Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, όταν ανακαινιστεί πλήρως, θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard

Το LEED είναι ένα πρόγραμμα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων. Επικεντρώνεται αφενός στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και δομικά υλικά, και αφετέρου στη λειτουργία ενός κτιρίου που συνεισφέρει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών CO2, με την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και με την ανακύκλωση.

Επίσης το Διοικητικό Μέγαρο διαθέτει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό σταθμό φόρτισης αυτοκινήτων, ο οποίος πλησιάζει τους 251 φορτιστές για τα περισσότερα από 300 εταιρικά οχήματα με με μοντέλα τεχνολογίας Plug-in Hybrid Electric Vehicle τα και 33 αμιγώς ηλεκτρικά.

Η πιστοποίηση WELL Building Standard μετράει και παρακολουθεί τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο. Ευχάριστοι φωτεινοί χώροι, χώροι συναντήσεων που ενισχύουν τη συνεργασία και την ομαδικότητα, βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, βέλτιστη ποιότητα αέρα, προώθηση υγιεινής διατροφής και άθλησης, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μετράει και πιστοποιεί το WELL. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Διοικητικό Μέγαρο υλοποιούνται ποικίλες δράσεις Υγείας & Ευεξίας όπως Yoga, Pilates κ.ά. σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, ενώ υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο με παρουσία τόσο Ιατρών Εργασίας όσο και νοσηλευτριών.  Σύμφωνα με το πρότυπο WELL τα κυλικεία και το εστιατόριο προσαρμόζονται στην παρασκευή και προώθηση προϊόντων που προάγουν την υγιεινή/μεσογειακή διατροφή (προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου % λιπαρών & ζάχαρης, φρούτα, φυσικούς χυμούς, φρέσκες σαλάτες, προϊόντα χωρίς γλουτένη,  κλπ.).

Ειδικά για το WELL, το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποτελεί πρωτοπορία για την Ελλάδα, καθώς είναι το πρώτο κτίριο αυτού του μεγέθους στη χώρα μας, που πραγματοποιεί αυτή την αλλαγή φιλοσοφίας στον εργασιακό χώρο. Και ένα από τα μεγαλύτερα πιστοποιημένα κτίρια στην Ευρώπη.

Η πιστοποίηση WELL θέτει απαιτήσεις επιδόσεων σε 10 κατηγορίες, που αποτελούν και τους πυλώνες της φιλοσοφίας που το διέπουν. Αυτές είναι: Αέρας, Νερό, Διατροφή, Φωτισμός, Φυσική Κατάσταση και Κίνηση, Θερμική Άνεση, Ήχος, Υλικά, Νους, Κοινότητα. Συγκεκριμένα:

  • Τοποθετούνται αισθητήρες αέρα σε όλους τους χώρους, οι οποίοι στέλνουν σε πραγματικό χρόνο τις σχετικές μετρήσεις στο Κέντρο Ελέγχου του κτιρίου. Σε κάθε πτέρυγα θα υπάρχει στην είσοδο ψηφιακή οθόνη που αναγράφει αυτές τις τιμές, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους.
  • Εξασφαλίζεται η ποιότητα του πόσιμου νερού στο κτίριο, μέσω κατάλληλου φιλτραρίσματος και τακτικών ελέγχων.
  • Προωθείται η υγιεινή διατροφή σε κυλικεία και εστιατόρια, ενώ ενθαρρύνεται η κατανάλωση σπιτικού φαγητού στις εξοπλισμένες κουζίνες κάθε ορόφου.
  • Κάθε χώρος και κάθε γραφείο διαθέτει τον κατάλληλο φυσικό και τεχνητό φωτισμό, που δεν κουράζουν τα μάτια.
  • Προωθείται η κίνηση των εργαζομένων στον χώρο και η σωματική δραστηριότητα
  • Η εσωτερική θερμοκρασία των γραφείων και τα επίπεδα υγρασίας ρυθμίζονται ανάλογα με την εποχή του χρόνου, μέσω βελτιωμένων συστημάτων που κάνουν πιο άνετο τον χώρο.
  • Εφαρμόζεται ειδική ακουστική μελέτη υψηλών προδιαγραφών και χρησιμοποιούνται καινοτόμα υλικά που απορροφούν τον ήχο σε οροφές, τοίχους και έπιπλα. Παράλληλα, σε κάθε πτέρυγα υπάρχουν phone booths που παρέχουν πλήρη ηχομόνωση.
  • Όλα τα δομικά υλικά και τα έπιπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι μη τοξικά, ανακυκλώσιμα και φιλικά για το περιβάλλον. 
  • Στο νέο κτίριο έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στη φύση. Με γήινα χρώματα & μοτίβα, φυτά εσωτερικού χώρου που ενσωματώνονται στην επίπλωση, ταπετσαρίες που απεικονίζουν τοπία κ.ά. 

Πρόγραμμα ανακύκλωσης Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ

Όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανακαίνισης, θα έχουν τοποθετηθεί περίπου 800 κάδοι ανακύκλωσης, που εκτιμάται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση. 

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Διοικητικού Μεγάρου εφαρμόζει τη χωριστή διαλογή 9 ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών. Ειδικότερα: Χαρτί, Αλουμίνιο, Γυαλί, Πλαστικό ΡΕΤ, Λοιπές Συσκευασίες, Μελανοδοχεία, Μπαταρίες, Συσκευές Τηλεφωνίας και αξεσουάρ & Μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, Λαμπτήρες.

Για τη συλλογή των παραπάνω υλικών, το κτίριο φιλοξενεί:

  • 430 κάδους ανακύκλωσης χαρτιού 
  • 340 κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών (χωριστά για αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό ΡΕΤ, λοιπές συσκευασίες) 
  • 30 κάδους για τα υπόλοιπα υλικά (Μελανοδοχεία, Μπαταρίες, Συσκευές Τηλεφωνίας και αξεσουάρ, Μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, Λαμπτήρες) 

Σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα ανακυκλώνονται περισσότεροι από 30 τόνοι υλικών, ως ακολούθως:

  • 20 τόνοι χαρτί
  • 9 τόνοι συσκευασιών (αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό ΡΕΤ) 
  • 350 κιλά Συσκευές Τηλεφωνίας & αξεσουάρ, μικρές ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές 
  • 280 κιλά λαμπτήρες
  • 150 κιλά μπαταρίες
  • 200 κενά μελανοδοχεία 

Τέλος, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για τους καφέ κάδους, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση. 

Agile 

Μια ακόμη βασική προτεραιότητα ήταν οι νέοι χώροι να εξυπηρετούν τη νέα Agile δομή που εισήγαγε ο Όμιλος ΟΤΕ από το 2019. 

Το Agile είναι μια νέα εταιρική κουλτούρα. Ένας νέος τρόπος εργασίας που επιτρέπει στις ομάδες να βελτιώσουν την ανταπόκρισή τους στις αλλαγές και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Στον Όμιλο ΟΤΕ εφαρμόζονται Agile δομές σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και σε σημαντικά journeys για την εμπειρία του πελάτη, από το Α ως το Ω. Έτσι, συνδυάζοντας τις νέες agile με τις υπάρχουσες δομές, επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα για τον πελάτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι χώροι σχεδιάστηκαν με open space διάταξη, ευνοώντας την ευελιξία, την αμεσότητα και την απρόσκοπτη επικοινωνία. Δημιουργήθηκαν ποικίλοι χώροι συναντήσεων σε κάθε πτέρυγα, όπως Agile Room, Lounge Meeting Room, Meeting Booth, Informal Collaboration Areas. Και όλα αυτά είναι χώροι  που ενθαρρύνουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία και είναι διαθέσιμοι για όλους. Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποί του Ομίλου ΟΤΕ έρχονται πιο κοντά, κάνοντας το «μαζί» συνθήκη εργασίας.

OTEestate

Η ΟΤΕestate, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου του, καθώς και στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Ομίλου ΟΤΕ. Αναλαμβάνει όλες τις κατασκευές και την υποστήριξη χώρων, έργων και εγκαταστάσεων. Ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην ελληνική αγορά συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,14 εκατ. τμ. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν επισκευαστεί, συντηρηθεί ή/και ανακαινιστεί συνολικά πάνω από 60 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν περίπου σε 120.000 τμ. με ευρεία γκάμα χρήσεων. Από εμπορικά καταστήματα και χώρους logistics ως call centers και καινοτόμους χώρους εργασίας όπως το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του Ομίλου Deutsche Telekom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, εκτός από το Διοικητικό Μέγαρο, είναι σε διαδικασία ανακαίνισης ένα ακόμη από τα μεγαλύτερα -με επιφάνεια 50.000 τμ- και πιο σημαντικά κτίρια του Ομίλου, το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην πλατεία Βικτωρίας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η στατική του ενίσχυση, έργο το οποίο έγινε με τις υποδομές δικτύων σε λειτουργία και θα ακολουθήσει η ανακατασκευή των χώρων που θα ξεκινήσει το 2024. Άλλα κτίρια που έχουν ανακαινιστεί ή ανακαινίζονται είναι το κτίριο του ΟΤΕ στην Αγ. Παρασκευή, στη Δάφνη, στην Καρόλου Ντιλ στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο 5 στις αποθήκες της Πάρνηθας, το κτήριο της COSMOTE e value στον Κεραμεικό, οι δορυφορικές εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΤΕ στη Νεμέα κ.ά. 

Η ιστορία του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ

Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι είναι ένα συγκρότημα κτιρίων 14 ορόφων με δώμα και δύο υπόγεια, συνολικού εμβαδού περίπου 85.500 τμ. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1974 και ήταν το μεγαλύτερο σε όγκο κτίριο των Βαλκανίων. 

Ανάθεση έργου

Το 1970 προκηρύσσεται πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση κτιρίου διοίκησης, εμβαδού 38.000 τμ., με πρόβλεψη για 2.800 εργαζόμενους. Η επιτροπή κρίσης τoυ διαγωνισμού δεν απονέμει πρώτο βραβείο, παρά μόνο δεύτερο, τρίτo και τέταρτo. Μία ανάθεση στο πρώτο βραβείο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί η λύση επακριβώς, καθώς υπήρχε σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Αυτό δεν ίσχυε για το β’ βραβείο. Το έργο ανατέθηκε τελικά στην ομάδα πoυ έλαβε τo β’ βραβείο, η οποία απαρτιζόταν από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Πλάτωνα Μασσέλo, Γρηγόρη Μαυρoμμάτη και Δημήτρη Νάκo, τον πολιτικό μηχανικό Αλέξανδρo Καρανικόλα και τoυς μηχανoλόγoυς-ηλεκτρoλόγoυς Θ. Αλεξόπουλο και Γ. Σφέτσo. Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, έπρεπε να ενσωματωθεί μια επέκταση, όχι όμως με τον τρόπο πoυ είχε προταθεί αρχικά στον διαγωνισμό. Τελικά αποφασίστηκε να μεγεθύνουν τη γενική διάταξη του κτιρίου με τον κεντρικό πυρήνα και τις τρεις πτέρυγες σε σχήμα σταυρού. Έτσι προκύπτει ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στην Ελλάδα. 

Κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου

Η κατασκευή τoυ κτιρίου αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω της μικρής εμπειρίας στην ανέγερση oικoδoμημάτων με τέτοια χαρακτηριστικά. Η ανέγερση τoυ Διoικητικoύ Μεγάρoυ ΟΤΕ συνέβαλε, σε πολλούς τομείς, στην εξέλιξη της κατασκευής στην Ελλάδα. Η άριστη γενική κατάσταση διατήρησης τoυ κτιρίoυ μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, αποδεικνύει την συνέπεια και ορθότητα των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών λύσεων που επιλέχθηκαν.

Το έργο ολοκληρώθηκε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, και για περίπου 8 χρόνια παρέμενε κενό. Το 1988 κυκλοφόρησε μια φήμη, ότι η κυβέρνηση θέλει το κτίριο αυτό για να εγκαταστήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Η αντίδραση του προσωπικού ήταν άμεση. Με μυστικότητα οργανώθηκε μία επιχείρηση ιδιότυπης κατάληψης, με την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης. Μοιράστηκαν τα σχέδια σε όλες τις υπηρεσίες για το που θα τοποθετηθεί η κάθε μια από αυτές. Την προκαθορισμένη ημερομηνία, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ ήρθαν στο Μέγαρο και εγκαταστάθηκαν στις θέσεις τους. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ.