναχικά.

Λόγου χάρη, προσγειώθηκε στην Τσεχία χωρίς βίζα, κλειδώθηκε κατά λάθος σε ένα μνημείο στο Ιράν και πιάστηκε χωρίς απόδειξη εμβολιασμού για κίτρινο πυρετό στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι στην Κένυα.

Το πιο πρόσφατο διεθνές της ταξίδι, για να δει λεμούριους στη Μαδαγασκάρη το 2019, ήταν μια από τις αγαπημένες περιπέτειές της. «Ήταν μια εντελώς αχαρτογράφητη περιοχή, μη τουριστική και με ελάχιστες εγκαταστάσεις. Ήταν ένα δύσκολο ταξίδι ταξίδι, ακριβώς όπως μου άρεσε. Ήμουν σε μια βάρκα για τρεις ημέρες και δεν είχε καν τουαλέτα», τονίζει η ίδια και θυμάται και κάποιες από τις περιπέτειές της που… τα είδε όλα, που λέμε.

«Περπατάς και δεν ξέρεις αν ένα φίδι θα στριφογυρίσει γύρω από το πόδι σου ή θα σε τσιμπήσει ένας σκορπιός», σημειώνει αναφορικά με το ταξίδι της στο Βόρνεο της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η 70χρονη έχει επίσης δοκιμάσει και διάφορα extreme sports, όπως κατάδυση και αιωροπτερισμό. Επίσης, ανέβηκε στο Έβερεστ και, σε ηλικία 66 ετών, έκανε skydiving στην Αυστραλία.

Βέβαια, υπήρξαν στιγμές που βρέθηκε σε επικίνδυνες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας νύχτας στην κοιλάδα του Κασμίρ το 1997. Ταξίδεψε με έναν άγνωστο -έναν αξιωματικό του στρατού που της ζήτησε να τον πάει κάπου και μετά από λίγες ώρες είδαν ένα ναρκαλιευτικό όχημα να κατευθύνεται προς το μέρος τους από την αντίθετη κατεύθυνση, το οποίο είχε καθαρίσει το δρόμο από τυχόν εκρηκτικά. Καθώς πήγαινε στο αεροδρόμιο την επόμενη μέρα, η ίδια θυμάται ότι το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν δέχθηκε πυροβολισμούς από ένοπλους μαχητές.

Ωστόσο, επισημαίνει με νόημα ότι «δεν αγχώνεται εύκολα και πάντα αναζητά το διασκεδαστικό στοιχείο σε κάθε ταξίδι». Όσο για τους μελλοντικούς της στόχους;

Θέλει, όπως λέει, να ταξιδέψει σε όλες τις χώρες του κόσμου, αν και το θεωρεί… κομματάκι δύσκολο.

«Ακόμη κι αν ταξιδεύω σε τρία μέρη ετησίως τα επόμενα 10 χρόνια, δεν θα ολοκληρώσω τη λίστα μου. Υπάρχουν πάρα πολλά», παραδέχεται, καταλήγοντας πως μέσα στα επόμενα σχέδιά της είναι η Κολομβία, η Παταγονία, η Χιλή και η Αργεντινή.

Η πρώτη… διδάξασα

Μπορεί η Ινδή να έχει επισκεφτεί περισσότερες χώρες, όμως έχει 19 χρόνια λιγότερα στην… πλάτη της από μια 89χρονη Ρωσίδα που έκανε το ίδιο ακριβώς πράγμα πριν μερικά χρόνια.

Η Ελενα Μιχαϊλοβνα από το Κράσνογιαρσκ της Ρωσίας έχει βάλει σκοπό της ζωής της να γυρίσει όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε να ταξιδεύει σε διάφορες χώρες πριν από περίπου μια δεκαετία. Μέχρι τώρα έχει ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Γερμανία, την Τσεχία και το Ισραήλ και έπεται συνέχεια.

Γερή να είναι – και παρά τα 89 της χρόνια – η Μπάμπα Λένα, όπως είναι το παρατσούκλι της, δύο φορές τον χρόνο γεμίζει μια βαλίτσα με ρούχα και φεύγει για τη χώρα της επιλογής της, χωρίς να την ενδιαφέρει το πού θα μείνει ή αν θα μπορεί να συνεννοηθεί καθώς υποστηρίζει πως «σε όλον τον κόσμο υπάρχουν καλοί άνθρωποι και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν».

Κάπως έτσι γνωρίστηκε, λέει η ίδια, στο Βιετνάμ με μια Ρωσίδα δημοσιογράφο, την Εκατερίνα Πάπινα. Την πλησίασε και έπιασε κουβέντα μαζί της μαθαίνοντας πως η 89χρονη αποταμιεύει τη σύνταξή της ενώ πουλάει και λουλούδια για να συμπληρώσει το εισόδημά της και κατ’ επέκταση τα έξοδά της για τα ταξίδια που θέλει να κάνει. Η Πάπονα ανέλαβε να την κάνει γνωστή στην Ρωσία -και σε όλη την υφήλιο.

Και τα κατάφερε, με την Μπάμπα Λένα να είναι πλέον… σελέμπριτι στην χώρα της.