Η Σενεγάλη έγραψε ιστορία νικώντας με 2-1 τον Ισημερινό και παίρνοντας την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ 2022 από τον πρώτο όμιλο. Θα αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση την Αγγλία. Τα «λιοντάρια της Τεράνγκα», μετά το σφύριγμα της λήξης αφιέρωσαν τη μεγάλη τους επιτυχία στον πρώην παίκτη της ΑΕΚ, Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, που έχασε τη ζωή του πριν από δύο χρόνια (29/11/2020) σε ηλικία 42 ετών.

Δύο χρόνια μετά η Σενεγάλη, ακριβώς την ίδια ημερομηνία, πανηγύρισε την πρόκριση στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους να μην ξεχνούν τον «θρύλο» της χώρας τους.

Senegal’s fans cheer during the World Cup group A soccer match between Ecuador and Senegal, at the Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, Tuesday, Nov. 29, 2022. (AP Photo/Themba Hadebe)

Μετά το τέλος του αγώνα, κι ενώ πανηγύριζαν οι ποδοσφαιριστές της Σενεγάλης σήκωσαν ένα πανό με τη φωτογραφία του, το οποίο έγραφε «Α true lion never dies» (Ένα αληθινό λιοντάρι δεν πεθαίνει ποτέ).

Ο Πάπα Μπούμπα Ντιόπ ήταν από τους πλέον εμβληματικούς παίκτες της εθνικής Σενεγάλης και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού ήταν εκείνος που σημείωσε το πρώτο γκολ της Σενεγάλης στο Μουντιάλ του 2002 και μάλιστα απέναντι στην κάτοχο του τίτλου Γαλλία του Ζινεντίν Ζιντάν στη νίκη με 1-0 που ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στα χρονικά του θεσμού.

Ο αρχηγός της Σενεγάλης και σκόρερ του νικητήριου τέρματος έπαιξε φορώντας περιβραχιόνιο που είχε τον αριθμό «19» πάνω του προκειμένου να τιμήσει τον Ντιόπ. Μετά το τέλος του ματς εμφανώς συγκινημένος μίλησε για το τί σήμαινε για εκείνον ο αείμνηστος άσος της Σενεγάλης.

Η Σενεγάλη, κάτοχος του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, ξεπέρασε την απουσία του ηγέτη της Σάντιο Μανέ στο Μουντιάλ 2022 και έφτασε στην πρόκριση. Έγινε έτσι η 3η ομάδα από την Αφρική που καταφέρνει να πάρει τουλάχιστον δύο φορές το «εισιτήριο» για τα νοκ-άουτ ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τη Νιγηρία και την Γκάνα.