Συνάντηση με την ΕΠΟ είχε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με βασικά θέματα συζήτησης το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων, αλλά και την προετοιμασία υποβολής φακέλου στην UEFA για τη διοργάνωση του τελικού του Europa Conference League.

Θυμίζουμε τελικό της ευρωπαϊκής διοργάνωσης, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας είχε καταθέσει αίτηση για τη διοργάνωση με σκοπό το 2022 ή το 2023 να φιλοξενηθεί στο Παγκρήτιο.

Σχετικά με τις Λέσχες Φιλάθλων υπήρξε συμφωνία όλων ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαίρου, αλλά το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας τους δεν ικανοποιεί, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές ανάγκες και προοπτικές και ενίοτε συντελεί στη βία.

Έτσι, προγραμματίστηκε νέα συνάντηση για την προσεχή Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου στις 09:30, παρουσία και της Super League 1. Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός κατέθεσε τις προάλλες τις δικές του προτάσεις για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων.

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα επίκεινται τις προσεχείς ημέρες διαβουλεύσεις του κ. Αυγενάκη και με τα συναρμόδια υπουργεία, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής.

Όσο για την προετοιμασία υποβολής ως τις 20 Φεβρουαρίου από την ΕΠΟ στην UEFA του φακέλου υποψηφιότητας για την διοργάνωση του τελικού του Europa Conference League το 2022 ή το 2023 στο Παγκρήτιο, o Υφυπουργός Αθλητισμού διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία στηρίζει την προσπάθεια και θα σταθεί αρωγός, όπως ήδη πράττει με αντίστοιχες προσπάθειες σε άλλα αθλήματα, καθώς είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να αρχίσει πάλι να διεκδικεί σπουδαία αθλητικά γεγονότα, ξαναβρίσκοντας τη θέση που της αρμόζει στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη.

Εκ μέρους της ΕΠΟ παραβρέθηκαν οι Ευάγγελος Γραμμένος (πρόεδρος), Στέργιος Αντωνίου (α’ αντιπρόεδρος), Περικλής Λασκαράκης (ταμίας), Λεωνίδας Θωμαϊδης (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής) και ο εκτελεστικός γραμματέας, Αλέξης Δέδες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΠΟ δήλωσε: «Στη σημερινή συνάντηση περιστράφηκε η συζήτηση στα ζητήματα του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση ο υπουργός και αφορά στις Λέσχες Φιλάθλων και σε θέματα βίας, αλλά και στην πρωτοβουλία μας να διεκδικήσουμε, με την αρωγή και την απόλυτη στήριξη του Υπουργού, τη διοργάνωση του τελικού του Europa Conference League το 2022 ή το 2023. Έγινε ανταλλαγή απόψεων, η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και θα συνεχιστεί, προκειμένου να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά, την Πέμπτη το πρωί με την παρουσία και των εκπροσώπων της Super League».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αρχικά, εν όψει της νέας χρονιάς, ευχήθηκε στους αθλητές μας να έχουν υγεία, πίστη και αγωνιστικότητα προκειμένου να κάνουν περήφανη τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά και σε όλους όσοι δίνουν τώρα τη μάχη τους και διεκδικούν μια θέση στο βάθρο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.

Κατόπιν ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση επισημαίνοντας τα εξής:  «Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της ΕΠΟ γιατί είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Μιλήσαμε για το θέμα της οπαδικής βίας και κυρίως για το θέμα του πλαισίου λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων. Η θέση του υπουργείου μας είναι τελείως ξεκάθαρη: οι Λέσχες Φιλάθλων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ποδοσφαιρικής κοινότητας, άρα πρέπει να υπάρχουν, όμως, το νομικό πλαίσιο, οι σχέσεις με τις ΠΑΕ, ο τρόπος ελέγχου, είναι μια υπόθεση που βεβαίως αφορά την ΕΠΟ, τη Super League, αλλά αφορά και τα τρία συναρμόδια υπουργεία. Το Προστασίας του Πολίτη, το Δικαιοσύνης και το Ψηφιακής Πολιτικής.

Με τα τρία συναρμόδια υπουργεία, φυσικά και με τη δική μας συμμετοχή αλλά και τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του ποδοσφαίρου με τους οποίους θα έχουμε και νέα συνάντηση την Πέμπτη το πρωί, θα είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο, όπου ναι μεν εμείς είμαστε οι επισπεύδοντες αλλά τον πρώτο βαθμό ευθύνης στην υλοποίηση και εφαρμογή του θα την έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αυτό σε ότι αφορά και το θέμα ελέγχου λειτουργίας των λεσχών αλλά και σε ότι αφορά τα ζητήματα οπαδικής βίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας τις τελευταίες μέρες ή που πιθανόν να αντιμετωπίσει στο μέλλον, που το απευχόμαστε βεβαίως.

Συναρμόδιο υπουργείο σε δεύτερο βαθμό είναι και το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και το Ψηφιακής Πολιτικής, για μια σειρά εφαρμογών που καλείται να λάβει υπόψη, να εφαρμόσει, να τρέξει ώστε πολύ σύντομα να εκσυγχρονιστούμε σε θέματα αρμοδιότητάς του, όπως συζητήσαμε και με τους εκπροσώπους της ΕΠΟ.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν συνεργαστούμε, αποτέλεσμα δεν θα βγει. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι κάποια στιγμή τελειώνουν οι συζητήσεις και προχωράμε σε πρωτοβουλίες, σε νομοθέτηση, σε πλαίσιο που πρέπει όλοι να εφαρμόσουμε στο κομμάτι της ευθύνης που μας αναλογεί. Σε αυτή την προσπάθεια κινούμαστε συντονισμένα και συνεργαζόμαστε στενά.

Σε ότι αφορά τώρα το θέμα της διεκδίκησης της διοργάνωσης του τελικού στο Ηράκλειο, τον πρώτο λόγο έχει η ΕΠΟ. Υπάρχει απόλυτη στήριξη του Υπουργείου Αθλητισμού σε αυτή τη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση της UEFA για το 2022 ή το 2023. Μια καινούργια διοργάνωση, που ευχόμαστε με τη συμβολή όλων, να καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα και να μπει ξανά στο σαλόνι των διεκδικητών και των χωρών που μπορούν να υλοποιήσουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Πιστεύουμε σε αυτές τις διοργανώσεις και θα δουλέψουμε μαζί. Ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, ότι υπάρχουν και άλλες χώρες με πολύ πιο σύγχρονες αθλητικές υποδομές που διεκδικούν και εκείνες, ωστόσο κανένας δεν κέρδισε πριν δώσει τη μάχη. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη και είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα κερδίσουμε το καλύτερο για το ελληνικό ποδόσφαιρο».